• Gyermekkori tejfogyasztás - A hosszú élet titka?

        Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

        A gyermekkorban fogyasztott nagy mennyiségű tej, vagy tejtermék meghálálja magát, ugyanis jóval hosszabb élettartamra számíthat az a felnőtt, aki gyermekkorában sok tejtartalmú élelmiszert és ételt vitt be szervezetébe.

        Ami a gyermekek szervezetének egyértelműen hasznára van, az nem biztos, hogy a felnőttek számára is egészséges. Egy friss tanulmány szerint akik gyermekkorukban sok tejet és tejterméket fogyasztottak, hosszabb életre számíthatnak, mint a gyermekként tejtermékeket kerülők. A felnőttkori túlzott tejtermékfogyasztás viszont jelentősen emelheti a koleszterinszintet és azzal együtt a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát.

        Hirdetés

        A tejben megtalálható kalcium segíti a csontok növekedését és erősödését, s emellett az agyvérzés kockázatát is jelentősen csökkenti – olvasható a Heart című szaklap online magazinjának oldalain. A felnőttek esetében azonban teljesen más jellegű – sokkal inkább aggasztó – jelenségek érvényesülnek: náluk a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának esélye növekedhet meg drasztikusan, ha sok tejet, vajat vagy sajtot fogyaszt az érintett, amelyért a koleszterin tehető első számú felelőssé.

        A vizsgálat eredménye

        Az ausztráliai Queensland Kutatóintézet és a nagy-britanniai Bristol Egyetem munkatársai összesen 1343 angol és skót család étkezési szokásait elemezték ki az 1937 és 1939 közötti évek viszonylatában, majd a családokban született összesen 4374 gyermekének életútját és kórtörténetét is nagyító alá vették.

        Az adatok elemzése után kiderült, hogy a 2005-ös évvel bezárólag a „gyermekek” jó egyharmada elhalálozott; közöttük 497 esetben daganatos megbetegedés, 366-ban szív- és érrendszeri betegség, s 120 esetben agyvérzés volt a halál közvetlen oka.

        A tanulmány ráirányítja a figyelmet arra, hogy azok a felnőttek, akik családja gyermekkoruk idején különösen sok tejet és tejterméket fogyasztott, nagy eséllyel voltak még a kétharmados, jelenleg is élők táborában, ám az elhalálozottak körében feltűnően kevés esetben regisztráltak agyvérzést a halál okaként.

        (WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

        Módosítva: 2009.08.09 07:45, Megjelenés: 2009.08.09 07:45
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Férfiegészség

        Férfiegészség

        Balogh Mária, újságíró

        Óvjuk a férfiak egészségét szűrővizsgálattal, megelőzéssel!

        Magnéziumpótlás

        Magnéziumpótlás

        Szponzorált tartalom

        Rendszeres gyógyszerszedés esetén ajánlott extra magnéziumot is bevinni. (x)

        A nyár hűsítő kedvencei - Fagylaltok és jégkrémek

        Perzselő napsütés - szinte vibrál a levegő a hőségben, mégis hosszú sor kígyózik az egyik cukrászda előtt... A nyár egyik legkedveltebb édes hűsítőjére várnak: mindenki fagylaltozással szeretné biztosítani magának a felfrissülést.

        Az izomzat felépítése és szerepe

        Az izom a szervezet olyan szövete, melynek fő funkciója, hogy a tápanyagokból nyert energiát mechanikai energiává alakítja át. Ez teszi lehetővé az egész emberi test helyzetváltoztatását, mozgását, finom működését, a belső szervek, zárógyűrűk mozgását és működését.

        Mivel helyettesíthetjük a tejet?

        Míg a tejcukorérzékeny (laktózintoleranciás) betegek speciális (laktózmentes) termékekkel pótolhatják a tejet, addig a tejfehérje (például kazein) allergiában szenvedőknek egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása. Süteménybe, kávéba, müzlibe azonban mégis sokszor szükség lenne tejre. Mivel helyettesíthető? Összeszedtük azokat a tejpótló termékeket, amelyek beilleszthetőek a laktózintoleranciában és a kazeinallergiában szenvedők étrendjébe is.

        Tej és tejtermékek: Ön tudta?

        A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani. Ennek oka, hogy a tejben és tejtermékekben számos értékes tápanyag - fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok - található, melyekre a szervezetnek szüksége van, bizonyos összetevői (kalcium) pedig ebből az élelmiszercsoportból hasznosulnak a legjobban. A tej és tejtermékek minden korcsoport számára ajánlottak, különösen a növekedésben lévő gyerekeknek az erős, egészséges fogak és a megfelelő csonttömeg kialakulása érdekében.

        Tejhelyettesítő élelmiszerek

        A tejet hol jó, hol rossz színben tüntetik fel, holott a lakosság csupán kis részét érinti az általa kiváltott allergia vagy túlérzékenység. Akiket viszont érint a probléma, azok most sokkal jobb helyzetben vannak, mint 10 évvel ezelőtt.

        A tej: 10 kérdés, amelyekre itt a válasz!

        Naponta legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő minőségű tejtermék elfogyasztása javasolt, amellyel a napi ajánlott kalciumbevitel nagy része fedezhető - olvasható az ajánlásban. Mi a helyzet azokkal, akik nem bírják a tehéntejet? Házi tej vagy dobozos?

        Ihatok tejet, ha cukorbeteg vagyok? - Az orvos válaszol

        Cukorbetegként mennyi tejet ihatok? Egyáltalán ihatok tejet? Mit kell tudni a tejről? Mondjak le róla teljesen? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA