Orrdugulás: spray, vagy orrcsepp?

Szerző: Támogatott tartalom

Ki ne ismerné azt a rettentően kellemetlen érzést, amikor az ember egy-egy meghűlés alkalmával csak kapkod a levegő után? Az orrfúvás mit sem ér, az inhalálás pedig csak ideig-óráig hatásos. Szerencsére léteznek már olyan, bárki számára könnyen elérhető szerek, melyek használata gyakorlatilag megszünteti az említett panaszokat!(x)

Ha beköszönt a tél, és a hűvös idő akkor előbb-utóbb szervezetünk találkozik nemkívánatos kórokozókkal. Leggyakrabban ezek különböző vírusok, melyek felső légúti megbetegedéseket, közönséges nevén náthát okozhatnak. Bár ezek a megbetegedések általában nem tartoznak a legsúlyosabb kórképek közé, és csupán tüneti szerek használatával mintegy 7-10 nap alatt gyógyulnak, kellemetlen tüneteik révén mégis jónéhány álmatlan éjszakát okozhatnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A bakteriális eredetű megbetegedések (melyek leggyakrabban felülfertőződés következtében alakulnak ki) már komolyabb terápiás beavatkozásokat, nemritkán antibiotikum adását igénylik.

Mindkét esetben kulcsfontosságú azonban – részint a szubjektív tüneteket enyhítése, részint a súlyosabb fertőzések megelőzése céljából – az orrüregi és arcüregi nyáktermelés mérséklése, a váladék kiürülésének elősegítése, és az orrdugulás megszüntetése, melyre a Rinofluimucil orrspray tökéletesen alkalmas!

De nem csak megfázás esetén alkalmazható a Rinofluimucil orrspray! Szintén igen eredményesen bevethető az allergiás eredetű orr-és arcüreggyulladás, más néven rhinosinusitis tüneteinek csökkentésére is.

Miért a Rinofluimucil orrspray?

A légutakat bélelő nyálkahártya egy fertőzés esetén erőteljesen megduzzad, jelentősen beszűkítve az orrüreg járatát, erőteljesen nehezítve ez által a levegő szabad áramlását. Az így kialakuló kellemetlen tünet az orrdugulás. Ilyenkor a nyálkahártya által termelt váladék mennyisége, minősége is megváltozik: vírusos és allergiás megbetegedés esetén híg, vizes orrfolyás; míg bakteriális fertőzések esetén inkább sűrűbb, gennyes, sárgás-zöldes váladékozás indul meg.

Az orrcseppek/orrsprayk feladata az orrdugulás enyhítése, és egyes készítmények (pl. a Rinofluimucil) alkalmasak a légúti váladékozás mérséklésére is. Mivel az orrcsepp csupán érkezési helyén képes kifejteni hatását, fejünk ide-oda döntögetésével is csak minimális területen terjed szét, az arcüregeket bélelő nyálkahártyára pedig gyakorlatilag el sem jut, ezért inkább az orrsprayt javasoljuk, ami a befújást követően porlasztott formában kerül a légutakba, a lehető legnagyobb nyálkahártya felületen, és a nehezebben hozzáférhető arcüregekben is kifejtve ezáltal hatását.

A Rinofluimucil a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható készítmények közül az egyik leghatékonyabb szer, ugyanis kétkomponensű (érösszehúzó és váladékoldó) összetételének köszönhetően nemcsak az orrdugulást szünteti, hanem a sűrű, letapadt légúti váladék oldásában is fontos szerepet játszik, spray formátuma révén pedig a lehető legnagyobb nyálkahártya felületen képes hatását kifejteni. Ezen hatásai révén pedig igen hatékony a másodlagos, bakteriális felülfertőződés kialakulásának megelőzésében is.

Érdemes tehát a Rinofluimucil orrsprayt így, a szezon elején beszerezni házipatikánkba, hogy szükség esetén azonnal megkezdhessük alkalmazását, ne küszködjünk át egyetlen éjszakát sem!

Hogyan szűnik meg az orrdugulás?

A Rinofluimucil orrspray kettős hatóanyag-tartalommal bír: egyik komponense érösszehúzó hatású, melynek révén hatékonyan csökkenti a nyálkahártya-duzzanatot, s ez által a kellemetlen orrdugulás érzését.

Másik hatóanyaga váladékoldó hatású, azok közül is az N-acetylcystein (NAC), mely az orrcseppek, orrsprayk közül kizárólag a Rinofluimucil orrsprayben található. Ez az anyag hivatott a légúti váladékot oldani , a következő módon: a molekulák a váladékban található diszulfid-hidak bontásával hígabbá, s ez által könnyebben kiüríthetővé varázsolják a légutakban képződött sűrű, viszkózus, tapadós nyákot. Az NAC – szemben egyéb nyákoldó hatású szerekkel – nem fokozza a váladéktermelést.

Az orrspray használata

A Rinofluimucil már 6 éves kortól bátran alkalmazható, spray formátuma pedig igazán egyszerű adagolást tesz lehetővé. A vékony, orrjáratba könnyen felvezethető szórófej megnyomását követően a porlasztott hatóanyag a lehető legnagyobb nyálkahártya-felületen fejti ki hatását, igen rövid idő alatt.

A szórófej minden használat után leöblíthető, így elkerülhető a készítmény beszennyeződése. A szer naponta több alkalommal is használható, így biztosítja szinte folyamatosan a szabadon átjárható légutakat.

Az orrspray allergiás eredetű orrüreggyulladás esetén is alkalmazható, mintegy 7-10 napon keresztül, tehát egy komplikációmentes, közönséges meghűlés esetén szinte folyamatosan segít az orrdugulás elhárításában.

Arra azonban célszerű odafigyelni, hogy egyfolytában 7-10 napnál tovább nem javasolt a szer alkalmazása, nehogy hozzászokás, rosszabb esetben függőség alakuljon ki. Célszerű pár hetes szünetet tartani, esetleg addig egy másik készítményt alkalmazni, és szükség esetén a későbbiekben ismét visszatérni a Rinofluimucil használatára.

A kockázatokról és a mellékhatásokról

olvassa el a betegtájékoztatót

vagy kérdezze meg kezelőorvosát,

gyógyszerészét!

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

3 betegség, ami orrdugulást okozhat

Ne várja meg, míg függővé válik az orrcseppektől! A következőkben három gyakori fül-orr-gégészeti elváltozást mutatunk be, amelyek tartós...

Orrdugulás terhesség idején - Mit...

A várandósság során jelentkező orrdugulás és orrfolyás oka lehet allergia, nem allergiás nátha vagy orrmelléküreg-gyulladás. Sőt, megeshet, hogy...

Krónikus orrdugulás - Mi okozhatja?

A tavaszi-őszi időszakban gyakori náthás panaszok mellett, az allergia tünete is lehet, sok esetben mégsem ez áll az orrdugulás hátterében. Krónikus...

Az orrdugulás lehetséges okai...

Gyermekkorban ugyanolyan gyakran fordulhat elő gátolt orrlégzés, mint felnőttkorban. Sőt, megkockáztatom, talán még gyakrabban is, ami elsősorban a...

Az orrdugulástól gyöngydaganat is...

A gyöngydaganat vagy cholesteatoma olyan elváltozás a középfülben, amely a kutatások szerint leggyakrabban a fülkürt nem megfelelő szellőzése...

Nátha újszülöttkorban és...

Az újszülöttek és a gyerekek körében a leggyakoribb betegség a nátha. Az esetek többségében vírusok okozzák, amelyek a hideg idő érkeztével és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.