• Mandulagyulladás

        Az orr- és a garatmandulák gyulladását vírus- és baktériumfertőzés okozza, leggyakrabban a felső légúti huruthoz, megfázáshoz kapcsolódik. Kialakulására a rossz higiénés körülmény, a legyengült immunrendszer, az elégtelen táplálkozás vagy valamilyen más betegség megléte hajlamosít.

        Garatmandula, orrmandula

        A garatmandulák a nyelv hátsó részének két oldalán a garatív alatt helyezkednek el. Az orrmandula (amelyből egy darab van) neve kissé megtévesztő, mivel valójában ez található a garatban, az orrüreg mögött. Anatómiai fekvéséből adódóan szabad szemmel nem látható, a fül-orr-gégész szakorvos kis tükör segítségével illetve tapintással tudja megvizsgálni.

        Az orr- és a garatmandulák gyulladásának mások a tünetei, bár gyakran együtt fordulnak elő. Az orrmandula gyulladás során megduzzad, a gyermek orrlégzése akadályozott, szájon át veszi a levegőt, éjszaka általában horkol. A gyermek orrából váladék csordogál, hallása romlik.

        Az esetek egy részében az orrmandula megnövekedett mérete miatt részlegesen lezárja a fülkürt bejáratát, azaz a garatot a középfüllel összekötő járat kezdetét, ezzel megakadályozza annak szellőzését és így a középfülgyulladás számára megteremti a táptalajt.

        A garatmandulák gyulladására csecsemőkorban nehezített nyelés, nyálfolyás, magas láz, étvágytalanság, nemegyszer hányás hívhatja fel a figyelmünket. Nagyobb gyermekek nehezebb nyelésre, kifejezett torokfájásra, rossz leheletre, magas lázra, rossz közérzetre panaszkodnak. Hányás náluk is előfordulhat, mivel a garatmandulák duzzadt méretük miatt nagyobb helyet foglalnak el, ezáltal ingerlik a garatot. Gyakori tünet a fülbe kisugárzó fájdalom. Ha ez csak ritkán lép fel, nincs okunk aggodalomra, azonban a folyamatosan meglévő és egyre fokozódó fülfájás esetén keressük fel a helyi fülészeti rendelőt középfülgyulladás gyanúja miatt.

        Hirdetések

        Mit tapasztal orvosunk a vizsgálat során?

        Mandulagyulladás
        Képünk illusztráció

        A garatmandulák vérbők, duzzadtak, a lágyszájpadon kis pontszerű bevérzések lehetnek. A mandulák felszínén tüszők lehetnek láthatóak, amelyek kezdetben kis gombostűfejnyi sárgás elváltozások, majd a gyulladás előrehaladtával összefolyhatnak és nagyobb lepedékként beborítják a mandulák közel teljes egészét.

        Az orrmandula gyulladás esetén szintén duzzadt, vérbő. A gyermek nyelve lepedékes, beszéde nehézkes, lehelete rossz szagú. A nyakon megnagyobbodott nyirokcsomókat tapintunk.

        Milyen betegségek résztünete a mandulagyulladás?

        Skarlát. A skarlátot a Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozza, mely cseppfertőzés útján terjed. Különösen az óvodás korúak között fordul elő gyakran, gyorsan terjedve végig a közösség tagjain. A mandula általában gennyes, tüszős, a nyelv málnaszínű, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodottak, a törzsön, hajlatokban pontszerű, apró, pirosas színű kiütések láthatóak, és további tünetek segíthetik orvosunkat a diagnózis felállításában.

        A mandulagyulladás
        Mandulagyulladás

        Korábban az antibiotikumok megjelenése előtt a skarlát lezajlása után általában 3 héttel vesegyulladás illetve reumás láz alakult ki, éppen ezért még sokan ma is megijednek a betegség nevének hallatán. Napjainkban azonban az antibiotikumoknak - főleg a penicillinnek - köszönhetően a betegség maradéktalanul gyógyul, szövődményekkel nem kell számolni, ha időben orvoshoz fordulunk.

        Mononucleosis infectiosa. A mononucleosis infectiosa nevű betegséget az Epstein-Barr vírus okozza. Nyál útján terjed, ezért sokan "csókbetegség" néven ismerik. Nagyon magas lázzal jár, a nyaki nyirokcsomók általában kifejezetten megnagyobbodnak, a mandulákat lepedék fedi, mindezek mellett a máj és a lép megnagyobbodásával is járhat.

        Ha a vizsgáló orvosban felmerül a gyanú, hogy gyermekünknek mononucleosisa van, akkor laborvizsgálatra, vérvételre lesz szükség. Időnként az eredményekben olyan eltérések lehetnek, amelyek kórházi bennfekvést tesznek szükségessé. Ha orvosunk laborvizsgálatot kér, mindenképpen vegyük komolyan, azonban ne aggódjunk, gyermekünk maradéktalanul fel fog épülni!

        A téma cikkei

        5/1 A mandulagyulladás tünetei
        5/2 A mandulagyulladás típusai
        5/3 A mandulagyulladás kialakulásának okai, kezelése
        5/4 Mandulagyulladás, torokfájás - Mikor szükséges mandulaműtét?
        5/5 Mandulaműtét utáni teendők

        A máj és a lép érintettsége miatt a betegség lezajlását követően még több hónapig fáradékonyság tapasztalható, ezért javasolt a minél több pihenés és a megerőltető testmozgás kerülése.

