• Dr. Zaránd Rajmund

        Fül-orr-gégész Szeretnék kérdezni tőle

        1623

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:



        • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett summa cum laude minősítésű diplomát.


        • 1995-2002 között dolgozott általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor utcai Kórházban, majd


        • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban, mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.



        Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője a Szent János kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődés: arcüreg betegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
        Tisztelt Uram! A legmodernebb EBM adatbázisok (pl. Cochrane) az alvási apnoék kezelésére 3 alapvető módszert vizsgáltak. 1. Fogyás. C evidencia (nincs összefüggés) 2. Orr és garatműtétek (pl. Uvulopalatopharyngoplastica): B evidencia (kevés összefüggés) 3. CPAP kezelés: A evidencia (szoros összefüggés) Ezek alapján magas AHI index esetén mindenképpen a CPAP kezelés a választandó. Nyilván meg lehet próbálkozni fogyással vagy UPPP műtéttel is, de a sikert a fentiek alapján nehéz garantálni, bár klinikailag sok kedvező esetet ismerünk.
        Tisztelt Asszonyom! A Pangrol gyomorsaválló kemény kapszulában lévő hasnyálmirigy enzimek nem oldott formában vannak jelen. Ahhoz, hogy enzimatikus fehérje-szénhidrát-zsírbontó tulajdonságukat kifejtsék, előbb föl kell oldódniuk, ami percekig tart. Így a garatban gyorsan áthaladó gyógyszer nem képes ilyen károkat okozni. Mindezeken túl az ember saját hasnyálmirigyenzimjei sem eszik meg a szájüregéhez rendkívül hasonló szöveti felépítésű (sőt annál gyöngébb) vékonybelet, ahová a természet rendelte úton kiválasztásra kerülnek minden emberben. Így azt tudom mondani, hogy a torokfájdalma a gyógyszerrel nem hozható összefüggésbe, más okot (pl. gátolt orrlégzés miatti kiszáradás) kell keresni. Ebben fizikális vizsgálat nélkül igen nehéz lesz előrejutnia.
        Tisztelt Hölgyem! Nagyon nehéz kérdésben kér távsegítséget. Szinte lehetetlen feladat ez. Egyrészt már számos kivizsgálás, terápia történt, amint leveléből kitűnik, nem elfogadható eredménnyel. Másrészt sajnos ezek a panaszok-tünetek még definitív diagnózis esetén sem gyógyíthatóak, csak kezelhetőek több-kevesebb sikerrel. Csodaszer és biztos módszer nincs. Ön már szinte mindent kipróbált, talán, annak ellenére, hogy nem pszichés eredetűnek érzi a bajt, mégis a pszichológus lehet, aki javít a tünetek szubjektív megélésén, elfogadásán. Tudom, nem ilyen tanácsra vágyott, ennek ellenére javasolom, hogy fontolja meg esetleg ezt a lehetőséget is.
        Tisztelt Asszonyom! Sajnos, a föltett kérdéseiről az elmúlt évtizedekben számos vélemény született pro és kontra, igazán okos választ adni nem lehetséges. A góckérdés olyan mértékben tisztázatlan jelenleg is, hogy vannak olyan szakmai kollégiumok (pl. Anglia), ahol a létezését is mereven elutasítják a problémának, holott a saját praxisomból is tudok jópár pozitív példát hozni, mikor típusos panasz és típusos gócbetegség állt fönn, az utóbbi szanálása a másodlagos betegséget meggyógyította (pl. foltos hajhullás vs mandulagóc). De sajnos ezekben a típusos esetekben is csak 70-80%-os javulást lehet prognosztizálni, az önök által említett esetekben pedig csak 10-20% a javulás esélye. A mandulaműtét számomra viszonylag egyszerű döntésnek tűnik, hisz nincs hosszútávú kockázata, de az iköböl föltárása a környező struktúrák sérülése miatt már kockázatosabb. Egyébként a cisztát bármi is okozza (krónikus gyulladás, allergia, ismeretlen eredet), lehet, bár csekély esélyű az összefüggése a látóideg gyulladásával. Ráadásul egy 5 éves vakság reverzibilitása szinte lehetetlen. Mindent összevetve, ha a folyamat nem halad előre, a műtétektől komoly előnyt nem várnék, a kalkulálható kockázatukkal pedig mégis számolni kell.
        Tisztelt Hölgyem! A problémát klinikailag vizsgáló és véleményező kolléga helyzeti előnyét nem tudom fölülbírálni, így alapvetően azt javasolom, hogy fogadja meg a kezelőorvosa tanácsát, annál is inkább, mert az előző szövettan sem hozott szerencsére komoly betegségre utaló eredményt. Az elváltozást piszkálni semmiképp nem javasolom, hisz úgy a mechanikus irritáció miatt sem fog megnyugodni a terület sohasem. Orrszárazság esetén orrolaj (pl. Coldastop) vagy orröblítés (pl. NeilMed SinusRinse) javasolt.
        Tisztelt Uram! A képen valóban krónikus garatgyulladás látszik: granulált, akutan nem lobos, hátsó falon nyákcsorgás. Oka az orrlégzés gátoltsága. Elsősorban orröblítést javasolok (pl. NeilMed SinuRinse eszközzel). Ha ez nem segít, akkor fül-orr-gégészt kell fölkeresni, estleges orrsövényferdülés vagy egyéb orrlégzési gátoltságot okozó probléma kizárására.
        Tisztelt Uram! A granuláltság krónikus gyulladás, illetve irritáció jele. Ha nem sikerült kórokozót kimutatni, akkor az irritáció irányába kell gondolkodni. Ha sem sav, sem alkohol, sem dohányzás, akkor általában az orrlégzés gátoltsága az ok. Érdemes lenne pl. NeilMed SinuRinse öblítőt használni, és ha 2-3 hét alatt, napi 2 öblítés mellett a garat javul,. akkor akár maradni is ezen a terápián. Ha nem, akkor orrsövény, orrpolyp, egyéb orrlégzést akadályozó eltérés keresendő a háttérben.
        Tisztelt Asszonyom! Ha a dobhártyaperforáció 6 héten belül nem forr be, akkor valóban műtét szükséges, mivel nem várható, hogy a rostos réteg helyreálljon. A dokumentált baleset által okozott orrcsonttörés TB finanszírozott ellátás keretében helyreállítható. Keresse föl mindkét ügyben a területileg illetékes osztályt vagy szakrendelőt.
        Tisztelt Hölgyem! A granulált garat az orrlégzés gátoltságának vagy egyéb irritációnak, krónikus gyulladásnak a következménye, nem lymphomáé. A tumorok kimutatása szövettani vizsgálattal történik, nyaki UH 1-2 cm-es képlet belsejében, ami ráadásul a bőr alatt van, tud kimutatni szerkezeti elváltozást, ez nem ilyen. A ciszta morfológiai leírás ugyan, de ebben a korban malignizálódásra nem hajlamos. Fenti problémákat nem tekintem veszélyesnek avagy daganatos eredetűnek.
        Tisztelt Uram! Fogkefével inkább lágyrészeket (nyelvgyök, mandulák, garatfal, lágyszájpad) tud elérni és megsérteni, mint a gége porcos vázát. Ha eddig nem volt emiatt funkciózavara, úgy a későbbiekben sem várható. Aggodalomra semmi ok, de a fogmosást és a fogkefe használatát korlátozza a fogakra és az azokat körülvevő ínyre!
        Tisztelt Uram! Ha a kivizsgálással nem sikerült organikus okot igazolni, akkor funkcionális hátteret kell keresni. Én elsősorban refluxra gyanakodnék vagy pszichés okokra. Gasztroenterológus, illetve pszichológus segíthet. Képalkotóktól komoly eredményt nem várok, de ha választani kell, akkor MR a célravezető.
        Tisztelt Hölgyem! A pulzusszinkron fülzúgás hátterében számtalan ok állhat, ezek közül a súlyosakat (daganat, érfejlődési rendellenesség, aneurisma) a CT vizsgálat kizárta. A leírás lényegében negatív státusnak felel meg. Így, mivel érdemi eltérés nincs, terápiát sem tudok rá javasolni. Nem betegség, hanem egy kicsit zavaró jelenség csak. Esetlegesen rendszeres Valsalva manőver (befogott orral levegőt fújni a fülkürtön ás a középfülbe) segíthet.
        Tisztelt Uram! Ön a vegetatív idegrendszer normális működését észleli, illetve a testhelyzettel összefüggő vérnyomásváltozás, illetve a száraz környezet a kiserekben fölerősíti a fenti mechanizmust. Az orrkagylók feladata a levegő párásítása, melegítése, emiatt duzzadnak meg. Paraszimpatikotóniában (stresszmentes, pihenő helyzetben) a legkifejezettebb ez a működés. Amennyiben ez a panasz gondot jelent önnek, első lépésként fizsós orröblítést (pl. NeilMed SinuRinse eszközzel), ha ez nem segít, allergiára kifejlesztett szteroidtartalmú orrsprayt javasolok használni akár életvitelszerűen.
        Tisztelt Asszonyom! Az állkapocs ficama szerencsére ritka betegség, általában kötőszöveti gyengeség vagy anatómiai eltérés áll a háttérben. Ezeken változtatni nem lehet. Meg tudja tanulni saját maga vagy környezete a reponálást, ha gyorsan sikerül visszatenni, akkor kisebb a szájzár és a fájdalom. Ha a szájzár krónikus, azt esetleg fizikoterápiás kezelés tudja javítani.
        Tisztelt Uram! A mellékelt képanyagon a garat krónikus irritációja/gyulladása látható. Ez lehet alkohol, dohányzás, reflux, de akár csak az orrlégzés gátoltsága (orrsövényferdülés, allergia...) miatti kiszáradás is. Ennek fölülfertőződése könnyebben megy, mint egy kevésbé kitett területé. A bekarikázott területeken a torokmandula kriptái láthatóak, üres, illetve ártalmatlan bakteriális termékkel telt állapotban, ami önmagáben nem kóros. Mindent összevetve a torok kímélete és az orrlégzés javítása jön szóba. Utóbbi célra a kiváltó okoktól függetlenül ártalmatlan, alternatív, de hatásos megoldásként pl. a NeilMed SinusRinse rendszeres használata javasolt.