• Újabb génekről állapították meg, hogy összefüggnek a mellrákkal

    Szerző:
    WEBBeteg

    Öt új, gyakran előforduló genetikai tényezőt találtak brit kutatók, amelyek kapcsolatba hozhatók az emlőrák kifejlődésének nagyobb kockázatával.

    Douglas Easton, a Cambridge-i Egyetem munkatársa vezetésével zajlott, a mellrákos páciensek eddigi legnagyobb, genomszintű elemzése, amelyben 16 536 érintett géntérképét vizsgálták át. Öt új génvariációt találtak a korábban megismert 13 génváltozaton felül, amelyek jelenléte növeli az emlőtumor kialakulásának kockázatát azoknál, akik az adott módosulatot hordozzák.

    Hirdetések
     Hogyan előzheti meg?
    A megelőzés egyik legfontosabb eleme a mammográfiás szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel. Hazánkban a rendszer 2001 óta működik, jól kidolgozott, a veszélyeztetett korba tartozó nők postai úton kapnak értesítés a vizsgálat esedékességéről. Ezt egészíti ki a havonkénti önvizsgálat, amit minden 20 év feletti nőnek érdemes elvégeznie.
    >>A mellrák és típusai

    Mint Easton és kutatócsoportja a Nature Genetics című szakfolyóiratban vasárnap ismertette, a génvariánsok jelenléte a mellrákos esetek mintegy 8 százalékában ad magyarázatot a kockázatnövekedésre. Néhány sokkal ritkábban előforduló, ám nagy kockázatú gén felelős a mellrák kockázatának további 20 százalékáért.

    A fejlett országokban az emlőtumor a leggyakrabban előforduló ráktípus a nők körében, évente mintegy félmillió érintett hal meg. A családi halmozódás jól ismert kockázati tényezője a betegségnek: egy közeli hozzátartozónál felbukkanó emlődaganat, nagyjából megkétszerezi az átlagoshoz képest annak valószínűségét, hogy az adott nőnél is jelentkezik a betegség.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egy ötöd részében pedig HER2 pozitív emlőrák a diagnózis.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások