Génsebészettel látásjavítás

Független Hírügynökség
megjelent:

Kísérleti génterápiás módszerrel az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában sikerült részben helyreállítani a látását négy veleszületett retinasorvadásos fiatal embernek.

Az azonos technikával egymástól függetlenül végzett brit és amerikai műtétekről a New England Journal of Medicine című amerikai orvosi szaklap internetes oldala számolt be a hétvégén.

A philadelphiai gyermekkórházban 2007 októbere és 2008 januárja között hajtották végre a három műtétet egy 18 és két 26 éves személyen. Az Independent című brit napilap hétfői száma szerint a londoni University College London (UCL) és a moorfieldsi szemklinika tudósai 8 hónappal megelőzték az amerikaiakat a hasonló műtéttel. Ők is három, 17-23 év közötti páciensen végezték el a beavatkozást, de csak az egyiknél jártak sikerrel, a másik kettő állapota nem változott.

A műtétek lényege az, hogy genetikailag módosított vírusokkal mint hordozóeszközzel juttatták be a betegek szemébe az RPE65 jelű gént. Ennek a génnek a mutációja okozza a a retina sorvadását, amely egyelőre gyógyíthatatlan, és fokozatosan teljes vaksághoz vezet.

A retina a szem belső felszínét borító vékony idegszöveti réteg. Ez a gerincesek szemének legfontosabb része.

Az Independent és a BBC brit közszolgálati tévé és rádió weboldalán közölt cikkekből kiderül, hogy a műtét során a szemgolyót egy rendkívül vékony tűvel átszúrva juttatják a preparált vírusokat a retina mögé- eközben részben fel kell emelni az ideghártyát, ami kockázatos beavatkozás, mert a retina esetleges leválásától még a gyenge látás is megszűnne.

Az amerikaiaknál két hét múltán mindhárom páciensnél háromszor jobb lett az operált szem fényérzékelő képessége, mint a másiknak.

Az Independent weboldalán videó közölt arról a brit páciensről, akinél sikerrel járt a műtét. A felvételen látható, amint a ma 18 éves Steven Howarth az operáció előtt és után végighalad egy paravánokból és 3 ajtóból álló, rosszul megvilágított egyszerűbb "labirintuson". A műtét előtt 77 másodperc alatt jutott csak át a folyosón, és közben 8-szor ment neki a falnak. Fél évvel a beavatkozás után 14 másodperc alatt hibátlanul, határozott léptekkel haladt át a kísérleti terepen.

Az operáció előtt Howarth este már nem merészkedett az utcára, mert csak az autók fényszóróit és az erősebb utcai lámpákat látta. Most csodálkozva vette észre, hogy még a járda burkolatának repedéseit is látja.

A brit orvosok most tervezik, hogy a módszert gyerekeknél is alkalmazzák, akiknél még nem haladt annyira előre a retina degenerációja. Náluk nagyobb dózisban készülnek beadni a géninjekciót, és arra számítanak, hogy az eredmények is jobbak lesznek.

(FH)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.