Mit jelent ez a mondat?

Tisztelt doktor úr! Lézeres szem műtétem lesz hamarosan és az elővizsgálati papíron van egy bekezdés amit nem értek, ugye a jobb szememnek tényleg nincsen komoly baja: Réslámpás status o.utr.: Conjunctiva halvány. Cornea sima, csillogó, állománya és hátlap tiszta. Csarnok kb. mély, vize tiszta. Iris szerkezete ép, rubeosis nincs. Pupilla tágított. Lencse tiszta. Fundus (tágan): éles határú jó színű papilla. Kp. telt erek. Ép macula, a periférián od pigmentált foltos degeneratiok NCT: 18/19 Hgmm Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Cserháti Zoltán válasza perifériás retina témában

Kedves Uram!

Abban az esetben ha a perifériás retinán találunk elváltozásokat nem kell feltétlenül megijedni, mivel ezek többsége ártalmatlan. A retina perifériáján látható ún. degenerációk gyakrabban alakulnak ki rövidlátóknál ("mínuszos"), és azt jelentik, hogy a retina ezen perifériás része vékonyabb, mint a többi terület. Számos típusú ún. degeneratív retina elváltozás ismert, a perifériás degenerációk az emberek kb. 5-10%-ban vannak jelen. Az egyik leggyakoribb típus a rácsos degeneráció, de a lelet nem részletezi, hogy ez vagy éppen mondjuk egy ún. csigamászás degeneráció látható. Mindenesetre, abban az esetben ha ilyet látunk érdemes ún. felszíni lézerkezelést (pl. PRK) választani, mondjuk a lebenyes (pl. LASIK) beavatkozásokkal szemben. Ezt biztosan megemlítette a kolléga. (Tehát, a szemének nincsen komoly baja, de meghatározott időközönként kontrollálni kell majd ezt az állapotot.)

Remélem segítettem,

Kérdés: 2022. november 15., 18:56; Megválaszolva: 2022. november 16., 21:54

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Binokuláris látás/térlátás...
Üdvözlöm! 26 éves férfi vagyok, gyermekkoromban kancsalságra műtöttek, tompalátás miatt sokáig ragasztani kellett a szemem, esztétikailag rendben...
Piros szemek ami hónapok óta fennáll...
Tisztelt Doktor Úr! ~2 hónappal ezelőtt magas vérnyomással diagnosztizáltak ami nagyjából 1 hét után elmúlt miután béta blokkolót szedtem...
Üvegtesti homályok
Tisztelt Doktor úr! 41 éves nő vagyok. 1 héttel ezelőtt minden előzmény nélkül egyik pillanatról a másikra fekete úszkáló foltot láttam a bal...
Gyermek kötőhártya gyulladás
Tisztelt Dr.Úr! Decemberben az ünnepek alatt az egész család felső légúti vírusos megbetegedésen esett át. Kisfiamnak aki 5 éves mindkét...
Macula ödéma -szinlátás?
Tisztelt Doktor úr! Az előző kérdésemre még nem érkezett válasz és közben eszembe jutott még egy kérdés. Az előző kérdésben leírt...