Kanyaróveszély és terhesség

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Lesznyák Judit megjelent:

A kanyaró egy erősen fertőző, ám nem gyakori gyermekkori betegség, amely terhes nők számára igen veszélyes lehet. A paramyxovirus okozta kanyaró leggyakoribb tünetei a láz, az orrfolyás, a köhögés, a szemek vörösödése és a bőrkiütés.

Milyen gyakori napjainkban a kanyaró?

A kanyaró egyre ritkább, mivel a legtöbb ember az MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) oltás keretében immunizált ellene.

Ki van a legnagyobb veszélyben?

A legtöbb szülőképes korú nő vagy már átesett a betegségen vagy gyermekkorban beoltották ellene. Még abban az esetben is kicsi a kockázata annak, hogy elkapja a betegséget, ha nem védett a betegséggel szemben, hiszen a legtöbben immunisak rá. Ugyanakkor, mivel a kanyaró rendkívül fertőző, a nem védett személyeknél magas a betegség kialakulásának kockázata, amennyiben fertőzött beteggel kerülnek kapcsolatba.

Ha Ön még nem kapott kanyaró elleni oltást, vagy nem immunis a betegségre, terhesség alatt a védőoltás pótlása nem lehetséges, mivel az oltóanyag élő vírust tartalmaz, aminek alkalmazása veszélyes lehet a kismamánál, sőt: a védőoltás beadását követő 3 hónapon belül sem javasolt a terhesség vállalása.

Mik a tünetek?

A tipikus kanyaró lázzal, orrfolyással, köhögéssel és vörös szemekkel kezdődik. A tünetek jelentkezését követően 3-5 nappal piros pöttyök formájában kiütés jelentkezik, mely a fejtől terjed lefelé. A kiütések és a tünetek is általában 1-2 hétig tartanak.

Kell-e aggódnia terhes nőként?

Szerencsére úgy tűnik, a kanyaró nem okoz születési rendellenességeket a magzatnál, ugyanakkor a betegség növeli a vetélés és koraszülés kockázatát.

Mit tehet?

Amennyiben nem tudja, hogy volt-e kanyarós vagy beoltották-e ellene, kérjen vérvizsgálatot (lehetőleg még a teherbeesés előtt), hogy biztos lehessen a dolgában! Amennyiben nem védett a betegséggel szemben, de ki van téve a kanyaró vírusnak a terhessége alatt, kérjen orvosától immunglobulin injekciót a betegség kialakulásnak megelőzésére.

Amennyiben gyermeke éppen abban a korban van, hogy a kötelező kanyaró elleni oltást megkapja, nem kell megijednie akkor sem, ha Ön éppen várandós: kanyaró ellen beoltott gyermeke nem veszélyezteti sem Önt, sem a magzatot.

Tovább MMR-oltás felnőtteknek - Amikor ajánlott, és amikor tilos

Tovább Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; whattoexpect.com
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit csecsemő- és gyermekgyógyász

Cikkajánló

Kanyaró - Tünetek és szövődmények

Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Kanyaró
A kanyaró (morbilli) lázzal és kiütéssel járó, rendkívül fertőzőképes és súlyos megbetegedés, amely a hazai oltási rendszernek köszönhetően döntően külföldről behurcolt esetekben fordul elő. A betegség elleni védőoltást először 12-15 hónapos korban kapják a gyermekek kötelezően, majd az emlékeztető oltást 11 éves korban.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.