• Gyermekkori tejfogyasztás - A hosszú élet titka?

        Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

        A gyermekkorban fogyasztott nagy mennyiségű tej, vagy tejtermék meghálálja magát, ugyanis jóval hosszabb élettartamra számíthat az a felnőtt, aki gyermekkorában sok tejtartalmú élelmiszert és ételt vitt be szervezetébe.

        Ami a gyermekek szervezetének egyértelműen hasznára van, az nem biztos, hogy a felnőttek számára is egészséges. Egy friss tanulmány szerint akik gyermekkorukban sok tejet és tejterméket fogyasztottak, hosszabb életre számíthatnak, mint a gyermekként tejtermékeket kerülők. A felnőttkori túlzott tejtermékfogyasztás viszont jelentősen emelheti a koleszterinszintet és azzal együtt a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát.

        Hirdetés

        A tejben megtalálható kalcium segíti a csontok növekedését és erősödését, s emellett az agyvérzés kockázatát is jelentősen csökkenti – olvasható a Heart című szaklap online magazinjának oldalain. A felnőttek esetében azonban teljesen más jellegű – sokkal inkább aggasztó – jelenségek érvényesülnek: náluk a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának esélye növekedhet meg drasztikusan, ha sok tejet, vajat vagy sajtot fogyaszt az érintett, amelyért a koleszterin tehető első számú felelőssé.

        A vizsgálat eredménye

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Az ausztráliai Queensland Kutatóintézet és a nagy-britanniai Bristol Egyetem munkatársai összesen 1343 angol és skót család étkezési szokásait elemezték ki az 1937 és 1939 közötti évek viszonylatában, majd a családokban született összesen 4374 gyermekének életútját és kórtörténetét is nagyító alá vették.

        Az adatok elemzése után kiderült, hogy a 2005-ös évvel bezárólag a „gyermekek” jó egyharmada elhalálozott; közöttük 497 esetben daganatos megbetegedés, 366-ban szív- és érrendszeri betegség, s 120 esetben agyvérzés volt a halál közvetlen oka.

        A tanulmány ráirányítja a figyelmet arra, hogy azok a felnőttek, akik családja gyermekkoruk idején különösen sok tejet és tejterméket fogyasztott, nagy eséllyel voltak még a kétharmados, jelenleg is élők táborában, ám az elhalálozottak körében feltűnően kevés esetben regisztráltak agyvérzést a halál okaként.

        (WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

        Legutóbb frissült: 2009.08.09 07:45
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Tüdőtályog

        Tüdőtályog

        Dr. Brugós László

        A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

        A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon, az általa szállított anyaggal, a koleszterinnel együtt.

        B8-vitamin - Miért fontos?

        A B8-vitamin (kolin) a B-komplex család tagja, vízoldékony vegyület, mely képes emulgeálni a zsírokat (lipotróp hatású). A kolin (az inozitollal (B9-vitamin) együtt) a lecitin egyik alkotóeleme, elősegíti a koleszterin és a zsírok felhasználását a szervezetben. Az emberi szervezet is képes előállítani ezt a vitamint.

        Létező betegség az iskolafóbia?

        Mindannyian emlékszünk azokra a napokra, amikor egyáltalán nem volt kedvünk iskolába menni. Ez természetes, de azt azért sokan szkepticizmussal fogadnánk, ha valaki kijelentené, hogy az iskolafóbia létező betegség.

        Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

        Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

        Kutatás a biztonságos élelmiszerekért

        A tejben is megtalálható, potenciálisan közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin felmérését és visszaszorítását tűzte ki célul az a program, melyre mintegy 300 millió forintot nyertek a NKFIH pályázatán a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatói.

        Mivel helyettesíthetjük a tejet?

        Míg a tejcukorérzékeny (laktózintoleranciás) betegek speciális (laktózmentes) termékekkel pótolják a tejet, addig a tejfehérje (például kazein) allergiában szenvedőknek egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása. Süteménybe, kávéba, müzlibe azonban mégis sokszor szükség lenne tejre. Mivel helyettesíthető? Összeszedtük azokat a tejpótló termékeket, amelyek beilleszthetőek a laktózintoleranciában és a kazeinallergiában szenvedők étrendjébe is.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.