Retina téma

Időskori makula degeneráció (sárgafoltsorvadás)

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész - 2022-12-01 18:30
Az időskori makula degeneráció (macula degeneratio) az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, amely típusosan 50 éves kor felett jelentkezik. Az öregedő társadalmak egyik legfontosabb szemészeti betegségei közé tartozik.

Mit kell tudni a rövidlátásról?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2022-10-14 04:03
Rövidlátás
Ha a szem törőereje fokozott - mert a szaruhártya vagy a szemlencse felszíne túlságosan domború -, illetve ha a szemtengely hosszabb a normálisnál, akkor rövidlátás (myopia) jön létre.

Cytomegalovírus (CMV) okozta retinitis

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2022-08-15 15:03
A cytomegalovírus (CMV) okozta retinitis (a szem ideghártyájának gyulladása) egy súlyos, vírusos szemfertőzés, mely akár vaksággal is járhat.

A retinoblastoma kezelése

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2021-11-25 03:03
A retinoblastoma kezelése az egyszerűbb lézeres kezeléstől a szemgolyó eltávolításáig is terjedhet. Rosszindulatú daganatról lévén szó, a kezelés elsődleges célja a beteg életének megmentése, és csak másodsorban a szem megmentése.

Az ideghártya-leválás

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2021-05-23 11:03
Ideghártya
Az ideghártya a szemgolyó belső felületén, az azt tápláló érhártyán fekszik. Szövettanilag 10 rétege van, a legkülső sejtsor pigmentált sejtekből áll. Az ideghártya-leválás (ablatio retinae) során a belső 9 réteg válik le a külső sejtsorról.
A Cell című tudományos lapban megjelent publikáció szerint a dr. Roska Botond vezette kutatócsoportnak sikerült mesterségesen olyan retinát létrehoznia, mely az egészséges felnőtt ember szervének megfelelően funkcionál. Az ún. retina organoid segítségével a későbbiekben személyre szabott, látást érintő terápiák is elérhetővé válhatnak.
A világon elsőként nyomtattak szemsejteket brit kutatók. Az új technológiával a jövőben visszaadhatják a látását azoknak, akik elveszítették szemük világát - noha ehhez még több évnyi kutatás szükséges.
Ebben az évben megváltozott a retinabetegek terápiájának finanszírozása, melynek köszönhetően mintegy két és félszer annyi időskori látófolt-, vagyis makula-degenerációban szenvedő beteg jut korszerű kezeléshez, mint egy évvel korábban - jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtökön, a budapesti Semmelweis Egyetem szemészeti klinikáján tartott sajtótájékoztatón.

Új műtéti eljárás Dunaújvároson

Független Hírügynökség - 2009-04-01 15:48
Új műtéti eljárást vezettek be a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban. A cukorbetegek és ideghártya leválás, valamint az éleslátás helyének betegségében szenvedők kaphatják vissza segítségével a látásukat. A műtéthez szükséges harmincmilliós műszereket a kórház a működési költségéből fizette ki.

Elektronikus műszem - újra lát egy vak férfi

Független Hírügynökség - 2009-03-04 15:17
Elektronikus műszemmel harminc év után újra lát egy vak férfi - adta hírül szerdán a BBC brit közszolgálati hírportál. A 73 éves férfi a londoni Moorfield szemklinikán kapott műszemet fél éve.

Génsebészettel látásjavítás

Független Hírügynökség - 2008-04-28 10:00
Kísérleti génterápiás módszerrel az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában sikerült részben helyreállítani a látását négy veleszületett retinasorvadásos fiatal embernek.

Szemfenék ödémája

Orvos valaszol - Dr. Cserháti Zoltán - 2021-09-30 13:30
Tisztelt Doktorúr! Hétvége óta tapasztalom a következő jelenséget a bal szememben, ami egy vízszerű hullámzó látást eredményez a látómezőm alsó felében. A látásomra is hatással van távolba is rosszabbul látok erre a szememre ill.olvasásnál is zavaró

Utazás retinamütét után

Orvos valaszol - Dr. Cserháti Zoltán - 2019-07-23 13:18
T.Doktor Nö/Úr! Szabad-e retinaleválás és azt követö szemmütét után 2 évvel repülögéppel utazni? Köszönöm a válaszukat! László és Krisztina

Retina műtét

Orvos valaszol - Dr. Cserháti Zoltán - 2018-05-10 14:54
Tisztelt Doktor Út! Tegnap két hónapon belül a harmadik műtétre került sor a retinaleválással kapcsolatban. Azt tapasztalom most mintha a szemlencse félét, -kék szint- a szemem kék színű látnám és ott a külső képet nem látom. Ez normális? Az

Csigamászás degeneráció

Orvos valaszol - Dr. Cserháti Zoltán - 2016-10-20 18:37
Kedves Doktor Úr! Pár éve volt PRK-s látásjavító műtétem, ahol megállapították, hogy az egyik szememen V-VII ó-ig csigamászás degeneráció látható, egyebekben ép. Azóta nem vizsgálták a szemfenekem. Egy ilyen elváltozással lehet természetesen szüln

Mit tehetek hogy megszűnjönek a képek beúszása, hallucináció

Orvos valaszol - Dr. Cserháti Zoltán - 2016-06-01 23:18
Tisztelt Prof. Cserháti Zoltán, egy olyan kérdéssel keresem, ami a szemészet és a neurológia határmezsgyéje talán, de ezt csak az én laikus okoskodásom mondatja velem. 60 éves férfi vagyok. Cukorbeteg, magas vérnyomással, amire gyógyszert szedek r

Lyukas retina

Orvos valaszol - Dr. Papp Júlia - 2011-02-02 06:45
milyen eredménnyel műthető alyukas retina ebben a korban? mik a kizáró tényezők?