• Dr. Zaránd Rajmund

        Fül-orr-gégész Szeretnék kérdezni tőle

        1686

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:



        • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett summa cum laude minősítésű diplomát.


        • 1995-2002 között dolgozott általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor utcai Kórházban, majd


        • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban, mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.



        Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője a Szent János kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődés: arcüreg betegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
        Tisztelt Uram! Ha az orrsövényműtét után panaszai visszatértek, és az orrában manipulálva hirtelen javulást lehet elérni, akkor a panaszai hátterében az orrkagylók duzzanata áll. Ezt meg kellene próbálni először konzervatív kezeléssel (pl. www.orrmoso.hu) megoldani, ha ez nem segít, akkor marad a műtét. Radiofrekvenciás submucosus mucotomia segítségével az orrkagylók duzzadási képessége csökkenthető.
        Tisztelt Asszonyom! Férjének hangszalaggyulladása van, melynek terápiája a beszédtilalom és a gégediéta (forró, hideg, szénsavas, alkoholos, fűszeres ételek, italok kerülése, dohányzás elhagyása). Átlagos időtartama 5-10 nap
        Tisztelt Uram! Szerteágazó panaszainak hátterében első olvasatra, vizsgálat nélkül nem látok komoly betegséget. Szerintem a civilizáció áldatlan hatásai miatti irritáció, enyhe krónikus gyulladás állhat a háttérben. Fölöslegesnek tartam az orvosi számlákat gyarapítani, próbáljon ki inkább a fentiek ellensúlyozására valami természetes módszert. Pl. NeilMed SinusRinse öblítőt vagy Salvus vízzel ivókúrát (napi 1 decit óránként 1-1 korty sebességgel). Lehet gasztroenterológiai irányba menni, CTt készíttetni, de tartok tőle, hogy komoly gyógyszerekkel vagy arcüregműtéttel sem lesz jobb az életminősége, mint a fenntartó, karbantartó természetes kezelésekkel.
        Tisztelt Hölgyem! Az áttétes daganatos betegségek a szervezet összes energiáját elhasználva hajlamosítanak felülfertőződésekre. Emiatt szupportív terápia lehet szükséges. Látatlanban azt tudom javasolni, hogy fiziológiás sóoldattal csöpögtesse a kanült, ami megköhögteti, de képes lesz fölköhögni a gennyes váladékot. Háziorvos vagy fül-orr-gégész írhat föl rá antibiotikumot is.
        Tisztelt Uram! A két gyógyszer teljesen más úton fejti ki hatását, nyugodtan szedheti párhuzamosan.
        Tisztelt Hölgyem! Az antibiotikum rezisztencia nem a szervezetre, hanem kórokozóra jellemző. A kórokozó persze lakhat hosszasan az ön szervezetében, de 3 különböző csoportba tartozó antibiotikumot kapott, így valószínűtlen, hogy rezisztens baktériumtörzsek szempontjából bármelyik is rossz választás lett volna.
        Tisztelt Hölgyem! Vizsgálat nélkül lehetetlen a kérdésére válaszolni, annyit lehet mondani, hogy ha 10 napnál régebben használ Rhinospray plust, akkor biztosan rontott a helyzetén, hiszen ezzel az orrnyálkahártyát tönkre lehet tenni. Minél sürgősebben abba kell hagyni a hagyományos orrcseppet!
        Tisztelt Uram! A nyaki ultrahang vizsgálattal ép nyálmirigy környezetében elhúzódó gyulladásos folyamatnak megfelelő nyirokcsomókat találtak, melyek a feszítő érzést igen, de a fülzúgást nem okozhatják.
        Tisztelt Hölgyem! Leírásából kissé elhúzódó, valószínűleg orrlégzési gátoltsággal összefüggő vírusinfekció képe valószínűsíthető. Javasolom, hogy az állkapocsízület vizsgálatáig pl. NeilMed SinuRinse eszközzel végezzen orröblítést napi kétszer. Sem a kora, sem a panaszai nem utalnak látatlanban daganatra.
        Tisztelt Uram! Tapasztalatom szerint a fülzsír narancssárgás-barnás színű. A szürkés törmelék általában gombás fertőzés jele, de számos külső behatás is okozhatja. Ki kell tisztítani föltétlenül, emiatt keressen föl fül-orr-gégészetet!
        Tisztelt Uram! Fejtetőn kialakuló diffúz hajhullás a hormonális (férfias) hajhullás jellemzője. Mandulaműtét erre igen csekély hatással van klinikai tapasztalatom szerint, azonban mégsem lehet kizárni az esetleges javulást, esetleg a seborrhoeás folyamat is kedvezően alakulhat, ha a gócként szerepelő mandulát kiveszik.
        Tisztelt Uram! Ugyan kérdést nem írt, de gondolom, arra kíváncsi, lehet-e összefüggés a telefonálás (esetleges zajártalom) és a torokfájdalom között. Véleményem szerint véletlen egybeesés vagy pszichés ok lehet a kapcsolat. A fül érzékennyé válása esetlegesen a zajártalomtól lehetséges. További teendők tisztázása érdekében fül-orr-gégészeti vizsgálat után lehetséges nyilatkozni.
        Tisztelt Uram! A képen irritált, krónikusan lobos garat látszik, talán kis bakteriális felülfertőzés gyanítható. Ha elmúlt a panasza, nincs teendő. Ha még panaszos, keresse föl fül orr gégeszakorvosát!
        Tisztelt Hölgyem! A fájdalom igen szubjektív tünet. Kivizsgálásához az említetteken kívül szemészet és neurológia szükséges. Ha arcüreg gyulladása van, első választandó kezelés a fájdalomcsillapítón kívül az orrcsepp vagy az orröblítés. Pl. www.orrmoso.hu. Orrcseppből inkább spray formátum, pl Nasic javasolt.
        Tisztelt Asszonyom! Az orrsövény fontos, de nem egyetlen befolyásolója az orrlégzés minőségének. Számos többi tényező van, főként funkcionális ügyek, ami a képalkotó felvételeken nem föltétlenül látszik. Függetlenül az okoktól javaslom orröblítés (pl. www.orrmoso.hu) elkezdését, mert klinikai tapasztalatom szerint ez jelentős javulást szokott hozni. Panaszok objektívizálására pl rhinomanometria hasznos lehet.