        Herpangina. A másik szintén vírus által okozott betegség az úgynevezett herpangina. Ezt a Coxsackie A vírus okozza, amelynek hatására főleg a lágyszájpadon, illetve a mandulákon fehér, tejszerű hólyagok keletkeznek. A mandulák duzzadtak, vérbők. Ez a kicsik számára sokszor nagyon fájdalmas, nyelési nehezítettséget okozó betegség.

        Mit tehetünk a mielőbbi gyógyulás érdekében?

        Mindenképpen használjunk orrcseppet, ha a gyermek orrdugulását észleljük, mégpedig orrnyálkahártya lohasztó készítményt.

        Megelőzés

        Fontos a kielégítő, jó minőségű, sokoldalú táplálkozás, télen a vitaminfogyasztás, a mindennapi levegőzés illetve testmozgás. Otthon mindig gondosan szellőztessünk, és kérjük meg beteg rokonainkat, ismerőseinket, hogy látogatásukat halasszák későbbre, a teljes gyógyulásuk utánra.

        Csecsemőknél illetve kisdedeknél szívjuk le gondosan az orrváladékot. Torokfájás, láz esetén itassunk a gyermekkel bőven mézes, citromos gyógyteát (mézet 1 éves kor felett adhatunk), adjunk neki lázcsillapítót, torokfertőtlenítő készítményt, tekerjük nyakát körbe ruhával, kínáljuk folyékony, pépes étellel és keressük fel mihamarabb gyermekorvosunkat!

        Orvosunk antibiotikum készítményt fog felírni, kivéve herpangina esetén, ahol fájdalomcsillapítót, szájfertőtlenítőt fog kapni a gyermek, illetve szükség esetén infúziós kezelésre is sor kerülhet, ha a kicsi nem tud folyadékot fogyasztani.

        Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

        A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkalmaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében. Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok>>

        Az antibiotikumot általában 7 napig kell szedni, melynek befejeztével kontroll vizsgálat céljából ismételten fel kell keresni háziorvosukat. Az antibiotikum mellett hasznos probiotikus készítményt adni.

        A probiotikumok a normál bélflórát alkotó baktériumok, melyek a bélrendszerünk egyensúlyának létrehozásában nagy segítséget nyújtanak. Számuk csökkenésekor hasmenés alakul ki.

        Ez fordul elő például fertőzéses bélgyulladás esetén, de sajnos az antibiotikum kúra egyes eseteiben is.

        Antibiotikum terápia mellett éppen ezért mindenképpen érdemes probiotikum készítményt szedetni gyermekünkkel, amely a patikákban vény nélkül kapható. Meleg italba ne tegyük, mert az a hatását megsemmisíti a készítménynek!

        Természetesen a fentebb leírt terápiás tanácsok betartása mellett nagyon fontos az ágynyugalom.

        (WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász)

        Legutóbb frissült:
        Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
        • WEBBeteg.hu
      • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Legfrissebb cikkek
      • Önök ajánlották
      • Incontinentia pigmentii

        A betegségben a bőrtüneteknek négy típusát figyelték meg: milyen tünetek ezek, és hogyan kezelhető a betegség?

        A Zika-vírus terjedése

        Információk a Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazók és az érintett területeken tartózkodók számára.

        A mellékvesevelő-daganat

        Az összes eset 10 százaléka alakul ki gyermekkorban, de minden életkorban előfordulhat. A betegség tünetei és kezelése.

        A paradicsomfogyasztás hatásai

        Érdemes áttekinteni, hogy a paradicsomnak tulajdonított hatások mögött milyen tudományos bizonyítékok vannak.

      •  

        Hozzászólások (3)
        Írta: eva7171
        Nem győzőm elégszer írni,emberek miért hagyjátok kifejlődni egyáltalán a betegségeket?Ha a tünet ici-pici jele már előjön a magas dózisú c-vitamin elpusztítja.A tbc kórokozóját megsemmisíti ez a vitamin,amit mindennap kellene szedni mindenkinek.Mennyi betegség nem válna krónikussá,de ezt az egyszerű megoldást nem reklámozzák se az orvosok,se gyógyszerészek,se a média.Nem minimális a c-vitamin szükségletünk,hanem sokszorosa annak amit állítanak.Kitalálták nekünk,hogy ez a vitamin vesekövességet okoz,hogy még véletlenül se legyen egészséges a társadalmunk,mert a gyógyszernagyhatalomnak nem érdeke.Mindenkinek ajánlom,,legalább próbálja ki,milyen kincs rejlik ebben a készítményben.

        Írta: Benemortasia
        Mennyi idő alatt gyógyult be a torkod a mandulaműtét után?

        Írta: szamóca59
        32 éves voltam, amikor kivették a mandulámat. A rettegett utánvérzéssel kapcsolatban írom, hogy ne-kem egyáltalán nem volt, mert az operáló orvosom aműtét közben elégette a vérző ereket. Egyetlen csepputánvérzésem sem volt! A műtét utáni fájdalom viszontnagyon megviselt, annak ellenére is, hogy minden ét-kezés előtt fél órával fájdalomcsillapítót kaptunk. Min-den nyelésért meg kellett küzdeni. Mióta nincs mandu-lám, 3-4 alkalommal volt garatgyulladásom, enyhe hő-emelkedés kísérte és pár nap alatt rendeződött. Min-denkinek azt ajánlom, ha az orvos szükségesnek tartja, vetesse ki a manduláját! Én nagyon féltem a műtét előtt, senki ne szégyellje, hogy fél! De azóta jobb. Már csomókban hullott a hajam, fájtak az ízületeim, 1000 feletti AST-m volt! Ez a műtét után 100alá csökkent. Nem volt más választásom! Mindennek már 20 éve! Végre nem kell - immár 20 éve - az örökösmandulagyulladással kínlódnom!