• Mire ügyeljenek a cukorbetegek utazáskor?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A diabétesszel élőknek nemcsak a nyaralás alatt, hanem utazás közben is fontos az otthon megszokott módon gondoskodni magukról, odafigyelni a betegségükből adódó lehetséges problémákra, felkészülni azok elhárítására. Dr. Bibok György diabetológus, az Endokrinközpont főorvosának tanácsai a nyaralásra való felkészüléshez.

    Teendők az utazás előtt

    A tervezett indulás előtt már legalább egy hónappal érdemes felkeresni a kezelőorvost a szükséges igazolások és orvosi tanácsok beszerzése céljából. Utazáskor különösen fontos, hogy a cukorbetegnél legyen igazolás, adatok a betegségéről: repülőn például csak igazolással vihet magával inzulin injekciót, inzulintollat, gyógyszereket, glükagon-szettet és belövő készüléket a gép fedélzetére.

    Utazási tanácsok cukorbetegeknek

    A cukorbetegség korábban sokszor adott okot arra, hogy a cukorbetegek ne utazzanak el nyaralni, de legalábbis igencsak leszűkítette a lehetséges úti célok listáját. Sokan közülük csak olyan hotelekben vagy panziókban szálltak meg, ahol lehetősük volt betartani szigorú diétájukat, ilyen vendéglátóhelyeket pedig igen nehéz volt találni. Utazási tanácsok cukorbetegeknek>>

    A tanúsítvány kiállítása mellett a kezelőorvos a szükséges receptekkel is ellátja a beteget, hogy biztosan elegendő mennyiségű gyógyszere és önellenőrzéshez szükséges eszköze legyen az utazás időtartamára. A nyaralni induló betegeknek azt tanácsoljuk, hogy az adott időre kiszámolt szükséges gyógykészlet legalább másfélszeresét vigyék magukkal – mondja dr. Bibok György.

    Ha messzebbre utazunk, pl. Amerikába, vagy a keleti országokba, akkor lényeges, hogy az időeltolódás miatt megváltozott gyógykezelést is egyeztessük kezelőorvosunkkal. Bizonyos egzotikus országokban védőoltás beszerzése is szükséges lehet, melyre szintén időben fel kell készülni, kérdezze kezelőorvosát a szükséges és javasolt védőoltásokról.

    Ha úticélunk az Európai Unió országainak egyike, akkor érdemes Európai Egészségbiztosítási Kártyát igényelni, mellyel számos egészségügyi ellátás ingyenesen, vagy kedvezményesen vehető igénybe. Fontos tudni, hogy a kártyával igényelhető szolgáltatások köre nem terjed ki mindenre, például a vészhelyzetben történő hazaszállításra sem, ezért mindenképp javasolt utasbiztosítást is kötni!

    Hirdetések

    Csomagok

    A cukorbetegség kezelésére való szereket lehetőleg két különböző pakkban helyezzük el, hogy az egyik elvesztése vagy lopás esetén még maradjon biztosan gyógyszerünk. Akár autóval, akár repülővel utazunk fontos, hogy a gyógyszereket megfelelő helyen tároljuk. A túl magas és a túl alacsony hőmérséklet befolyásolja az inzulin és a vércukorszint mérő hatékonyságát is.

    Étrend és inzulinkezelés

    A cukorbeteg étrend célja az addigi – általában nem megfelelő – étrendnek az egészséges életvitel irányába történő módosítása azért, hogy az optimális testtömeget elérjük és fenntartsuk, valamint az élettani vércukorértékeket elérve és megtartva csökkentsük a vércukor-ingadozásokat. Étrend és inzulinkezelés>>

    Az inzulint a szélsőséges hőhatásoktól is óvni kell. 30 ºC felett hatékonysága csökkenhet, a repülő rakterében pedig, ahol a bőröndöket tárolják  könnyen megfagyhat. Indulás előtt érdemes a helyi reptéren érdeklődni a cukorbetegek gyógyszerszállítására vonatkozó előírásokról. Ajánlott, hogy a járat légitársasága is tudjon arról, hogy Ön cukorbeteg, mert akkor előre kérheti az étkezés ilyen esetekre vonatkozó idő és minőségi ellátását.

    Autóval való utazáskor ügyeljünk rá, hogy ha hosszabb pihenőt tartunk, a gyógyszeres csomagot ne felejtsük a járműben, a tűző napon. A legjobb, ha az inzulin szállításához beszerzünk egy kisebb kézi hűtőtáskát. Fontos még, hogy a kézitáskába készítsünk az utazás idejére italt és rágcsálni valót, olyasmit, amit például egy forgalmi dugóban, vagy a repülőgép késése esetén könnyen elővehetünk.

