• Dr. Zaránd Rajmund

        Fül-orr-gégész Szeretnék kérdezni tőle

        1641

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:



        • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett summa cum laude minősítésű diplomát.


        • 1995-2002 között dolgozott általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor utcai Kórházban, majd


        • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban, mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.



        Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője a Szent János kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődés: arcüreg betegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
        Tisztelt Szülő! A leírt bőrjelenséget saját praxisomban (mintegy 3-5000 műtét után) sem tapasztaltam. A hőreguláció zavarát ugyan okozhatják az idegrendszerre ható altatószerek, de ennek hatása néhány órán belül szűnik. A vírusfertőzésekre adott szervezeti válaszreakció is járhat érösszehúzódással vagy értágulattal. De legnagyobb valószínűséggel a jelenség eddig is jelenvaló lehetett a gyermeknél, csak éppen most vették észre. Azt gondolom, hogy nem betegségre utaló jel, teendőt nem igényel.
        Tisztelt Hölgyem! A góckérdésben a szakma meglehetősen megosztott. Vannak szakmai kollégiumok, amelyek kerek perec tagadják az ilyen esetekben nálunk szokásos (és az esetek jelentős részében hatásos) tonsillectomia jogosságát. Sajnos előre ígérni nem lehetséges, valóban a műtét után derül ki, hogy megoldódott-e ettől a panasza. Ez lehet azonnal a műtét után, de akár egy-három hónappal később is.
        Tisztelt Szülő! A tympanometriás eredményen a jobb oldali középfülgyulladás következménye látszik (vaskos dobhártya vagy folyadék a középfülben), a bal fül közel normális. Maradandó károsodás nem várható, de érdemes lenne az ünnepek után egy kontroll mérést csinálni, mert addigra meg kell javuljon teljesen, csúcsnak kell látszódni, ugyanúgy, mint a bal oldalon. A közösségmentességgel egyetértek, gyakori orrfúvás és levegőzés lehet még hasznos
        Tisztelt Hölgyem! Sajnos valóban nem lehet minden orrdugulást megszüntetni. A leírt esetben, ha a septum vaskos, de egyenes, talán a radiofrekvenciás orrkagylóredukció lehet a járható út.
        Tisztelt Uram! A leírt minor anomáliák funkcionálisak. Sajnos, nem valószínű, hogy gégészeti beavatkozással megváltoztatható a helyzet, azonban spontán javulás várható. Ha eddig minden vizsgálata negatív, akkor komoly eltérés (daganat, krónikus gyulladás), mely teendőt igényelne nem valószínű. Elegendő újabb panaszok esetén szakorvoshoz fordulni.
        Tisztelt Uram! A tinnitusnak sok oka lehet. A dobhártya kiszakadása éppen nem a belső fülből eredő, frekvenciával rendelkező tünetet eredményez, hanem sistergést, ami a dobhártya záródása után elmúlik. Azonban nem kizárt a trauma (főképp annak hanghatása, ún. dörejártalom) miatti magas frekvenciájú fülcsöngés. Sajnos ennek oka valóban a szőrsejtek sérülése, ami jelen tudásunk szerint 2 héten túl visszafordíthatatlan. Annak örülni kell, hogy sem az MR, sem a hallásvizsgálat nem jelzett komoly eltérést. Tüneti kezelések léteznek, illetve nehezen elérhető és szintén nem ad biztos eredményt az agyban a "csönd"-et újratanító eljárás, pl. CF modulációs eljárás, amikor egy hallókészülék jellegű eszköz a tinnitusnak megfelelő hangot ad szinte folyamatosan, elvben az agy ezt az állapotot megtanulja csöndként. Egyszerű hallásvizsgálattal a frekvencia meghatározható. Sőt az amplitudó is.
        Tisztelt Hölgyem! A sugárkezelés akut hatása is néhány nap alatt erősebb, a krónikus sugárártalom (ami sajnos velejárója a kezelésnek) pedig fél-egy év alatt alakul ki. 3-4 hét múlva az akut fázis valószínűleg lecseng. Az említett szeren kívül esetleg műnyál adható, ha akutan száraz lenne a szája és ez okozná a fájdalmat (nyálmirigyek is károsodnak), más okos ötletem jelenleg nincs. Érdemes azért számításba venni, hogy a jól dozírozott terápia szubletális dózisokat jelent, vagyis olyan sok sugarat-kemót adunk, hogy a szervezet éppen túlélje, a tumor pedig (mivel gyorsabban osztódik) minél nagyobb arányban elpusztuljék. Így pontosan az lenne a baj, ha a beteg "túl jól" volna, akkor aluldozírozták a kezelést.
        Tisztelt Uram! A szájszagnak (foetor ex ore) számtalan oka lehet. Mandulakő és reflux nagyon gyakran áll a háttérben. Ha a detritus nem látszik, akkor nincs mandulakövesség. A reflux ügyben érdemes volna konzultálni a gasztroenterológussal, esetleg torokváladékot is lehet venni, bár mindezektől függetlenül zavaró szájszag esetén előbb vagy utóbb mandulaműtétet fognak javasolni. Jogosan, hisz ez az esetek 50-70%-ában megoldást jelent a problémára.
        Tisztelt Uram! Panaszai alapján egyszerű vírusos felső légúti hurutban szenved. Ez nyugodtan tarthat akár 2 hétig is. Láz is lehetséges. A 2 hónappal ezelőtti vérkép eltérése jelentéktelen. Természetesen számos súlyos betegségben is van hasonló vérkép, azonban súlyos klinikai tünetek is kellenének a gyanúhoz. Bízzon a bölcs természetben és az immunrendszer működésében!
        Tisztelt Uram! Az orvosi szakirodalom a HPV vírus átvitelének említésénél érdemben több komoly kockázatot nem ismer cunnilingus esetén. A női genitáliák flórája merőben eltér a garat flórájától, én a fenti problémától (normál genitális és szájhigiéne esetén) nem félnék.
        Tisztelt Hölgyem! Ne higgyen a városi legendának, a csapvíz ivásra alkalmas, az orrgarat közlekedik a szájüreggel, így a flóra közel azonos. Jómagam is csapvízzel hígított mezei konyhasóval öblítem az orrom rendszeresen és még mindig élek. A csapvíz tökéletesen megfelel az orröblítéshez használt oldat készítéséhez
        Tisztelt Uram! Valószínűleg detritus, mandulakő. Jóindulatú elváltozás, van, akinek elmúlik spontán. Teendőt nem igényel, de ha zavart okoz, akkor csak mandulaműtéttel lehet megszabadulni tőle.
        Tisztelt Uram! Értelmezve a kolléga vizsgálatait: OMÜ rtg: arcüregfolyamat tisztázása 2 ir. C gerinc rtg: nyaki erek rendellenességének kizárása nyakcsigolya degenerációs folyamatai miatt összehasonlító Schüller: középfül és csecsnyúlvány betegségeinek kizárása öh. Stenvers: belső csontos hangvezetők állapota (esetleges acusticus neurinoma kizárására)
        Tisztelt Hölgyem! Igen, lehetséges. A reziduális mandulaszövet is képest Streptococcus fertőzésre. Ez általában magas lázzal jár. Egyéb kórokozó is lehetséges, mandulák nélkül is lehet lobos garat és fehéres fölrakódások. Az esetek túlnyomó többségében az immunrendszer minden egyéb beavatkozás, gyógyszerelés nélkül lebánik a kórokozókkal.
        Tisztelt Asszonyom! A fül-orr-gégészeti lelet hallást leíró része teljesen normális, de a kivizsgálás részeként szükség van a javasolt vizsgálatokra.