Prosztatamegnagyobbodás: Valóban hatékony a tökmag?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A fiatal férfiak prosztatája még diónyi méretű. A kor előrehaladtával az ondótermelésért felelős dülmirigy őszibarack nagyságúvá növekszik. Ez az öregedési folyamat természetes velejárója, ám sok férfinak problémát okoz, mivel a megnagyobbodott prosztata beszűkítheti a húgycsövet.

Mihelyt vizeletűrítési probléma lép fel, az érintetteknek sürgősen háziorvoshoz vagy közvetlenül urológushoz kell fordulniuk, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban a prosztata korral járó megnagyobbodásáról van szó, és nem valamilyen komoly betegségről. „Normál esetben az okok ártalmatlanok, és megfelelő gyógyszerekkel enyhíthetők a panaszok, és megállítható a prosztata további nagyobbodása.” – mondja Wolfgang Bühmann, a Német Urológusok Szövetségének tagja.

A tökmag nem csodaszer!

Mielőtt orvoshoz fordulnának, és a biztos diagnózis felállítása után a megfelelő kezelést választva elérnék a panaszok enyhülését, sokan saját felelősségre próbálják meg kezelni a prosztatamegnagyobbodást.” – fejezi ki sajnálatát Bühmann. Sokan azt hiszik, hogy a recept nélkül kapható táplálékkiegészítők, például azok, amelyek tökmagkivonatot tartalmaznak, a prosztatamegnagyobbodással szemben is hatékonyak. Bühmann arra figyelmeztet, hogy a drága tabletták óriási üzletet jelentenek, azonban nem segítenek a pácienseknek. ”A reklám szerint a tökmag a megnagyobbodott prosztata méretét csökkenti. „Ahhoz, hogy ez megvalósuljon egy felnőtt férfinak naponta másfél kilogramm tökmagot kellene megennie.” – állítja Bühmann. A patikákban kapható nagydózisú tökmagkivonatot tartalmazó készítmények sem felelnek meg ennek a célnak.

Hasonlóak érvényesek a csalánt, fűrészpálmát vagy B6-vitamint tartalmazó komplex készítményekre is. „Semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá ezeknek a recept nélkül kapható gyógyszereknek a hatékonyságát.” – figyelmeztet Bühmann. A terápiás prosztatamasszázsnak is legfeljebb rövid távú haszna lehet: „A mirigy a nyomás miatt folyadékot ad le, így a prosztata valamivel kisebb lesz.”

Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?

A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát! A prosztatarák sok esetben látens (lappangó) formában van jelen. Gyakran a beteg életében nem is ismerik fel, hiszen tüneteket nem okoz, így csak a halál utáni vizsgálatok alapján derülhet rá fény. A prosztatarák tüneteiről bővebben

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de, Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.