    Útközben

    Ha étterembe megyünk - tanácsok cukorbetegeknek

    Étteremben enni néha jó, de hogyan teheti kellemes élménnyé az éttermi étkezést ahelyett, hogy azon aggódna, hány száz kilokalóriát fog megenni? Cikkünkből megtudhatja!>>

    A kényelmes ruházat mellett a cukorbetegeknek különösen fontos a láb egészségének megőrzése. Az ezen a területen keletkező sérülések nehezen gyógyuló, könnyen elfertőződő sebeket okoznak. A gombás fertőzés, a láb bőrének kiszáradása egyaránt problémákat okozhat, ezért lényeges, hogy a cukorbetegek utazás közben is kényelmes, alacsony sarkú, jó minőségű és finom belső kiképzésű cipőt viseljenek – figyelmeztet az Endokrinközpont főorvosa.

    Mivel a diabétesz növeli a trombózis kialakulásának kockázatát, ügyeljünk rá, hogy utazás közben rövid sétával, a lábfej körzésével, lábujjhegyre emelkedéssel óránként átmozgassuk alsó végtagjainkat. A vércukorszint normál időközönként történő ellenőrzése mellett ne feledkezzünk meg a rendszeres folyadékpótlásról sem!

    Diabétesz és úti patika

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A cukorbetegség kezelésére szolgáló eszközök és gyógyszerek mellett fontos, hogy felkészüljünk az utazás, vagy a nyaralás alatti nem várt kellemetlenségekre is. A célországba javasolt oltásokról érdeklődjünk indulás előtt, a védőoltásokat cukorbetegek is megkaphatják. A helyi konyha olykor sajnos kellemetlen meglepetéseket is tartogathat, egy gyomorrontás pedig súlyos következményekkel járhat.

    Óvatosan kóstolgassunk a helyi ínyencségekből, emellett készüljünk hasmenést, hányást csillapító készítményekkel is. Erről is érdemes még az utazás előtt megkérdezni kezelőorvosát. Útközben is ügyeljünk arra, hogy mindig legyen nálunk fertőtlenítő törlőkendő, mossunk gyakran kezet, hogy lehetőség szerint elkerülhessük a fertőzéseket.

    Készítsünk össze elsősegély felszerelést az egyszerűbb sérülések ellátásához. Ezen kívül hasznos lehet még a gombás fertőzésekre való krém, láz-és fájdalomcsillapító és meghűlések kezelésére szolgáló készítmények.

    (Forrás: www.endokrinkozpont.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Cukorbetegségre utaló laboreltérések

    A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik, nem elegendő az ujjbegy megszúrása.

    Betegségek utazás alatt - Mire figyeljen utazáskor?

    Sokan választanak távoli országokat úti célként, ilyenkor a több órás utazás kisebb-nagyobb rosszulléteken kívül akár komolyabb problémát is okozhat. Milyen veszélyek fenyegetik utazás alatt? Mire figyeljen? Hogy orvosolja?

    A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni

    Az már régóta ismert, hogy a hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Elsősorban a repülőutakkal kapcsolatban halljuk ezt gyakran, ám a kockázat a jármű fajtájától függetlenül bármely hosszabb utazás során fokozott.

    A diabétesz és a szájüregi egészség kapcsolata

    Magyarországon jelenleg 10 százalékos mértékű a diabétesz előfordulási gyakorisága a népesség körében. Ez egy fogorvosnak azt jelenti, hogy minden tizedik páciens valószínűsíthetően cukorbeteg vagy a cukorbetegség előszobájának tekinthető prediabétesz állapotában van. A megemelkedett vércukorszint hosszú távon jól ismert szövődmények kialakulását segíti elő, és nincs ez máshogyan a szájüregben sem.

    Ez az eddigi legjobb magyar eredmény a nemzetközi versenysorozat történetében

    Az elődöntőig jutott és végül az előkelő negyedik helyen végzett a cukorbeteg serdülő válogatott a Az elődöntőig jutott és végül az előkelő negyedik helyen végzett a cukorbeteg serdülő válogatott a Diabétesz Junior Kupánán.

    A cukorbetegség kezelése

    A cukorbetegség kezelésének – bármilyen típusú is legyen a diabetes - egyik alappillére a helyes étrend. Emellett 1. típusú cukorbetegségben az inzulin, 2. típusú diabetesben először a szájon át bevehető gyógyszerek (antidiabetikumok), majd itt is az inzulinkezelés adják a második pillért. Nagyon fontos megemlíteni a megfelelő testmozgást, mivel ez a szervezet inzulinigényét csökkenti, ezzel hozzájárul a jobb anyagcsere-helyzethez.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA