• Dr. Zaránd Rajmund

        Fül-orr-gégész Szeretnék kérdezni tőle

        1658

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fül-orr-gégész

        Bemutatkozás:



        • 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett summa cum laude minősítésű diplomát.


        • 1995-2002 között dolgozott általános fül-orr-gégészként a Péterfy Sándor utcai Kórházban, majd


        • 2002-2007-ig a Budai Gyermekkórházban, mint gyermek fül-orr-gégész és bronchológus.



        Jelenleg a Gyermek Fül-orr-gégészeti Részleg vezetője a Szent János kórházban, valamint konziliárius a Firstmed Centers klinikáján. Speciális érdeklődés: arcüreg betegségek, bronchológia, légúti idegentestek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Zaránd Rajmund legutóbbi válaszai
        Tisztelt Hölgyem! A leírt jelenség a hátsó garatfal krónikus irritációjának (pl. éjszakai kiszáradás) megfelelő granuláció lehet. Sem tumor, sem más rendszerbetegség nem jutna eszembe a kora és a tünetek kapcsán. Érdemes volna pl. NeilMed SinusRinse eszközzel az orrlégzést helyreállítani, akkor a granuláltság is elmúlna lassacskán.
        Tisztelt Hölgyem! A műtét utáni gyógyulási folyamat átlagosan 3-6 hétig tart. A váladék nagyobb része kiürül, kisebb része föl tud szívódni. Rostasejt kb. 8-8 darab van egy egy oldalon. Bors és kisbab méret közöttiek.
        Tisztelt Hölgyem! Az arcüregek megbetegedése leginkábbis a szervezet fogékonyságától, élettani és anatómiai tényezőktől függ. Utóbbit képes némileg befolyásolni a műtét. A fogékonyságot és az üregek ürülését a rendszeres orröblítésen kívül más módszerrel nemigen változtathatja meg, "orrszűrő" nem létezik. Egy lehetőség alakult még fentieken kívül az elmúlt pár hónapban. Rinogermina néven orrprobiotikumot lehet kapni a patikákban október óta. Esetleg ennek a kipróbálását és ismétlődő, kúraszerű használatát javasolom az öblítés mellett. (4 hetente 1-1 hét)
        Tisztelt Uram! Az orrpolip nem akut ellátást igénylő betegség, az egy hetes késlekedés nem okoz semmiféle komplikációt. A rtg leírás szerint kétoldali, bal túlsúlyú orrpolipozis áll fönn az orrsövény elferdülésével. Optimális esetben ez egy ülésben megoldható (orrsövény plasztika és kétoldali FESS műtét). Ennek technikai részleteiről az operáló orvossal kell majd egyeztetni.
        Tisztelt Hölgyem! A candida gomba. Ezért antibiotikummal nem lehet kiirtani. Általában diétát szoktak javasolni, mert a normál flora része. Tudomásom szerint ritkán szerepel gócként, de ha ez fölmerül, akkor a mandulát kell kivenni definitiv megoldásként.
        Tisztelt Hölgyem! Amíg orrváladéka van, addig kifújni mindenképpen érdemes. A FESS műtét utáni gyógyulási folyamat 3-6 hétig tart. Ez alatt az idő alatt nő vissza az üregeket bélelő hám, ami később az aktív nyálkatranszportot végzi. Ezért kell viszonylag hosszú utókezelés, illetve orröblítés (pl. www.orrmoso.hu) a pangó váladék eltávolítására, ami egyrészt remek baktérium táptalaj, másrészt hátráltatja a hámosodást. A rosták csontosan nem nőnek vissza, esetleg a szájadékok kötőszövetes szűkülete alakulhat ki bizonyos esetekben. Fentiek miatt azt javasolom, hogy a műtét utáni néhány hónapos időszakban napi 2 alkalommal orröblítést végezzen vagy akár utána is életvitelszerűen (ugyanis a műtétek után egyre csökken a hám csillóinak a száma, mérete, így az aktív nyálkatranszport is).
