• Kanyaró - Tünetek és szövődmények

    A kanyaró lázzal és kiütéssel járó fertőző megbetegedés, hazánkban a kötelező oltásnak köszönhetően 2002 és 2016 között csak behurcolt esetek fordultak elő. A kanyaró elleni védőoltást először 12-15 hónapos korban kapják a gyermekek, majd később az emlékeztető oltást 11 éves korban.

    A kanyaró tünetei

    A kanyaró igen fertőző vírusos megbetegedés, emberről, emberre cseppfertőzéssel, azaz köhögéssel és tüsszentéssel terjed. Lappangási ideje körülbelül 10 nap. Megelőzése egyedül a napjainkban már kötelező védőoltással lehetséges.

    A jellemző tünetek

    • Magas láz
    • Hurutos tünetek (orrfolyás, köhögés)
    • Fejfájás
    • Kötőhártyagyulladás
    • Kiütés: arcon majd testszerte
    • Foltok a szájüregben

    Lázzal kezdődik, majd csakhamar hurutos tünetek jelennek meg (gyulladás, orrfolyás, száraz köhögés), valamint kötőhártya gyulladás alakul ki. A beteg már ekkor fertőz  és fertőzőképessége a kiütések megjelenését követő négy napig  tart.

    A kanyaró korai tünetei (a láz, a felső légutak gyulladása vagy a kötőhártya-gyulladás) rendszerint hirtelen kezdődnek. A láz ebben a fázisban igen magas, akár 40-41 fokos is lehet, rossz közérzettel, fejfájással, nyakfájással párosulhat. A későbbi, kiütéses fázisban a láz és a fejfájás rendszerint csökken vagy akár el is múlik, ám gyakran a betegség késői fázisában ismét visszatér.

    Hirdetések

    A hurutos tünetek kezdetét követően körülbelül négy nap múlva jelennek meg a kanyaróra jellemző kiütések, először az arcon, a fül mögött és a hajas fejbőrön, majd az egész testre terjednek. Eleinte halványabbak, majd sötétebb élénkvöröses, akár kissé barnás árnyalatúak is lehetnek, és a méretük is nagyobb lesz, a bőrből kissé kiemelkednek, összefolyhatnak, de teljesen egybefüggő bőrpírt nem okoz. A kiütések megjelenésük sorrendjében tűnnek el, ekkor kis, korpázó hámlás, vagy barna foltok olykor még láthatók.

    Már a kiütések előtti napokban megjelennek a szájüreg nyálkahártyáján, legtöbbször a nagyőrlők magasságában, a betegségre jellemző foltok, amelyek vöröses udvarral körülvett fehéres felrakódások (Koplik folt). Test szerte nyirokcsomó nagyobbodások is előfordulhatnak.

    Kiütéses fertőző betegségek: kanyaró, bárányhimlő, rózsahimlő, skarlát
    A különböző betegségek kiütéseinek összehasonlítása

    A kanyaró az esetek többségében komplikációk nélkül 1-3 hét alatt lezajlik, és a súlyos tünetek ellenére jó a gyógyulási esély. A szövődménymentes esetek kezelése elsősorban tüneti kezelés: lázcsillapítás, ágynyugalom, folyadékpótlás, specifikus terápiája nincs. Bár a betegség elsősorban gyermekeket érint, felnőttek esetében sokszor súlyosabbak a tünetek (magasabb láz, súlyosabb gyulladásos tünetek).

    Atípusos esetben a kanyaró tünetei egészen enyhék is lehetnek, ilyenkor alacsony a láz, nem jellemző a fejfájás, kisebb fokú a gyulladás és enyhébbek a felső légúti panaszok. Elsősorban azon gyermekeknél jelentkezhet ilyen formában, akiket csecsemőkorukban anyatejjel tápláltak és kanyaró elleni antitestek jutottak szervezetükbe.

    Részletesen Mi okozhat még kiütéseket gyermekünkön? További kiütéses gyermekkori betegségek

    Súlyos szövődmények

    Súlyos, néhány esetben sajnos halálos szövődmény is kialakulhat kanyaró esetén. Elsősorban az immunhiányos betegeket érinthetik nagyobb arányban a komplikációk.

    A kisgyerekek között leggyakrabban előforduló szövődmény a hasmenés és a középfülgyulladás.

    Legsúlyosabb lehet, a szerencsére ritkán előforduló, már a kiütések halványodása során kialakuló agyvelőgyulladás, amely a kamaszkoron túli fiatalok életét veszélyeztetheti. Késői, akár 1-2 évtized múlva jelentkező, igen ritka, de halálos szövődmény egy degeneratív jellegű agyvelőgyulladás, az ún. subacut sclerotizáló panencephalitis vagy Dawson-kór.

    A tüdőgyulladásnak két formája jöhet létre, az egyik magától a kanyaró vírustól, még a kiütéses időszakban jelentkezhet csecsemőkorúaknál és szintén járhat halálozással. A másik, bakteriális forma később jelentkezik. A tüdőgyulladás gyógyulási esélye jobb, de ez is lehet végzetes kimenetelű.

