• Dr. Zaránd Rajmund

        Fül-orr-gégész Szeretnék kérdezni tőle

        1699

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:



        • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett summa cum laude minősítésű diplomát.


        • 1995-2002 között dolgozott általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor utcai Kórházban, majd


        • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban, mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.



        Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője a Szent János kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődés: arcüreg betegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
        Tisztelt Hölgyem! A mandulaműtét utáni nyelés fájdalom általában heves és 7-10 napig tart. A lepedék színe változhat. Igyon sokat, szedje a fájdalomcsillapítót, más teendő most nincs. A fájdalom a lepedék leválását követően múlik hirtelen, ideje a fent említett bő hét általában.
        Tisztelt Hölgyem! Valószínű fülkürthurut vagy középfülgyulladás. Ma már nem szúrunk lényegében. Illetve nyugodtan tiltakozhat, ha ilyen javaslatot tesz a kolléga. Orrcsepp, fájdalomcsillapító, orrfúvás addig is. Az említett csöppeket nem használnám. Ha kell antibiotikum is, majd ír a fülészdoktor.
        Tisztelt Hölgyem! Tünetei fülkürthurutra vagy hallójáratgyulladásra utalnak. Javasolom, hogy keressen föl fül-orr-gégész szakrendelést.
        Tisztelt Asszonyom! Ez elvileg lehetséges, vékony még a hám, hiányzik a sebágy helyéről apró nyálmirigy, hozzá kell szoknia a garatnak az új anatómiai helyzethez. Ha hosszabban nem javul, keressen föl foniáter szakorvost.
        Tisztelt Asszonyom! Okozhat a borogatás nyálkahártyaduzzanatot, így fülkürtműködési zavart is. Ennek elkerülésére érdemes volna életvitelszerű orröblítést használni (pl. www.orrmoso.hu). Így gyógyszer nélkül is hatásos terápiát végezhet otthon.
        Tisztelt Uram! A szakma szabályai szerint 2 hétig tilos az orrfúvás, mivel a törvégek között a nyálkahártya felől levegő kerülhet a bőr alá, ami helyi fertőzést okoz. Ennek megfelelően a fentiek kockáztatásával, saját felelősségre próbálkozhat bármivel.
        Tisztelt Uram! Leírása alapján inkább a bőr alatti kötőszövetben lévő minimális elváltozás (pl. reaktív nyirokcsomó) állhat a panaszok hátterében. Mivel a nyak nem sík és nehezen benyomható, így nehezen, de ultrahanggal talán vizsgálható.
        Tisztelt Uram! Leggyakrabban az orrból származik vérzés. De a nyelvgyök is jó vérellátású, nem elképzelhetetlen onnan, sőt akár a tüdő felől sem. Ha ismétlődik a jelenség, keressen föl fül orr gégészetet!
        Tisztelt Asszonyom! 1. A NeilMed öblítő használható. Gyógyszerporlasztó sem okoz bajt. 2. Ha az arcüreg cisztája fogászati eredetű, akkor azt elsősorban szájsebésznek kell megoldania. 3. Csontpótlás ritkán szükséges, csak akkor, ha a száj- és arcüreg közlekedik a műtét utáni 3. héten túl. 4. Konzultáljon, de a rostasejtek spontán is javulhatnak, ha a fogazata rendben lesz, a fül-orr-gégész szerepe másodlagos 5. A magzatra a krónikus gyulladás nincs komolyan hatással, ettől ne tartson! 6. A krónikus rostasejtgyulladás gyakori, nem súlyos, civilizációs betegség, amit olvasott, az teljesen más, az akut betegség szövődménye lehet. 7. Nem kell most, a várandóssága alatt ezekkel a problémákkal az öblítéseken túl foglalkozni, majd a szoptatás befejeztével elegendő.
        Tisztelt Hölgyem! Leírása alapján garat gyulladás vagy irritáció valószínű. Reflux, dohányzás egyéb környezeti ártalom okozhatja. Közelebbit a szakorvos tud mondani a vizsgálat után.
        Kedves Látogatónk! Véleményem szerint ön fogszorító lehet. Az magyarázhatja az ilyen és hasonló tüneteket. Olyan rendelőt kell keresnie, ahol foglalkoznak gnathológiával és megfelelő harapásemelőt készítve meg tudják határozni, hogy mi a gond a harapásával. üdv: Dr. Volom András
        Tisztelt Szülő! Jelen fertőzés nincs kapcsolatban az egy hónapja történt beavatkozással. Orrcsepp, orrszívás javasolt. A Salvus remek, köhögés esetén kiváló, az orra nemigen hat. Fülzsír teljesen független ettől, nem igényel teendőt.
        Tisztelt Uram! Megelőzésképpen a bőrt érdemes rendszeresen fertőtleníteni. Pl. patikai alkohollal. Tulajdonképpen bőrgyógyászati probléma, mely a fülre lokalizálódik.
        Tisztelt Uram! Ha az orrsövényműtét után panaszai visszatértek, és az orrában manipulálva hirtelen javulást lehet elérni, akkor a panaszai hátterében az orrkagylók duzzanata áll. Ezt meg kellene próbálni először konzervatív kezeléssel (pl. www.orrmoso.hu) megoldani, ha ez nem segít, akkor marad a műtét. Radiofrekvenciás submucosus mucotomia segítségével az orrkagylók duzzadási képessége csökkenthető.
        Tisztelt Asszonyom! Férjének hangszalaggyulladása van, melynek terápiája a beszédtilalom és a gégediéta (forró, hideg, szénsavas, alkoholos, fűszeres ételek, italok kerülése, dohányzás elhagyása). Átlagos időtartama 5-10 nap