MRI-vel időben felismerhető az Alzheimer-kór?

MTI
megjelent:

Az Alzheimer-kóros embereknél már egy évtizeddel a degeneratív állapot diagnózisa előtt jelentkezhet az agy zsugorodása - közölték szerdán amerikai kutatók.

Bár még csak előzetes eredmények állnak rendelkezésre, a felfedezés a későbbiekben lehetővé teheti, hogy mágneses rezonanciás vizsgálattal (MRI) azonosítsák azokat az egyéneket, akiknél nagy valószínűséggel kifejlődik a kór.

A kutatók két csoportba sorolták az embereket, akiknek állapotát nyomon követték. Az egyik 33 fős csoport tagjait tizenegy évig, a másik 33 embert nyolc évig követték, rendszeresen elvégezett MRI vizsgálatokkal figyelték meg agyuk esetleges elváltozásait azokon a területeken, amelyekről ismert, hogy kapcsolatba hozhatók az Alzheimer-kórral.

Magas MRI érték mellett nem veszélyeztet az Alzheimer-kór

Az idők során az első csoportban nyolc, a másodikban pedig hét embernél fejlődött ki a romboló állapot. Amikor a kutatók visszanézték az ő agyukról korábban készült MRI-felvételeket, kiderült, hogy a zsugorodás előjelei már igen korán felbukkantak.

A tizenegy ember közül, akiknek a legalacsonyabb volt az MRI értéke, 55 százaléknál fejlődött ki Alzheimer-kór, míg a legmagasabb értéket mutató kilenc ember közül egynél sem - írták a Neurology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban. Azok közül, akiknél átlagos értéket mértek, minden ötödik esetben alakult ki a betegség a későbbiekben.

A mérés az egyik lehetséges előrejelzője lehet az Alzheimer-kórnak - véli eredményeik alapján Bradford Dickerson kutatásvezető, a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa.

Az Alzheimer-kór szellemi leépüléssel, emlékezetvesztéssel, viselkedésbeli változásokkal járó progresszív agyi kórkép. A betegségben az agy szürkeállományának térfogata csökken.

Ritkább agyi kórképek

A demenciát kis százalékban olyan ritkábban előforduló agyi megbetegedések okozzák, mint a Pick betegség, a Lewy-testes betegség, a Creutzfeldt-Jakob kór, a Korsakoff-szindróma vagy az ismertebbnek és gyakoribbnak mondható Parkinson-kór.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.