    A betegség kiállása tartós immunitást hoz létre, azaz a kanyaró megbetegedésen átesettek később már védettnek tekinthetők a fertőzéssel szemben.

    Gyermekkori védőoltások

    A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást.
    Részletesen A kötelező és a választható gyermekkori védőoltások listája

    Mit tehetünk a továbbfertőzés ellen?

    Mivel a kanyaró kezdeti tünetei nem specifikusak, a jellegzetes kiütések csak a későbbi szakaszban jelentkeznek, a panaszok (láz, gyulladás, hurutos panaszok) alapján nehéz a diagnosztizálása. A vírus ugyanakkor már ebben a szakaszban is igen könnyen fertőz, így könnyen továbbterjedhet a beteg közvetlen környezetére, amennyiben náluk nem alakult ki a vírussal szembeni védettség.

    A betegnek a fertőzés továbbadásának elkerülése érdekében mindenképp kerülnie kell a közösséget, azonban a fenti okok miatt könnyen alakulhat ki járvány. Ennek egyetlen hatékony megelőzési lehetősége a védőoltás.

    A kanyaró elleni MMR oltás

    Az ún. MMR egy komplex védőoltás, amely a mumpsz, a rózsahimlő és a kanyaró ellen nyújt védelmet. A vakcina élő gyengített vírusokat tartalmaz. Az oltás két részből áll, az elsőt jellemzően 12-15 hónapos korban kapják a kisgyermekek (bár már 9 hónapos kortól adható). A szakmai ajánlás egy második, emlékeztető oltás beadását is javasolja 11 éves korban, amellyel közel száz százalékos védettség alakítható ki.

    Akut betegség esetén a kanyaró elleni oltást el kell halasztani, továbbá egyes ritka betegségek is az ellenjavallatok között szerepelnek (leukémia, alacsony vérlemezkeszám, immunhiányos betegségek), ezekben az esetekben ugyanis a legyengített vírusok is megbetegedést okoznak. Az MMR oltás utáni hetekben egyes esetekben lázzal járó ún. oltási betegség alakulhat ki, azonban az ezzel járó kellemetlenségek eltörpülnek a vakcina által jelentett védelem mellett.

    Bővebben Részletesen az MRR oltásról

    A kanyaró elleni oltás számos esetben felnőtteknél is indokolt lehet, noha a magyar lakosság jelentős része már megkapta a vakcinát gyermekkorában.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    • Az 1969 előtt születettek még nem kaptak rutinszerű védőoltást, továbbá az 1978 előtt születettek csak egy oltást kaptak az oltási rend keretében. Mindössze az 1978-ban vagy később születettek kapták meg a fent ismertetett oltási sort.
    • A kanyarón átesettek egész életükre szóló védettséggel rendelkeznek, ám számos felnőtt nem volt még beteg, vagy éppen a téves diagnózis miatt valójában más típusú kiütéses fertőző betegségen esett már át.

    A fentiek alapján tehát napjainkban is a veszélyeztetettek közé tartoznak a védőoltáson még át nem esett, 12-15 hónapnál fiatalabb csecsemők, a védőoltásban nem részesülő krónikus betegek, valamint azon 1969 előtt született felnőttek, akik nem estek át korábban a kanyarófertőzésen. Az 1969 és 1978 között születetteknél akkor ajánlott a második oltás beadása, ha fokozottan ki van téve a fertőzésveszélynek (pl. gyakran utazik a kanyarójárvány által érintett romániai megyékbe) és nincs ellenjavallat (terhesen illetve a már említett betegségek esetén nem adható).

    A vakcina beadása után 2 héttel alakul ki a védettség, ezen az időintervallumon belül még nem szabad a járvány által érintett területekre utazásni vagy fertőzött beteg közelében tartózkodni.

    Dr. Árki Ildikó

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    Országos Epidemiológiai központ

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Stressz és hajhullás

    Vichy

    A hajhullás egy intő jel lehet arra, hogy ideje változtatni életvitelén! (x)

    Másodfokú hőségriasztás

    Országos Katasztrófavédelem

    Június 26. (hétfő) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztás lépett érvénybe!

    A terhesség alatt jelentkező kiütések...

    A terhesség alatt felléphetnek fiziológiás bőrelváltozások, de kialakulhatnak a terhesség során bőrbetegségek is. Milyen tünetek...

    Migrén: már gyermekkorban is

    A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre...

    Kisgyermekkel az orvosnál - Praktikus...

    Nem egy felnőtt rémálma az orvosnál tett látogatás. A kiszolgáltatottság érzése és a bizonytalanság a közeljövő beavatkozásaival...

    Kanyaróveszély és terhesség

    A kanyaró egy erősen fertőző, ám nem gyakori gyermekkori betegség, amely terhes nők számára igen veszélyes lehet. A paramyxovirus okozta...

    Kanyaró - Válaszok a leggyakrabban feltett...

    Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket kanyarótémában. Tünetek, lappangási idő, komplikációk, megelőzés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA