• Dr. Zaránd Rajmund

        Fül-orr-gégész Szeretnék kérdezni tőle

        1580

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:



        • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett summa cum laude minősítésű diplomát.


        • 1995-2002 között dolgozott általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor utcai Kórházban, majd


        • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban, mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.



        Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője a Szent János kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődés: arcüreg betegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
        Tisztelt Uram! A szakorvosnak igaza van. Az audiometria+otoneurológia után lehet kizárni avagy bizonyítani, hogy a panasz hátterében áll-e belsőfül eltérés. Ha igen, akkor csak tüneti kezelés lehetséges, mivel 2 hét alatt a belső fülben található receptorsejtek funkciózavara véglegessé válik. Azonban az életkora és az évszak alapján inkább megfázás, esetleg pszichés stressz áll a háttérben. Ezekben az esetekben definitív gyógyulás is lehetséges.
        Tisztelt Hölgyem! Kövesse a szakorvos tanácsát! Ha sikerül "túlfújnia" a dobüreget, akkor jó úton jár, működik a fülkürt, lassan, de biztosan panaszmentes lesz. Akutan a kellemetlen "még jobban bedugul" érzést nyeléssel javíthatja. Csökkent fülkürtműködés esetén 8-10 egymás utáni nyelésssel kialakítható a dobhártya neutrális helyzete. Pl. fél pohár vizet iszik az átfúvás után.
        Tisztelt Szülő! A beszkennelt audiometriás görbe egy kis-kp. fokú vezetéses halláscsökkenést jelez. 4 éves gyermeknél a megfelelő kooperáció mellett sem értékelhető ez önmagában, szükséges volna egy tympanometria is, ami kiderítené, hogy csak egy banális, náthát kísérő fülkürthurut (balra tolt csúcs, C-görbe) vagy egy krónikus savós középgyulladásnak megfelelő (lapos, B-görbe) magyarázza-e a panaszokat. Utóbbi esetben orrmandulaműtét a megoldás a saját gyakorlatom, illetve a János Kórház bevett protokollja szerint. Ha fölkeresnek, szívesen segítek a mérést, illetve a megoldást illetően is.
        Tisztelt Hölgyem! A leírt panaszok alapján idegrendszerbe terjedő, kiterjedt, végstádiumú, orrüregi eredetű rosszindulatú daganatról beszélünk. Itt semmilyen érdemi terápiás lehetőség nincs, csak palliáció, ami fájdalomcsillapítást és mesterséges táplálást jelent. Ezt kapja jelenleg is a kórházban. Elméletileg otthon is kaphatja, hisz a PEG és a tapasz, esetlegesen a bőr alá adott injekció bárki számára megtanulható. Aktív osztály biztosan ki fogja adni, azt lehet csak eldönteni, hogy ápolási (elfekvő) osztályra, otthonra vagy hospice osztályra. Állapota sajnos nem fog javulni véleményem szerint, de ha sikerül kellően hatásos fájdalomcsillapítással, esetleg epilepszia ellenes kezeléssel az otthoni ápolást megoldani a hátralévő időre, az önöknek nehéz, de kivitelezhető, a beteg számára a legemberségesebb lehet.
        Tisztelt Hölgyem! Gombás hallójáratgyulladásra vannak receptköteles szerek, pl. Castellani oldat, bóralkoholos fülcsepp, szilárd dolgot a hallójáratba ne tegyen! valószínűleg a gyógyszer mellett rendszeresen tisztítani is kell, amely házilag nem kivitelezhető.
        Tisztelt Uram! A tinnitusnak sok oka lehet, az ön esetében legnagyobb valószínűséggel a stressz. Kétoldali zúgás mögött ritka a belső fül károsodása, így szerintem el fog múlni, és nem kell halláscsökkenésre számítani emiatt. Legfontosabb lenne a stressztűrés javítása. Pl. Autogen tréning.
        Tisztelt Uram! Véleményem szerint a leírásból és klinikailag is orrpolyp, azonban biztosat nyilván csak a szövettan fog tudni mondani, ami mindenképpen megtörténik. Definitív eredmény a műtét után 2-3 héttel várható általában. Hozzáteszem, hogy a középső etage daganatai meglehetősen ritkák és a CT leírás sem utal csontdestrukcióra, így komolyan a daganat nem merül föl a fentiek alapján.
        Tisztelt Hölgyem! A füldugó semmit sem ér, a szteroid pedig nem segít azonnal. Szerintem ilyenkor valami hagyományos orrspray (pl. Nasic) kellene, amit az út közben többször kellene használni, sokat inni a le és fölszállás alatt, valamint mindkét orrnyílást egyszerre befogva egyenlíteni, vagyis levegőt fújni a középfülbe.
        Tisztelt Hölgyem! Az orrvérzésnek számos oka van, itt valami lokális eltérés lehet, ami emberi számítás szerint helyi kezeléssel megoldható. Mindenképpen keresse föl fül-orr-gégész orvosát!
        Tisztelt Uram! A reflux hátterében organikus okot igazolt a tükrözés. A tünetek nem csak klasszikus égő érzés lehetnek, hanem a foginyvérzés vagy a váladékképződés is. Ajánlatos volna az orvosok által javasolt savkötő terápiát használni a tea helyett vagy mellett, ha még akar szabadulni a tünetektől.
        Tisztelt Asszonyom, Amoxicillin jó választás lehet. A sok telep arra utal, hogy itt nem csak a normál flora részének tartott staphylo telepekről van szó, hanem talán valódi fertőzés.
        Tisztelt Asszonyom! Az "égetés" alatt számos eljárás létezik a hővel való kezelésen kívül AgNO3 vagy TCA savakkal is lehet a felszín közelében futó eret megszüntetni. Elméletben a kezelés az eret teljesen elpusztítja, így onnan már nem vérezhet, azonban ezt egy kis ponton végezzük, és mivel mindkét oldalról telődik (vénás anasztomózis), így a szomszédos, szintén felszínes panaszok hosszabb-rövidebb idő alatt képesek vérzést okozni. De ekkor ismételhető a beavatkozás. Fontosnak találom ugyanakkor megjegyezni, hogy a kezelt területet hámosító kenőccsel 1 hétig napi 5-6 alkalommal érdemes kezelni, nemcsak a "fázós" érzés, de a gyorsabb és maradéktalanabb gyógyulás érdekében is.
        Tisztelt Uram! A sárgás fölrakódások lehetnek fibrines lepedéktől, ami a sérülést, irritált felületet fedi. Mindenféle bakteriális fertőzés nélkül is (amit a negatív kenet szinte igazol is). Leírásából kiemelném az orrsövény rendellenességét, így a már említett kiszáradás, nem kellő nedvesítés az orrlégzés kiesése miatt a legvalószínűbb. Külön kezelés nincsen, az orrlégzést kell helyreállítani. Vagy konzervatív módszerrel (pl. www.orrmoso.hu, esetleg tartós szteroid spray) vagy műtéttel. A glicerin nem okoz bajt, használható, bár a borax szárít kissé. Tumortól jelen esetben nem tartanék. HPV-t a sima torokkenet nem mutat ki, de nem is hólyagos a kép. Magyarországon gyorstesztek nemigen hozzáférhetőek a torok virális vagy bakteriális fertőzésének kimutatására, de érdemi terápiás konzeveknciája a HPV-nek nemigen van jelenleg.
        Tisztelt Uram! A mellékelt képen krónikus nyálkahártya irritáció vagy gyulladás látható. Ezt vagy kiszáradás vagy alkohol, fűszer, dohányzás okozza általában. Az ön korában leginkább orrlégzési gátoltság szokott a háttérben állni. Emögött akár az orrsövény ferdesége, akár az orrkagylók duzzanata található, így ebben az irányban érdemes tovább keresgélni.
        Tisztelt Uram! A visszatérő orrvérzés leggyakrabban helyi okokra vezethető vissza. Háziorvos, vérvétel, fül-orr-gégészet. Addig is kenni kellene pl. Emofix kenőccsel vagy Bepanthennal óránként (lencsényi kenőcsöt az orrnyílásba)