• Dr. Zaránd Rajmund

        Fül-orr-gégész Szeretnék kérdezni tőle

        1609

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:



        • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett summa cum laude minősítésű diplomát.


        • 1995-2002 között dolgozott általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor utcai Kórházban, majd


        • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban, mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.



        Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője a Szent János kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődés: arcüreg betegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
        Tisztelt Uram! A mellékelt képanyagon a garat krónikus irritációja/gyulladása látható. Ez lehet alkohol, dohányzás, reflux, de akár csak az orrlégzés gátoltsága (orrsövényferdülés, allergia...) miatti kiszáradás is. Ennek fölülfertőződése könnyebben megy, mint egy kevésbé kitett területé. A bekarikázott területeken a torokmandula kriptái láthatóak, üres, illetve ártalmatlan bakteriális termékkel telt állapotban, ami önmagáben nem kóros. Mindent összevetve a torok kímélete és az orrlégzés javítása jön szóba. Utóbbi célra a kiváltó okoktól függetlenül ártalmatlan, alternatív, de hatásos megoldásként pl. a NeilMed SinusRinse rendszeres használata javasolt.
        Tisztelt Hölgyem! Ha az orvos azt mondta, hogy begyógyult a lyuk, akkor nyilvánvalóan így van. Ettől még érezhet furcsát, lehet halláspanasza. Vagy akár maradandó is kialakulhat, ehhez majd kell egy hallásvizsgálat. Látleletet bárki kérhet bármikor. Pénzbe kerül. Az első ellátó hely állítja ki, praktikus azonnal, de néhány hónapon belül mindenképpen.
        Tisztelt Uram! Az arcüregi polip nem orrpolip,szerintem érdemi orrdugulást,fájdalmat nem magyaráz. Szédülés hátterében pláne nem áll. Én ilyen, lényegében negatív lelet mellett orröblítést javasolnék. Pl. NeilMed SinuRinse eszközzel. Reggel és este,akár életvitelszerűen. Ez gyógyszer nélkül képes át orrdugulást javítani.
        Tisztelt Uram! Az UH kifejezetten szubjektív vizsgálat, de a képen egy felszínközeli képlet látszik, ami elvben jól tapintható. A CT-n láthatónak kellene lenni, ha ez daganat. Véleményem szerint egy típusos nyirokcsomót vizsgálnak itt. Ha az eddigiek ellenére aggódik, keressen föl az UH lelettel fül-orr-gégészt és beszéljen meg esetleges tűbiopsziát. Bennem sem a kora, sem a panasza, sem a képalkotó nem vet föl daganatra utaló jelet, de ezt "elmesélés" alapján nemigen lehet nagy biztonsággal megítélni.
        Tisztelt Uram! Panaszait legnagyobb valószínűséggel az orrnyálkahártya kiszáradása okozza, melyet krémezéssel (pl. Emofix, Bepanthen) lehet orvosolni, de azért fontos lenne, hogy szakorvos lássa valamikor, más, ritkább okokat kizárandó.
        Tisztelt Uram! Első mondata számomra értelmezhetetlen. Nyilván van orrlégzést akadályozó betegsége, ami az antihisztamin szedésére csökken. Ennek számos oka lehet, diagnózishoz mindenképpen kell a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Addig is NeilMed SinusRinse eszközzel ki tudja egészíteni a terápiát.
        Tisztelt Uram! A fülviszketés hátterében helyi ok szokott állni. Pl helytelen fültisztítás, amikor a vattapálca segítségével a beteg kitörli a fülzsírt, így a hallójárat száraz, repedezett lesz, rosszabb esetben ekcémás gyulladás alakul ki. Ezért mindenképpen érdemes fül.orr.gégészt felkeresni, de első látásra ez elegendő is ct vagy mr nem vinné előbbre a gyógyulást.
        Tisztelt Hölgyem! Általánosan elfogadott tény, hogy a S. pyogenes minden antibiotikumra érzékeny. Valamit az is, hogy a tüszős mandulagyulladás spontán múló betegség, az antibiotikumot lényegében a másodlagos betegségek megelőzésére adjuk. Ha jól van, akkor maradjon a Levoxanál. A tenyésztés eredménye abban lehet segítségére, ha röviddel a mostani atb kúra befejezése után ismét tünetes lesz, mert akkor célzottan lehet választani antibakteriális szert.
        Tisztelt Hölgyem! Véleményem szerint a m. stapedius (középfül apró izma) neurotikus jellegű összehúzódását észleli, mely a belsőfül védelmét hivatott ellátni, így 70dB fölött kell csak összehúzódnia, de bizonyos esetekben már kisebb amplitudójú zajok is kiváltják. Relaxáció, gyönge nyugtató, stressztűrés javítása megoldás lehet.
        Tisztelt Uram! Homeopátiához nem értek, panaszai krónikus bakteriális szinuszitiszre utalnak. Ennek hátterében allergia, orrpolip vagy csillószőrműködési zavar is állhat. Tüneti és részben oki terápiára életvitelszerűen orröblítést (pl. www.orrmoso.hu) ajánlok, de valószínűleg szükséges rendszeres fül-orr-gégészeti fölülvizsgálat is, alkalmanként antibiotikus vagy szteroidos kezeléssel.
        Tisztelt Uram! Véleményem szerint a 2. (ápr 13.) képen is tagolt felszínű, krónikus gyulladásra jellemző kép látható. Az első képen a hám kifejezetten lobos, a tonsillákon fehéres exsudatum van. A gram negatív (bél)baktériumokra a makrolid gyógyszer, amit szed, általában jól hat. Azonban abban az esetben, ha visszatérő vagy elhúzódó a probléma, az ön korában a mandulaműtét lenne a definitív megoldás. A probiotikumok nem E. colit vagy enterobacter törzseket tartalmaznak, szerintem nem ezzel függ össze a torokváladék pozitivitása.
        Kedves Asszonyom! Látatlanban nyálmirigy eredetű problémára tippelek. Kő vagy gyulladás. Sok folyadék, nyálfokozás rágógumi vagy citrom segítségével, finom masszázs. Ha romlik, akkor fülészeti ügyelet.
        Tisztelt Asszonyom! Fül-orr-gégészeti, utána padig otoneurológiai vizsgálat szükséges (illetve audiológia), hogy a pontos diagnózist fölállítsák. Nagyrészt nem gyógyítható, azonban kezelhető betegségek. Valamint az is jó hír, hogy még teljes féloldali egyensúlyszerv kiesése esetén is a központi idegrendszer kompenzál, "kizárja" az adott kóros ingereket, így a szubjektív tünetek spontán is megszűnnek.
        Tisztelt Asszonyom! A visszatérő fülfolyás, halláscsökkenés, lyuk a dobhártyán a krónikus középfülgyulladás három fő ismérve. Ennek megoldása műtét, a CT azért kell, hogy egyfelől az anatómiai viszonyokat, másfelől a krónikus gyulladás egyes ritka, tumorszerű kiújulásra hajlamos fajtáit előrejelezze. Valódi daganat a középfülben ritka, nem is fönti tünetekkel jár. Összefoglalva szinte bizonyos, hogy tympanoplastica vár önre.
        Tisztelt Hölgyem, Az arcüregi ciszta gyakori MR és ct melléklelet. Leggyakrabban örlőfogak növekedése miatt alakul ki. Az ön korában is lehetséges bölcsességfog növekedés. Ha nincs tünet, nem igényel teendőt.