• Csökkentheti a rák kockázatát az emlő és a petefészek eltávolítása

    Szerző: Medipress

    Az emlő- illetve petefészekrákra egy bizonyos genetikai hajlammal rendelkező nők esetében a megelőző műtétek jelentős mértékben csökkenthetik mindkét ráktípus kockázatát.

    A 2500, bizonyos genetikai mutációkkal rendelkező nőt vizsgáló kutatás azt mutatta ki, hogy a megelőző masztektómia (mell-levétel) illetve petefészek- vagy petevezeték eltávolító műtét majdnem teljesen megszüntette e ráktípusok előfordulását.

    Hirdetés

    Ön tudta?


    Vannak olyan családok, ahol a nők körében viszonylag gyakori a petefészekrák, illetve a petefészek- és emlőrák előfordulása. A családi halmozódást mutató esetekben általában fiatal korban kialakul a daganat, és rendszerint kétoldali. Ha családunkban gyakoriak a fent említett tumoros betegségek, már akkor is érdemes felvenni egy onkológussal a kapcsolatot, amíg egészségesek vagyunk, mert ő segít felmérni és csökkenteni a kockázatot, valamint rendszeres vizsgálatot, ellenőrzést javasolhat már fiatal felnőttkortól kezdve.

    „Ez az első olyan kutatás, amely azt bizonyítja, hogy a nők tovább élhetnek e megelőző beavatkozások következtében, és egyértelműen megmutatja a genetikai szűrés jelentőségét abban az esetben, ha a családi kórtörténetben korai emlő- vagy petefészekrák fordul elő” – számolt be a tanulmány társszerzője, Virginia Kaklamani, a Northwestern Egyetem docense. A kutatás során 2482 BRCA1 vagy BRCA2 génmutációval rendelkező nőt vizsgálták. Ezek a mutációk jelentősen megnövelik a petefészek- illetve az emlőrák kockázatát. A vizsgálatból az derült ki, hogy a valamelyik gén mutációjával rendelkező nők esetében a megelőző emlőeltávolító műtét hatékonyan megszüntette az emlőrák későbbi kockázatát.

    A tanulmány szerint a hároméves lekövetési időszakban nem fordult elő emlőrákos esemény azokban a nőkben, akik kockázatcsökkentő masztektómián estek át. Ugyanebben az időszakban a műtéten nem átesett nők hét százalékában alakult ki emlőrák. Ehhez hasonlóan a petefészek- illetve petevezeték eltávolító műtéten átesett nőkben a petefészekrák kockázata teljes mértékben megszűnt. Kaklamani szerint a tanulmány a megelőző műtétek potenciális előnyei mellett azt is bizonyítja, milyen fontos a genetikai tesztelés a szóban forgó genetikai mutációk jelenlétének kimutatásában. „Az alapellátásban dolgozó orvosoknak, nőgyógyászoknak és a női pácienseknek tisztában kell lenniük ezek létezésével” – állítja a kutató.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    „Ha tehát egy nő családi kórtörténetében előfordul petefészek- vagy emlőrák, az illetőn genetikai szűrést lehet végezni. A szűrésnek nem az onkológusnál kell megkezdődnie.” Bár sok nő vonakodik attól, hogy rákdiagnózis nélkül alávesse magát ilyen beavatkozásoknak, a szerzők arra ösztönzik a magas kockázatnak kitett pácienseket, hogy vegyék fontolóra a megelőző lépéseket. „A nőknek tudniuk kell, hogy az ilyen megelőző műtétek lehetőségei sokat fejlődtek. Az emlőeltávolításon átesett nők számára fejlett kozmetikai lehetőségek állnak rendelkezésre, a petefészek- és petevezeték eltávolító műtétek pedig kis kockázattal járó, ambuláns beavatkozások.”

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2010.09.01 17:16
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A migrénnek is lehet haszna

    A migrén rengeteg szenvedést okoz az abban szenvedőknek. Az elviselhetetlen erősségű fejfájás, gyakran hányingerrel, hányással, látászavarral jár. Egy-egy migrénes roham napokig is tarthat, munkaképtelenné téve az érintettet. Egy kutatás eredménye azonban némi vigaszt jelenthet a migrénben szenvedőknek.

    Férfiaknak is lehet mellrákjuk?

    Az emlő állománya születéskor néhány csatornácskából áll, és nőknél a serdülőkorban a petefészkek által termelt ösztrogén hatására fejlődik tovább. Ugyanakkor a férfiak ezen szerve csökevényes marad, ha további hormon behatás nem éri a szervezetet.

    Mellrák - a diagnózis még nem halálos ítélet

    Napjainkban a nők leggyakoribb megbetegedése a mellrák, világszerte átlagosan minden 7. nőben kialakul. Magyarországon a nők 7-10 százalékánál fordul elő, és a középkorú nőknél a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedésként tartják számon, de egyre gyakrabban alakul ki fiataloknál is. Hazánkban évente körülbelül 8000 új esetet fedeznek fel.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

    Hat daganatos betegség első jelei

    A rákot könnyebb gyógyítani, ha a tüneteit korán felismerik. Bizonyos ráktípusok, például a petefészek- és a prosztatarák esetén a korai diagnózis óriási különbséget jelenthet a prognózis és a kimenetel szempontjából.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.