A vörösbor hatása a szervezetre

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. Az elmúlt évek kutatásai arra utalnak, hogy a vörösborban valóban több előnyös élettani hatású vegyület található, azonban korántsem csodaszer, rendszeres fogyasztása körültekintést igényel.

A régi korok az élvezeti értékek mellett elsősorban bélfertőtlenítő szerként fogyasztották a vörösbort, mivel úgy tartották, a bor fogyasztása megvéd az emésztőrendszer fertőzéses betegségei ellen. Manapság a mértékletes borfogyasztás a kardiovaszkuláris betegségek elleni védelem miatt került előtérbe. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a francia paradoxon: hiába a franciák által fogyasztott nagy mennyiségű telített zsírsav és a mozgásszegény életmód, országukban a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, és az azok által okozott halálesetek száma, mégis jóval elmarad az azonos táplálkozás- és testkultúrájú országokétól. A magyarázatot a szakmai szervek a rendszeres, kulturált és mértéket tartó vörösborfogyasztásban látják.

Az elmúlt évek számos kutatása arra az eredményre jutott, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás nagymértékben csökkenti több kardiovaszkuláris betegség, sőt egyes daganatos betegségek kockázatát. Az ideális napi mennyiség férfiaknál legfeljebb 200-300 ml, míg nők esetében 100-200 ml.

Más szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a pozitív tapasztalatok többsége nem a való életben lefolytatott tudományos kutatásokon alapszik, hanem állatkísérleteken és egyes összetevők tulajdonságain, ezért korántsem látják igazoltnak a vörösbor egészségvédő hatását. A vizsgálatok jelenleg is zajlanak, így nincs kialakult konszenzus a kérdésben.

Antioxidánsok, polifenolok, resveratrol

A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található, leginkább közismert a magas antioxidánstartalom, amely előnyös hatású lehet a szív-érrendszeri és daganatos betegségek megelőzésében is.

Az antioxidánsok legfőbb szerepe, hogy gátolják a szervezet építőanyagainak kémiai sérülését, amely az igen reakcióképes szabad gyökök oxidálóhatásának eredményeképpen jön létre. Emellett a vérben keringő, káros hatású, LDL elnevezésű lipoprotein oxidációját is gátolják, így elősegítve a generalizált atherosclerosis (érelmeszesedés) kialakulásának megakadályozását. A káros kémiai reakciók és az így létrejövő molekuláris károsodások, avagy mutációk megakadályozásával védenek a rosszindulatú daganatos folyamatok kialakulása ellen is.

A vörösbor jellemző antioxidánsai a polifenolok, melyek 2000-4000 mg/liter mennyiségben vannak jelen a különböző vörösborokban, szemben a fehérborok 150-300 mg/liter polifenoltartalmával.

A vörösbor alábbi összetevőiről gondolják, hogy kedvező hatással van a szívre:

  1. Resveratrol: A vörösbor szőlőhéjában található antioxidáns hatású polifenol, a resveratrol a vörösbor legtöbbször emlegetett összetevője.
  2. Más antioxidánsok: A vörösbor tartalmaz más antioxidánsokat is, például flavonoidokat, tanninokat és proantocianidinokat. Ezek az anyagok segíthetnek a szabadgyökök elleni védelemben, ami fontos lehet a szív-érrendszeri egészség szempontjából.
  3. Alkohol (ethanol): A mérsékelt alkoholfogyasztásnak pozitív hatásai lehetnek egyes szív-érrendszeri megbetegedésekre, például a vérnyomás csökkentése és a vérerek tágulása révén.

A polifenolok gyulladásgátló hatással is bírnak, egyes képviselőik képesek a herpeszvírus és a gyermekbénulás kórokozójának inaktiválására. A vörösborban található polifenolos vegyületek erősítik a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását is.

Polifenolok a vörösborokban

A vörösborokat általában a szőlőhéjjal és a maggal együtt erjesztik, míg a fehérborkészítés során ezeket a részeket gyorsan eltávolítják. A szőlőhéj tartalmazza legnagyobb mértékben a resveratrolt. A vörösborok átlagosan 10-szer több polifenolt tartalmaznak, mint a fehérborok.
Az egyes vörösbor fajták antioxidáns hatásának erőssége, növekvő sorrendben: rozé, merlot, oporto (portugiser), zweigelt, pinot noir, cabernet sauvignon.

