• Dr. Zaránd Rajmund

    Fül-orr-gégész Szeretnék kérdezni tőle

    1615

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Fül-orr-gégész

    Bemutatkozás:    • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett summa cum laude minősítésű diplomát.


    • 1995-2002 között dolgozott általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor utcai Kórházban, majd


    • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban, mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.    Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője a Szent János kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődés: arcüreg betegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
    Tisztelt Hölgyem! A granulált garat az orrlégzés gátoltságának vagy egyéb irritációnak, krónikus gyulladásnak a következménye, nem lymphomáé. A tumorok kimutatása szövettani vizsgálattal történik, nyaki UH 1-2 cm-es képlet belsejében, ami ráadásul a bőr alatt van, tud kimutatni szerkezeti elváltozást, ez nem ilyen. A ciszta morfológiai leírás ugyan, de ebben a korban malignizálódásra nem hajlamos. Fenti problémákat nem tekintem veszélyesnek avagy daganatos eredetűnek.
    Tisztelt Uram! Fogkefével inkább lágyrészeket (nyelvgyök, mandulák, garatfal, lágyszájpad) tud elérni és megsérteni, mint a gége porcos vázát. Ha eddig nem volt emiatt funkciózavara, úgy a későbbiekben sem várható. Aggodalomra semmi ok, de a fogmosást és a fogkefe használatát korlátozza a fogakra és az azokat körülvevő ínyre!
    Tisztelt Uram! Ha a kivizsgálással nem sikerült organikus okot igazolni, akkor funkcionális hátteret kell keresni. Én elsősorban refluxra gyanakodnék vagy pszichés okokra. Gasztroenterológus, illetve pszichológus segíthet. Képalkotóktól komoly eredményt nem várok, de ha választani kell, akkor MR a célravezető.
    Tisztelt Hölgyem! A pulzusszinkron fülzúgás hátterében számtalan ok állhat, ezek közül a súlyosakat (daganat, érfejlődési rendellenesség, aneurisma) a CT vizsgálat kizárta. A leírás lényegében negatív státusnak felel meg. Így, mivel érdemi eltérés nincs, terápiát sem tudok rá javasolni. Nem betegség, hanem egy kicsit zavaró jelenség csak. Esetlegesen rendszeres Valsalva manőver (befogott orral levegőt fújni a fülkürtön ás a középfülbe) segíthet.
    Tisztelt Uram! Ön a vegetatív idegrendszer normális működését észleli, illetve a testhelyzettel összefüggő vérnyomásváltozás, illetve a száraz környezet a kiserekben fölerősíti a fenti mechanizmust. Az orrkagylók feladata a levegő párásítása, melegítése, emiatt duzzadnak meg. Paraszimpatikotóniában (stresszmentes, pihenő helyzetben) a legkifejezettebb ez a működés. Amennyiben ez a panasz gondot jelent önnek, első lépésként fizsós orröblítést (pl. NeilMed SinuRinse eszközzel), ha ez nem segít, allergiára kifejlesztett szteroidtartalmú orrsprayt javasolok használni akár életvitelszerűen.
    Tisztelt Asszonyom! Az állkapocs ficama szerencsére ritka betegség, általában kötőszöveti gyengeség vagy anatómiai eltérés áll a háttérben. Ezeken változtatni nem lehet. Meg tudja tanulni saját maga vagy környezete a reponálást, ha gyorsan sikerül visszatenni, akkor kisebb a szájzár és a fájdalom. Ha a szájzár krónikus, azt esetleg fizikoterápiás kezelés tudja javítani.
    Tisztelt Uram! A mellékelt képanyagon a garat krónikus irritációja/gyulladása látható. Ez lehet alkohol, dohányzás, reflux, de akár csak az orrlégzés gátoltsága (orrsövényferdülés, allergia...) miatti kiszáradás is. Ennek fölülfertőződése könnyebben megy, mint egy kevésbé kitett területé. A bekarikázott területeken a torokmandula kriptái láthatóak, üres, illetve ártalmatlan bakteriális termékkel telt állapotban, ami önmagáben nem kóros. Mindent összevetve a torok kímélete és az orrlégzés javítása jön szóba. Utóbbi célra a kiváltó okoktól függetlenül ártalmatlan, alternatív, de hatásos megoldásként pl. a NeilMed SinusRinse rendszeres használata javasolt.
    Tisztelt Hölgyem! Ha az orvos azt mondta, hogy begyógyult a lyuk, akkor nyilvánvalóan így van. Ettől még érezhet furcsát, lehet halláspanasza. Vagy akár maradandó is kialakulhat, ehhez majd kell egy hallásvizsgálat. Látleletet bárki kérhet bármikor. Pénzbe kerül. Az első ellátó hely állítja ki, praktikus azonnal, de néhány hónapon belül mindenképpen.
    Tisztelt Uram! Az arcüregi polip nem orrpolip,szerintem érdemi orrdugulást,fájdalmat nem magyaráz. Szédülés hátterében pláne nem áll. Én ilyen, lényegében negatív lelet mellett orröblítést javasolnék. Pl. NeilMed SinuRinse eszközzel. Reggel és este,akár életvitelszerűen. Ez gyógyszer nélkül képes át orrdugulást javítani.
    Tisztelt Uram! Az UH kifejezetten szubjektív vizsgálat, de a képen egy felszínközeli képlet látszik, ami elvben jól tapintható. A CT-n láthatónak kellene lenni, ha ez daganat. Véleményem szerint egy típusos nyirokcsomót vizsgálnak itt. Ha az eddigiek ellenére aggódik, keressen föl az UH lelettel fül-orr-gégészt és beszéljen meg esetleges tűbiopsziát. Bennem sem a kora, sem a panasza, sem a képalkotó nem vet föl daganatra utaló jelet, de ezt "elmesélés" alapján nemigen lehet nagy biztonsággal megítélni.
    Tisztelt Uram! Panaszait legnagyobb valószínűséggel az orrnyálkahártya kiszáradása okozza, melyet krémezéssel (pl. Emofix, Bepanthen) lehet orvosolni, de azért fontos lenne, hogy szakorvos lássa valamikor, más, ritkább okokat kizárandó.
    Tisztelt Uram! Első mondata számomra értelmezhetetlen. Nyilván van orrlégzést akadályozó betegsége, ami az antihisztamin szedésére csökken. Ennek számos oka lehet, diagnózishoz mindenképpen kell a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Addig is NeilMed SinusRinse eszközzel ki tudja egészíteni a terápiát.
    Tisztelt Uram! A fülviszketés hátterében helyi ok szokott állni. Pl helytelen fültisztítás, amikor a vattapálca segítségével a beteg kitörli a fülzsírt, így a hallójárat száraz, repedezett lesz, rosszabb esetben ekcémás gyulladás alakul ki. Ezért mindenképpen érdemes fül.orr.gégészt felkeresni, de első látásra ez elegendő is ct vagy mr nem vinné előbbre a gyógyulást.
    Tisztelt Hölgyem! Általánosan elfogadott tény, hogy a S. pyogenes minden antibiotikumra érzékeny. Valamit az is, hogy a tüszős mandulagyulladás spontán múló betegség, az antibiotikumot lényegében a másodlagos betegségek megelőzésére adjuk. Ha jól van, akkor maradjon a Levoxanál. A tenyésztés eredménye abban lehet segítségére, ha röviddel a mostani atb kúra befejezése után ismét tünetes lesz, mert akkor célzottan lehet választani antibakteriális szert.
    Tisztelt Hölgyem! Véleményem szerint a m. stapedius (középfül apró izma) neurotikus jellegű összehúzódását észleli, mely a belsőfül védelmét hivatott ellátni, így 70dB fölött kell csak összehúzódnia, de bizonyos esetekben már kisebb amplitudójú zajok is kiváltják. Relaxáció, gyönge nyugtató, stressztűrés javítása megoldás lehet.