• Pajzsmirigyműtét után - Ezekre készüljön a beavatkozást követően

    A pajzsmirigyműtétet követően 2-4 nappal a betegek nagy része hazabocsátható. Figyelni kell azonban a műtét utáni fizikai terhelés fokozatosságára, és az esetlegesen fellépő szövődményekre. A pajzsmirigyműtéten átesett betegek számára az operációt követően is rendszeres kontroll szükséges.

    Testmozgás. A betegek a fizikai terhelést a műtét után általában jól bírják, de a kifejezett fizikai munkától néhány hétig tartózkodniuk kell. Két héttel a műtét után könnyű sport megkezdhető, azonban feltétlenül kerülje a fej erőteljes hátrafeszítését, mert a teljes sebgyógyulás mintegy hat hetet vesz igénybe.

    Előzmény A pajzsmirigyműtét menete részletesen

    Bőrápolás, sebgyógyulás. Az intenzív napozás és a szolárium a sebgyógyulást zavarhatja, hátráltatja ezért ez nem tanácsos.

    Gépkocsivezetés. A fej esetleges hirtelen mozdításával járó fájdalom balesetveszéllyel járhat, ezért a fájdalom megszűnéséig különösen óvatosan vezessen.

    Munkavégzés. A teljes felépülésig (kb. 6-8 hét) nem szükséges keresőképtelen állományban maradnia, a betegek többsége 2-3 héttel a műtét után munkába áll. Ennek lehetséges időpontját a beteg érzi legjobban.

    Hirdetések

    Gyógyszerszedés. Gyógyszeres kezelésként kalciumtabletta, fájdalomcsillapító, B-vitamin-készítmény, korábban Metothyrint szedőknél a kezelés átmeneti folytatását javasolhatja az orvos. Fontos, hogy ha a műtét utáni időszakban görcskészség fokozódását tapasztalja, akkor a keresse fel a háziorvosát!

    Bővebben Gyógyszerszedési kisokos pajzsmirigybetegek részére

    A pajzsmirigyműtéttel járó lehetséges szövődmények

    A pajzsmirigybetegségek

    1. A műtéti területen bevérzés keletkezhet az esetek 10 százalékában. Ezek harmadánál ismételt műtéti beavatkozással kell a vérzésforrást megszüntetni, míg az esetek többségében injekciós tűvel ismételt leszívással megoldható a probléma.  

    2. A műtéti heg fájdalmassága, mely szokásos fájdalomcsillapítókra reagál. A műtét utáni egy hétben ez gyakori panasz. A műtét után kb. 1 évig várható, hogy a műtéti terület teljes gyógyulása, az idegek regenerálódása miatt még panasz jelentkezhet (bizarr égető érzés, csípő, szúró fájdalom jelentkezhet az idegek regenerálódása során fellépő átmeneti érzészavar miatt).  

    3. Az emberek 5 százaléka ún. keloidos hajlamú. Ilyen embereknél nem ritkán egy banális háztartási sérülés is vastag, csúnya heggel gyógyul. Ilyen embereknél a műtéti heg esztétikailag nem szép, vastag 2-4 mm-s heg alakul ki. A végleges heg kialakulás fél év legalább. 

    4. A hangszalagot ellátó  fő ideg (amelyet nervus recurrensnek neveznek), a pajzsmirigy tokjának közvetlen közelében fut, lefutása ritkán a leggondosabb műtét közbeni vizsgálattal sem állapítható meg. Az ideg végleges sérülésének rizikója 4%. Ez azzal jár, hogy a hang véglegesen rekedtebbé válik. Későbbiekben, 2-3 alkalommal járó betegként foniátriai rendelésen történő megjelenéssel és foniátriai kezeléssel jelentős javulás érhető el, hangos folyamatosan, érthetően, hangosan tud beszélni az illető, de hangja rekedtebb marad, énekelni nem fog tudni. Kétoldali műtét esetén a kétoldali idegsérülés rizikója 1,5 ezrelék. Ilyen esetben hangréstágító gégészeti műtétre van szükség, mivel a hangrés kb. 2 mm-re szűkül.

    Mások kérdezték

    Gyakori kérdések Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül:

    5. Az énekhangban fontos szerepet játszik a nervus laryngeus superior nevezetű ideg. Ennek kipreparálására nincs mód a pajzsmirigyműtét során, így sérülése jóval gyakrabban következik be. Ennek következménye, hogy a korábbinál kissé mélyebbé válik a hangszín, mely az éneklés során okozhat problémát.  

    6. Az előző két pontban említett végleges idegsérülésnél jóval gyakoribb, hogy a műtéti területen törvényszerűen jelentkező vizenyősség, vérömlenyek, hegesedés miatt az idegek átmeneti bénulása lép fel. A leírt tünetek ilyenkor enyhébb mértékben, és csak átmenetileg jelentkeznek. Három, ritkábban hét hónapon belül rendeződik az állapot.  

    7. A pajzsmirigyműtét során a mellékpajzsmirigyek vérellátása átmenetileg romlik. Ez azzal jár, hogy a vérben a kalcium szintje átmenetileg csökken. Ez a görcskészségre való fokozott hajlamban nyilvánul meg, mely átmeneti jelenség, 3 hónapon belül megszűnik. A műtét utáni időszakban az orvos későbbi utasítása szerinti ideig kalcium-tablettát kell szedni.  

    8. Kétoldali pajzsmirigyműtétnél előfordul, hogy a mellékpajzsmirigyeket a sebész eltávolítja. Ez olyan esetben fordulhat elő, amikor nagyra nőtt, környezetével összekapaszkodó elváltozást kell operálni. Ilyen esetben fordul elő, szerencsére igen ritkán, hogy a sebész mind a négy mellékpajzsmirigyet eltávolítja, és így véglegesen kialakul a csökkent mellékpajzsmirigy-működés, mely élethosszig tartó gyógyszeres kezelést tesz indokolttá.  

    9. Csökkent pajzsmirigyműködés féloldali pajzsmirigyműtét után. Átmeneti, spontán is rendeződő csökkent pajzsmirigyműködés az esetek 20 százalékában alakul ki átmeneti jelleggel, mely spontán 6 hónapon belül rendeződik. Ez a TSH-szint műtét utáni átmeneti emelkedésében nyilvánul meg, még átmeneti gyógyszeres kezelést nagyon ritkán tesz szükségessé. Végleges pajzsmirigy-alulműködés kockázata féloldali pajzsmirigyműtét után 1% körül van, ha maga az alapbetegség nem hajlamosít erre. Ilyen alapbetegség a krónikus pajzsmirigygyulladás.  

    A TSH

    Bővebben A thyreoidea stimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigyserkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődik, a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol serkentő hatást. Mennyi a normálérték? Mit jelez, ha magasabb, mit, ha alacsonyabb?

    10. Kétoldali pajzsmirigyműtét után az esetek 90 százalékában kialakul csökkent pajzsmirigyműködés. Ez az esetek közel felében csak átmeneti, hasonló ahhoz, mint amit az előző pontban leírtunk. Az esetek felében az alulműködés végeleges, és élethosszig tartó pajzsmirigyhormon pótlást tesz szükségessé. Szerencsére gyógyszeresen ugyanazt tudjuk adni, mint amit az emberi pajzsmirigy termel, s így a pajzsmirigyműködés sem az életkilátásokat, sem az életminőséget nem korlátozza, ha a javasolt gyógyszert szedi a rászoruló és az orvos által javasolt gyakorisággal eljár a későbbiekben ellenőrzésre.  

    A pajzsmirigyműtétnek gyakorlatilag nincsen halálozása, ez azt jelenti, hogy kevesebb mint egy a 100.000-hez ennek rizikója. Kivételt képez, ha súlyos egyéb betegségben szenvedőnél vagy előrehaladott daganatos betegség miatt kell a műtétet elvégezni. Ha ilyen esetről lenne szó az Ön esetében, az orvos külön felvilágosítja. 

    Pajzsmirigyhormon és kontroll

    Olyanoknál, akiknél nagy a valószínűsége a csökkent pajzsmirigyműködés kialukálásának (eltávolítás miatt), már a műtét után napokban javasolhatja orvosa a pajzsmirigyhormon kezelés elkezdését. A kezelés célja a kieső pajzsmirigyhormon pótlása.

    Hormonális ellenőrzésre a műtét után először 6 héttel kell elmenni, majd rendszeres kontroll szükséges. Az eredmények függvényében orvosa változtathat a hormonterápián, beállítja a megfelelő mértéket. Amennyiben a betegség kiújulna, ismételt műtét vagy rosszindulatú daganat esetén jódizotópos kezelés jöhet szóba.

    Bővebben Hormonpótlás pajzsmirigyműtét után, hormonpótlásra szolgáló készítmények

    Jódpótlás a műtét után 

    Jód - Mikor kell szedni és mikor nem?

    Bővebben A pajzsmirigy hormonjainak képzéséhez a szervezetnek jódra van szüksége. Maguk a hormonok 65 százaléknyi jódot tartalmaznak.

    Mikor kell szedni és mikor nem?

    Göbös pajzsmirigy-megnagyobbodás miatt végzett műtét után szükség lehet jódpótlásra, mivel Magyarországon a göbös golyvák nagyobb részében a jódhiánynak oki szerepet kell tulajdonítani.

    A műtét során a göböket tartalmazó pajzsmirigyrészt a sebész eltávolítja, azonban a göbösödésre való hajlamot természetesen nem lehet kioperálni az emberből. Ha jelentős a bennhagyott állomány, akkor abban újabb göb fejlődhet ki. Ezt lehet a műtét utáni, élethosszig tartó jódpótlással igen jó hatékonysággal megelőzni. A jódpótlásra sajnos a jódozott só önmagában gyakran nem elégséges.

    Pajzsmirigyműtét és testsúlygyarapodás

    Elsősorban nők és főként változókorban lévő nők esetén fordul elő, hogy a műtét utáni első évben 5-10 kg-ot is híznak. Ezt azok is nemritkán tapasztalják, akiknél minden alkalommal normálisak voltak az ellenőrzés során a pajzsmirigyhormonszintek.

    Ennek oka nem ismert, de valószínűsíthető, hogy az anyagcsere, energiaháztartás szervező központjának számító pajzsmirigy műtéti megkisebbítése után jó néhány hónapra van szükség az új egyensúly beállásához. Teendő ilyen esetben vagy a kalóriabevitel csökkentése, vagy a fokozott testmozgás.

    Bővebben További táplálkozási tanácsok pajzsmirigybetegek számára

    Dr. Boros Miklós, sebész

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Boros Miklós, sebész

     

    Hozzászólás Önnek is volt már pajzsmirigyműtétje? Ossza meg tapasztalatát másokkal!

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Atópiás dermatitisz

    Eucerin

    Világszerte a felnőtteknek 2-5 százalékát, a gyerekeknek 10-20 százalékát érinti. (x)

    D-vitamin teszt

    WEBBeteg

    Tesztünk kitöltésével megtudhatja, hogy Önt fenyegeti-e D-vitamin-hiány.

    A pajzsmirigyműtét

    A jóindulatú pajzsmirigybetegségek esetében is egyre inkább a pajzsmirigy kiterjedt csonkolását végzik, míg rosszindulatú elváltozás...

    A pajzsmirigydaganatok kezelési...

    A pajzsmirigydaganat esetében - más ráktípustól eltérően - a kemoterápia és a sugárterápia nem tartozik a gyakran alkalmazott kezelési...

    A pajzsmirigy-túlműködés és tünetei -...

    Pajzsmirigy-túlműködés esetén a pajzsmirigy túl sok hormont termel, és a fokozott aktivitással összefüggésben megnagyobbodik. Létezik...

    A pajzsmirigy megnagyobbodásának okai

    A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Hogy pontosan mi...

    A pajzsmirigy-alulműködés - Részletesen...

    Pajzsmirigy-alulműködésben - hypothyreosis - a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigy hormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok...

    Mellnövekedés férfiaknál - Mi lehet az...

    Gynecomastia. Így hívjuk idegen szóval azt az állapotot, amikor nőies emlő fejlődik férfiakban. Létrejöttében a női és férfi nemi...

    A mellékpajzsmirigy betegségei és...

    A mellékpajzsmirigy rendellenességei a szervezetben lévő kalciumszintre vannak döntő befolyással. Ha alulműködés tapasztalható, az gyakran...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.