A pajzsmirigy-túlműködés leggyakoribb oka - Graves-Basedow-kór

Dr. Fáklya Mónika
szerző: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
frissítve:

Pajzsmirigy-túlműködés esetén a pajzsmirigy túl sok hormont termel, és a fokozott aktivitással összefüggésben megnagyobbodik. Létezik olyan forma, ahol a mirigyben egy túlműködő göb helyezkedik el, de előfordul olyan eset is, amikor egy autoimmun folyamat eredményeként az egész pajzsmirigy fokozottan működik. Utóbbit nevezzük Graves-Basedow-kórnak.

Részletesen a pajzsmirigy-túlműködésről

5/1 A pajzsmirigy-túlműködés - Okok, tünetek, kezelés
5/2 A Graves-Basedow-kór
5/3 A göbös pajzsmirigy
5/4 Pajzsmirigy-megnagyobbodás (strúma) okai
5/5 Pajzsmirigyhormon értékek értelmezése

A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy olyan autoimmun betegsége, ami pajzsmirigy-túlműködést vált ki. A betegség pontos kiváltó oka nem ismert, de a hajlam családon belül öröklődik, illetve jelentkezését fokozza a dohányzás. Sokszor megfigyelhető, hogy a tünetek nagyobb stresszhelyzet után jelentkeznek.

A pajzsmirigy túlműködését (hyperthyreosis) a vérben megjelenő TSH receptor elleni antitestek okozzák, amik a pajzsmirigyet fokozott hormontermelésre kényszerítik. Miután a pajzsmirigyhormonok minden szervrendszerre és az anyagcserére is hatással vannak, a betegség tünetei igen szerteágazóak.

A Graves-Basedow-kór tünetei

Az úgy nevezett „merseburgi triász”-t Basedow írta le, mint jellegzetes vezető, figyelemfelhívó tüneteket. Ezek a tünetek a következők:

  • strúma (pajzsmirigy-megnagyobbodás),
  • szapora szívműködés,
  • szemtünetek (előredülledő szem).

A betegek kezdetben fáradékonnyá válnak. Keringésük felgyorsul, a szív szaporábban ver, és a vérnyomás is megemelkedik. A szív fokozott munkája miatt megemelkedik a szívizom oxigénigénye, ami súlyos szívpanaszokat okozhat. A légzőrendszer részéről észrevehető a nehézlégzés, ami pl. a fennálló asztmát súlyosbítja.

A betegek bőre meleg, nedves, a meleget nehezen tűrik. A hajhullás gyakori, a haj töredezővé, vékony szálúvá válik. Esetenként előfordul, hogy a lábszár elülső részén a bőr megvastagszik, tömött tapintatú, narancshéjhoz hasonló lesz (pretibiális mixoedema).

Graves és Basedow

A Graves-Basedow kór a nevét Robert James Graves (1796–1853) dublini, illetve Carl A. Basedow (1799–1854) merseburgi gyakorló orvosról kapta, akik a betegség tüneteit leírták. Az angolszász nyelvterületen elsősorban Graves-kórnak, a kontinensen inkább Basedow-kórnak nevezik a betegséget.

Az idegrendszer részéről feltűnő, hogy a Graves-Basedow kóros beteg ember ingerlékeny, gyakori hangulatingadozásai vannak. A koncentrálás nehezen megy, a gyerekek rontanak az iskolai eredményeiken. Rosszul alszanak, nyugtalanul forgolódnak. Az idegrendszeri zavarok akár súlyos pszichés zavarokig is vezetnek. Az izomgyengeség nagyon zavaró lehet. Legszembetűnőbb a végtagok felső részének a gyengesége, ami pl. a lépcsőn járást, vagy a guggolásból való felállást teszi nehézzé.

A nemi funkciók is romlanak. Nőknél rendszertelen vérzés, férfiaknál csökkent libidó és potenciazavar jelentkezik.

A Graves-Basedow-kór egyik jellegzetes társuló tünete lehet a szem előredülledésével járó ophtalmopathia-nak (oftalmopátia) nevezett tünet. Sajnos ez olyan súlyos mértéket is elérhet, hogy a beteg szem mozgása, esetenként látása károsodhat.

