• Dr. Zaránd Rajmund

    Fül-orr-gégész Szeretnék kérdezni tőle

    1591

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Fül-orr-gégész

    Bemutatkozás:    • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett summa cum laude minősítésű diplomát.


    • 1995-2002 között dolgozott általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor utcai Kórházban, majd


    • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban, mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.    Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője a Szent János kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődés: arcüreg betegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
    Tisztelt Uram! A botulinustoxin alkalmazása nálunk is fölfutóban van, azonban az orr kényes terület, ha innen fölszívódik és az agyba jut a méreg, ami igen közel van, akkor az halálos is lehet. Talán ezért is nem hallani ilyen alkalmazást hazánkban. Jómagam legalábbis komoly szakmai fórumon legutóbb a nyálcsorgással küzdő, sérült idegrendszerű betegek nyálmirigyeinek 3-6 hónapos hatású kezeléséről hallottam beszámolókat. Másrészt az orrnyálkahártya duzzanata valószínűleg nem előzhető meg ilyen módon. Saját betegeimnek és saját családomnak is inkább a veszélytelen, olcsó, ellenben a gyakorlatban bevált orröblítést (pl. www-orrmoso.hu) szoktam ajánlani, amit allergiás szezonban, de bármely más noxa által kiváltott orrdugulás esetén is sikeresen alkalmazunk.
    Tisztelt Hölgyem! Az EBV fertőzéssel összefüggésben a Burkitt-limfómát szokás emlegetni, de csak malária endémiás területeken fordul elő az együttállás. Okát nem ismerjük. A mi régiónkra ez nem jellemző. Jópár éve történtek vizsgálatok esetleges lassúvírus jellegű transzformációk bizonyítására, de nem mutattak ki összefüggést. A vírust nem mutatja ki torokleoltás, hanem a vérvételből szokás igazolni (magas fehérvérsejtszám, éretlen alakok a kenetben, emelkedett májenzimek és a specifikus monosticon teszt pozitivitása, régebben Paul_Bunnel reakció). Teendő nincs, csak a tünetek elhúzódására kell számítani, pihenés javasolt.
    Tisztelt Asszonyom! A nyelvgyököt is érinti a gyulladás, mivel torokmandulája már nincs, így a környező nyirokszövet lesz duzzadt, tüszős. A leoltás ahhoz kell, hogy célzottan lehessen antibiotikumot adni, ne csak vaktában (az ajánlások alapján). Tumorra sem a leírás, sem a kora miatt nem gondolnék, ha valakiben (szakorvosban) ez fölmerül, úgyis szövettani mintavételt javasol azonnal, kétes esetben is. EBV fertőzés egyszer lehetséges egy életben tudomásom szerint, és valóban okozhat ilyen elhúzódó, mandulagyulladásszerű panaszokat. Vérképből előbb-utóbb kiderül, hogy jogos-e a gyanú.
    Tisztelt Hölgyem! Ha nincs panasza, akkor ön minden bizonnyal a nyelvgyökön V-alakban elhelyezkedő "körülárkolt" ízlelőbimbókat látja. Ez nem kóros. Teendőt nem igényel.
    Tisztelt Szülő! Gyermekének krónikus savós középfülgyulladása van, melynek hátterében a megnagyobbodott orrmandula áll, ennek megoldása az orrmandula kivétele és a dobűri folyadék leszívása. 3-6 hónap alatt a savós folyadék igen sűrűvé válhat, ami megnehezíti a definitív gyógyulást, így várakozni nem tanácsos. Akár jómagam (Szentr János Kh), akár a Bethesda vagy Heim Pál Kórházak gyermek fül-orr-orr gégészei rendelkezünk olyan műtétes és aneszteziológiai háttérrel, ahol a 34 hónapos, 15 kilónál nem nehezebb gyermek műtéte probléma nélkül elvégezhető.
    Tisztelt Uram! Klinikai vizsgálat nélkül csak a homályban tapogatózom, de a tünetei alapján krónikus arcüreggyulladásra gondolok, ami összefüggésben lehet az orrsövényferdüléssel is. Egyfelől érdemes lenne életvitelszerűen konzervatív terápiát kezdeni, pl. www.orrmoso.hu, amit a panaszok okának függetlenül, saját maga végez napi 2 alkalommal. Ezzel párhuzamosan pedig újabb gégészeti vizsgálat, illetve CT jön szóba, amelyeknek alapján eldönthető (nyilván nem függetlenül az orröblítés sikerességétől), hogy van-e szükség műtétre.
    Tisztelt Uram! 18 éves korban ez általában az orrnyálkahártya kiszáradására utal. Akár habituálisan, akár elhúzódó hurutosságot követően. Semleges hámosító kenőcs, pl. Rinopanteina, Bepanthen rendszeres használatával (napi több alkalommal 1-1 lencsényi mindkét orrnylíásba).
