Elkerülhető a garatmandula műtét?

A kisfiam 6 éves. Januártól kezdve szinte havonta tüszős mandulagyulladása van neki. Júniusban kivették az ormmanduláját és mindkét fülébe tubust raktak. Ezután is tovább folytatódott a garatmandulagyulladása, még nyáron is kétszer, pedig nem járt oviba sem. Szeptemberben elején ismét és mindig antibiotikumot kapott rá. Az antibiotikum abbaahagyása után két héttel ismét be gyulladt neki, akkor megint azt kapott. Október 24.-én ismét és megint antibiotikum most már 10 napig kapta, el is múlt, de most (november 9.-én) megint be gyulladt a mandulája). Fül orr gégésznél voltunk ma és műtétet javasolt. Az a kérdésem, hogy erre csak a műtét lehet a megoldás?

Dr. Parrag Hanga válasza garatmandula témában

Kedves Szülő! A garatmandulák gyulladásánál fontos lenne tudni, hogy készült-e bármelyik betegség kapcsán torokleoltás, milyen baktérium tenyészett ki a gyermek torkából? Van-e bármilyen más visszatérő a betegsége a gyermeknek? Fontos természetesen egyben értékelni a gyermek egészségügyi és általános állapotát, ebben a háziorvos tud leginkább segíteni, esetleg vele lenne érdemes beszélni róla, hogy felmerül-e benne valamilyen immunológiai vizsgálat a gyorsan visszatérő betegségek miatt. A gyermek fül-orr-gégészeti státuszában azonban biztosan a fül-orr-gégész, aki leginkább nyomon tudja követni a gyermek állapotát és teljes képet lát róla, hogy mi az, ami megoldaná a problémáját. Visszatérő, igazolt bakteriális tonsillitisek esetén valóban a műtéti megoldás a célravezető a legtöbb esetben. Üdvözlettel

Megválaszolva: 2023. november 13.

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Közepesen vérbő gége nyálkahártya
Garat/mandula panaszok kellemetlen...
Tisztelt Doktor Úr! Egy vissza-visszatérő problémával küzdök. Enyhe torokkaparás, mandulák pirosodása és vele társuló kellemetlen lehelet (ami néha erősebb...
Elhúzódó gyermekkori Orrmelléküreg...
Kedves Dr Úr/Nő! Gyermekem, December 11-én orrdugulásra panaszkodott, majd be is lázasodott (38.5), amely állapot, Dec 13-ig tartott. Fájdalma nem volt....
Mandulaműtét térdprotézis műtét előtt
Tisztelt Doktor Úr! 63 éves vagyok, térdprotézis műtét előtt állok. A góckutatás során a torokváladékban strectocoppus C került kitenyésztésre, minden más...
Tüszős mandulagyulladás láz nélkül?
Jó napot kívánok! Tanácsát szeretném kérni, tüszős mandulagyulladást állapotot meg a házi orvosom, nem fáj a torkom, nincs lázam, de viszont a mandulam...
Állandó felsőlégúti panaszok
Tisztelt Doktor Úr! 39 éves nő vagyok. Gyermekkorom óta folyamatosan felső légúti betegségekben szenvedek. Egy év alatt legalább hatszor folyik az ortom és fáj...