A vörösbor hatásai a szív-érrendszer egészségére

A vörösborban található vegyületek csökkentik összkoleszterinszintet , ugyanakkor a protektív, védő szerepű, a vérben megtalálható HDL szintjét növelik. A koleszterinszint ilyen irányú változtatása a szív- és érbetegségek kialakulását csökkenti.

A vörösbor növeli, az úgynevezett szöveti típusú plazminogén (t-PA) aktivitását, amely a fibrinolízis folyamatát gyorsítja. Emellett csökkenti a vérlemezkék összecsapzódási hajlandóságát: az utóbb említett két hatás gátolja az érpályán belül a vérrögök kialakulását. Magyar kutatók szerint a vörösbor - alkoholmentes formában - a lezajlott szívinfarktust követően is elősegíti a szívizom regenerálódását.

A vörösbor jótékony hatású összetevői fokozzák a nitrogén-oxid szintjét, ami az erek keresztmetszetének tágításával, az érösszehúzódások csökkentésével szintén kedvező hatású a kardiovaszkuláris betegségek kifejlődése szempontjából.

A vörösbor alkoholtartalma igen kis mennyiség esetén is mérsékli a magas vérnyomást. Bizonyítottnak tekinthető, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás általánosságban előnyösen hat a "jó" koleszterin (HDL) szintre, csökkenti a vérrögképződés (ezzel a szívinfarktus, stroke, trombózis) esélyét és gyulladásgátló hatással is rendelkezik.

Mi szól a vörösborfogyasztás ellen?

A vizsgálatok elsősorban a vörösbor egészségvédő szerepét vizsgálták, de kialakult betegség esetén sokkal körültekintőbben, az orvos ajánlásának megfelelően szabad alkoholt fogyasztani. Például egyes vizsgálatok a cukorbetegség megelőzésében is kimutatták a vörösbor előnyös hatását, ugyanakkor cukorbetegeknél mindenféle alkohol fogyasztása befolyásolja a vércukorszintet.

Az eddigi kutatások nem bizonyították egyértelműen, hogy a gyakorlatban is létezik kimutatható előnye a vörösbor fogyasztásának. Ennek egyik oka lehet, hogy a kedvező hatás eléréséhez olyan mértékű polifenolbevitelre lenne szükség, ami természetes körülmények között elképzelhetetlen. Ráadásul semmi sem szól amellett, hogy az előnyös hatású összetevőket épp ebben a formában, alkoholos italként kellene bevinni a szervezetbe: kutatások szerint a szőlőlé is van olyan jó, mint a vörösbor, a legtöbb összetevőt pedig a szőlőmag is tartalmazza.

Bár a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésén keresztül a vörösborfogyasztásnak (főleg a resveratrol- és alkoholtartalmán keresztül) a koszorúérbetegség és a szívinfarktus megelőzésében lehet szerepe, ez nem igaz minden szívbetegségre. Szívelégtelenségben és szívritmuszavarokban az alkoholfogyasztás ellenjavallt!

A vörösbor említett előnyei azonban hangsúlyozottan csak a mértéktartó, minőségi borfogyasztás ismérvei. Az optimálisnál nagyobb mennyiség vagy a szőlőt nem látott „esszenciák” fogyasztása nemhogy kedvező, annál inkább végtelenül káros hatást gyakorol a borfogyasztóra.

Minden szempontot egybevetve a tudósok aktuális ajánlása az, hogy a borfogyasztás megkezdése pusztán a szív-érrendszeri előnyök reményében nem javasolt, mivel az alkohol más egészségügyi kockázatokkal is járhat. Minden esetben fontos az egyéni egészségi állapot és az orvos ajánlásainak figyelembevétele.

WEBBetegForrás: WEBBeteg összeállítás
Szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos
További felhasznált irodalom: Red Wine Consumption and Cardiovascular Health (Molecules 2019), Red wine and resveratrol: Good for your heart? (Mayo Clinic), Is Red Wine Good for Your Heart? (Cleveland Clinic)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.