    Tisztelt Asszonyom! A panaszok, tünetek, klinikum ismerete nélkül önmagában az otoneurológiát értékelni igen nehéz, de megkísérlem. A BPPV (benignus paroxizmusos pozicionális vertigo) jóindulatú, fejmozgásra szédülést (gyorsan csillapodó, forgó jellegű) okozó, rohamokban jelentkező betegség. Eszméletvesztéssel nem jár, hányinger kísérheti. Epley-manőver segítségével véglegesen vagy hosszú időre gyógyítható. Gyógyszert szedni rá fölösleges. Ha ilyesféle a tünet, akkor önnek igaza lehet, és megvan a kiváltó ok, de ha másféle, akkor ellentmondás van, így nehéz diagnózist mondani. Jó hír, hogy ha az MRI negatív, akkor a daganatos háttér kizárható.
    Tisztelt Uram! Az ön által leírt jelenség teljesen természetes, nazális ciklusnak hívjuk. Az orrkagylók duzzadása és összehúzódása miatt kb. másfél óránként hol az egyik, hol a másik orrfélen átáramlik több levegő. A másik jelenség pedig a vegetatív idegrendszer napszaki működése, nappal, stressz esetén a periféria szűk, a centrum kap több vért, így könnyebb az orron át levegőt venni, este, étkezés után fordítva. Fenti mechanizmus lehet kissé eltúlzott, különösen fiatal korban. Ekkor a panaszok csökkentésére érdemes vagy orröblítést végezni rendszeresen (pl. www.orrmoso.hu), ha ez nem segít, szteroid orrsprayt tud használni.
    Tisztelt Szülő! Az Aerius mindenféle nyálkahártya duzzanatot képes csökkenteni, függetlenül a kiváltó októl, adja nyugodtan. Az orrcseppet is, akkor is, ha nem náthás, de 10 napnál nem tovább. A B tympanometria lehet a fülzsír vagy középfülfolyadék miatt is. Mindenképpen kontrollálni kell 3-4 hét múlva.
    Tisztelt Uram! A szakorvosnak igaza van. Az audiometria+otoneurológia után lehet kizárni avagy bizonyítani, hogy a panasz hátterében áll-e belsőfül eltérés. Ha igen, akkor csak tüneti kezelés lehetséges, mivel 2 hét alatt a belső fülben található receptorsejtek funkciózavara véglegessé válik. Azonban az életkora és az évszak alapján inkább megfázás, esetleg pszichés stressz áll a háttérben. Ezekben az esetekben definitív gyógyulás is lehetséges.
    Tisztelt Hölgyem! Kövesse a szakorvos tanácsát! Ha sikerül "túlfújnia" a dobüreget, akkor jó úton jár, működik a fülkürt, lassan, de biztosan panaszmentes lesz. Akutan a kellemetlen "még jobban bedugul" érzést nyeléssel javíthatja. Csökkent fülkürtműködés esetén 8-10 egymás utáni nyelésssel kialakítható a dobhártya neutrális helyzete. Pl. fél pohár vizet iszik az átfúvás után.
    Tisztelt Szülő! A beszkennelt audiometriás görbe egy kis-kp. fokú vezetéses halláscsökkenést jelez. 4 éves gyermeknél a megfelelő kooperáció mellett sem értékelhető ez önmagában, szükséges volna egy tympanometria is, ami kiderítené, hogy csak egy banális, náthát kísérő fülkürthurut (balra tolt csúcs, C-görbe) vagy egy krónikus savós középgyulladásnak megfelelő (lapos, B-görbe) magyarázza-e a panaszokat. Utóbbi esetben orrmandulaműtét a megoldás a saját gyakorlatom, illetve a János Kórház bevett protokollja szerint. Ha fölkeresnek, szívesen segítek a mérést, illetve a megoldást illetően is.
    Tisztelt Hölgyem! A leírt panaszok alapján idegrendszerbe terjedő, kiterjedt, végstádiumú, orrüregi eredetű rosszindulatú daganatról beszélünk. Itt semmilyen érdemi terápiás lehetőség nincs, csak palliáció, ami fájdalomcsillapítást és mesterséges táplálást jelent. Ezt kapja jelenleg is a kórházban. Elméletileg otthon is kaphatja, hisz a PEG és a tapasz, esetlegesen a bőr alá adott injekció bárki számára megtanulható. Aktív osztály biztosan ki fogja adni, azt lehet csak eldönteni, hogy ápolási (elfekvő) osztályra, otthonra vagy hospice osztályra. Állapota sajnos nem fog javulni véleményem szerint, de ha sikerül kellően hatásos fájdalomcsillapítással, esetleg epilepszia ellenes kezeléssel az otthoni ápolást megoldani a hátralévő időre, az önöknek nehéz, de kivitelezhető, a beteg számára a legemberségesebb lehet.
    Tisztelt Hölgyem! Gombás hallójáratgyulladásra vannak receptköteles szerek, pl. Castellani oldat, bóralkoholos fülcsepp, szilárd dolgot a hallójáratba ne tegyen! valószínűleg a gyógyszer mellett rendszeresen tisztítani is kell, amely házilag nem kivitelezhető.