        Tisztelt Asszonyom! A képen, a leírásnak megfelelően krónikus, talán ekcémás, gyulladás látszik a legnagyobb valószínűséggel. Bőrgyógyászatot mindenképpen szükséges fölkeresnie. Nagy eséllyel kenőcsöt fognak rá írni, de azért is fontos a vizsgálat, mert basaliomát vagy egyéb, műtétet igénylő elváltozást mindenképp ki kell zárni.
        Tisztelt Uram! Sajnos nem ritka a felső légúti hurutok elhúzódása. Én a megoldás kulcsát az orrnyálkahártya állapotának rendezésében látom. Javaslom, hogy használjon pl. NeilMed SinuRinse öblítőt reggel és este. Már néhány alkalom után is jelentős javulást fog érezni. Saját és családom tapasztalata is megerősíti a fentieket.
        Tisztelt Uram! Leírása alapján fülkürt működési zavara van. Nyilván orrnyálkahártya duzzanat áll a háttérben, ami a többi tünetet is magyarázza. Javasolnám, hogy rendszeresen használjon NeilMed SinuRinse orröblítőt.
        Tisztelt Uram! A fülzúgásnak számos oka lehet. A klasszikus tinnitusnak frekvenciája van (szinuszos hang, megállapítható hangmagassággal), oka a belső fül külső szőrsejtjeinek alulműködése, gyógyítása hirtelen kezdet esetén a kialakulástól kb 2 héten belül lehetséges. A másik gyakori panasz a pulzusszinkron fülzúgás, sistergő (fehér zaj) jellegű hanggal. Ennek számos oka lehet, gyakran magas vérnyomás, de akár a kengyel fülkéjén átfutó rendellenes érképlet is. Bármely egyéb hangjelenség is elképzelhető, de gyakran szinte lehetetlen kideríteni az eredetét, illetőleg organikus okot nem találni mögötte. Hallásvizsgálat, ideggyógyászat, szemészet mindenképpen szükségesek a kivizsgáláshoz.
        Kedves Sára! A 11 hónapos, kozmetikai elváltozást okozó eltérést plasztikai sebészeti módszerekkel lehet korrigálni, ha szükséges. Mivel nem volt orvosnál a sérülést követően, így ezt a beavatkozást TB nem fogja finanszírozni.
        Tisztelt Uram! Mindenképpen érdemes egy hallásvizsgálatra elmennie, bár sajnos a belsőfül eredetű fülcsöngés (és esetlegesen kísérő halláscsökkenés) érdemi javulása 2 héten túl nemigen várható. Reméljük, hogy "csak" pánikbetegségről van szó valóban, mert akkor minden tünet elmúlhat. Ellenkező esetben a fülzúgással meg kell tanulnia együttélni.
        Tisztelt Uram! Az ön korában a daganat elég ritka és más tünete is lenne, de a biztonság kedvéért mutassa meg fül-orr-gégészeten. Addig is Rinopanteina vagy Emofix kenőcs gyakori használata mindkét orrnyílásba csökkenteni fogja a panaszait.
        Tisztelt Asszonyom! Ha panaszos a konzervatív terápia mellett, valamint van CT eltérés, úgy a leírt elváltozások műtéti korrekciója jön szóba. A legtöbb helyen az orrsövény és arcüreg betegsége egy ülésben megoldható.
        Tisztelt Uram! A probléma leírása alapján félrenyelésből ered, ilyenkor a folyadék a légutakba kerül a nyelőcső helyett, ennek eltávolítására szolgál a heves köhögési reflex. Neurológus föltétlenül lássa, mert ez számos ideggyógyászati kórkép első tünete lehet. Nem biztos, hogy el lehet mulasztani, de diagnózisig mindenképp érdemes eljutni. Alkoholfogyasztás is járhat ilyen tünetekkel, de akár a leírt reflux is okozhat-fokozhat félrenyeléseket.