A kór az emésztőrendszerre is kihat. A betegek étvágya rendkívül jó lesz, de mégis fogynak. A fogyás jelentős mértékű lehet, hetek alatt 5-10 kg-ot is leadhatnak. A belek fokozott mozgása miatt többször van széklet naponta, akár hasmenés, vagy hányás is kialakulhat. Az anyagcserezavarok közül megemlíthető a cukoranyagcsere zavar kialakulása magasabb májfunkciós eltérések, és a kalcium vizelettel való fokozott ürülése. Nagyon súlyos esetben életveszélyes állapot is kialakulhat pajzsmirigy-túlműködés következtében.

Vizsgálatok Basedow-kór esetén

Graves-basedow-kór gyanúja esetén a betegeknél hormonvizsgálatok történnek. Pajzsmirigyünk két hormont termel, ezek a tiroxin és a trijódtironin. A pajzsmirigy működését közvetlenül az agyalapi mirigy szabályozza, a TSH nevű hormon segítségével. Ha a mirigy nem termel elég hormont, a TSH szint megnő, és ez fokozott munkára serkenti a mirigyet, ellenkező esetben a TSH szint csökken. A szabályozás rendkívül finom, így a működés zavarait a TSH szint kóros volta hamar jelzi. Graves-Basedow-kór esetén a TSH hormon szint nagyon alacsony, a tiroxin (fT4) és a trijódtironin (fT3) szint pedig magas lesz.

Ultrahang- és izotópvizsgálatokat is kér az orvos, ahol a pajzsmirigy egyenletes megnagyobbodását és fokozott működését lehet kimutatni.

Bővebben Mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását? Milyen vizsgálatokra számíthat?

A Basedow-kór kezelési lehetőségei

A kezelés történhet gyógyszerekkel, izotóppal és műtéttel. A kezelési mód kiválasztása a Graves-Basedow-kórban szenvedő beteg és az orvos megbeszélése során dől el.

A gyógyszeres kezelés a pajzsmirigyhormon-képzést csökkentő gyógyszerek adagolásával történik. A kezdeti magas pulzusszámot és vérnyomást erre ható gyógyszerrel (béta-blokkoló) csökkentik.

Az izotópkezelést vértelen műtétnek is szokták nevezni. Ilyenkor jódizotópot adnak a betegnek, amit a pajzsmirigyszövet vesz fel. Ez a sugárzó anyag elpusztítja a pajzsmirigyszövetet, így csökkenti a kóros hormontermelést. Gyermekeknél izotópkezelést Magyarországon nem alkalmaznak.

A műtét során pedig, a pajzsmirigy nagy részét eltávolítják, a bent maradó szövetmennyiség elegendő a szükséges hormonmennyiség előállítására.

A második két kezelési mód esetén előfordul, hogy a maradék pajzsmirigyszövet nem tud annyi hormont termelni, amennyi a szervezet számára elegendő lenne. Ilyenkor kívülről, tabletta formájában adagolunk pajzsmirigyhormont.

A gyógyszeres kezelés befejezése után visszaesés előfordulhat. Ennek aránya kb. 50 százalék. A második visszaesés aránya akár a 90 százalékot is eléri, ezért ilyenkor a végleges megoldást kell alkalmazni. Egyes esetekben már először is a műtéti vagy izotópkezelés mellett javasolt dönteni (pl. túl nagy strúma).

Bővebben A pajzsmirigyműtét menete és a műtét utáni teendők részletesen

Bővebben Az izotópkezelés (radiojód kezelés) részleteiről itt olvashat

Fontos életviteli tanácsok pajzsmirigy-túlműködésben szenvedőknek

Fontos, hogy a kezelés során néhány dolgot betartson a beteg.

  • Nem javasolt napozni, mert a betegség rosszabbodását válthatja ki.

  • Az alkoholfogyasztás kerülendő, ugyanezen okból.

  • A stresszhelyzetek kerülése is javít a pajzsmirigy-túlműködés okozta panaszokon.

  • A dohányzás rendkívüli mértékben ronthat a szem állapotán, feltétlenül abbahagyandó.

Amennyiben gyógyszeres kezelést kap a beteg a túlműködés megszüntetésére, láz, illetve torokgyulladás esetén vérképet kell ellenőriztetni, mivel ezeknek a gyógyszereknek egy ritka, de súlyos mellékhatása lehet a fehérvérsejtek bizonyos típusának kóros csökkenése, amit időben észre kell venni.

A gondozást és a kezelés irányítását endokrinológus szakorvos végzi, a gyógyszeres kezelés hatékonyságát néhány havonta kontroll vizsgálatokon ellenőrzik.

Pajzsmirigy tudástár

Dr. Fáklya Mónika endokrinológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.