• Az ideghártya-leválás

    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

    Az ideghártya a szemgolyó belső felületén, az azt tápláló érhártyán fekszik. Szövettanilag 10 rétege van, a legkülső sejtsor pigmentált sejtekből áll. Az ideghártya-leválás (ablatio retinae) során a belső 9 réteg válik le a külső sejtsorról.

    Az ideghártya-leválás nem gyakori: évente tízezer emberre jut egy új megbetegedés. Az esetek 10 százalékában mindkét szem érintett.

    Hirdetés

    Az ideghártya-leválás leggyakoribb okai

    I. Az ideghártya elvékonyodott részein szakadás alakulhat ki.

    A szakadásnál folyadék jut a rétegek közé, ami leválasztja az ideghártyát. Ezeket a területeket mindkét szemen rendszeresen kell ellenőrizni.

    Fontos tudni!

    Az ideghártya-leválás sürgős beavatkozást igényel, mert a tápanyag ellátás hiányát az ideghártya rövid ideig tudja károsodás nélkül elviselni. Sajnos a látáskárosodás nem fordítható vissza, a látásvesztés végleges.
    • Az ideghártya „rácsos degenerációja” – nevét az elzáródott erek fehér rácshálózatáról kapta. Ez az elvékonyodás széli részen van, tünetmentes, rövidlátóknál gyakoribb.

    • Rövidlátás (myopia) – Az ideghártya-leválások 40-42 százalékában figyelhető meg legalább közepes fokú rövidlátás.

    • Régebbi típusú szürkehályog szemműtét, Sérülés, tompa ütés hatására kialakuló ideghártya szakadás – jellegzetes a sportsérülések (küzdősport, harcművészet stb.) során.

    • Nagyon ritka örökletes betegségek, egyes vírusfertőzések (pl. citomegália vírus) során az ideghártya elvékonyodik, sérülékenyebbé válik.

    II. A szemgolyó belseje felől heges kötegek húzzák az ideghártyát.

    • Cukorbetegség okozta heges ideghártya elváltozások (proliferatív retinopathia).

    • Koraszülöttek heges ideghártya elváltozása (ROP).

    • Súlyos szemsérülés miatti hegesedés.

    Kombinált retina leválásról beszélhetünk – ha az erős húzás miatt szakadások is kialakulnak az ideghártyán.

    III. A leválást az ideghártya rétegei közötti másodlagos folyadékképződés okozza.

    • Érhártya daganata – melanoma, áttétek stb.

    • Gyulladás – ínhártya hátsó részének gyulladása, egyes vírusfertőzést kísérő ideghártya gyulladás (pl. gyenge immunrendszer mellett citomegália vírus fertőzés).

    • Kóros új erekből kilépő folyadék.

    • A szervezet egészét érintő betegségek – magas vérnyomás, terhességi vérmérgezés, alacsony vérfehérje-szint.

    Figyelmeztető jelek

    Az esetek körülbelül 60 százalékban észlelhetőek a jellegzetes bevezető tünetek az ideghártya szakadásakor és az üvegtestben lezajló változásokkor jelentkeznek.

    • Fényfelvillanások, „villámlátás”, melyek fokozódnak a szemmozgatáskor - az üvegtesti kötegek húzó hatása miatt idegingerület keletkezik az ideghártyában, amit az agy fény felvillanásként észlel.

    • Hirtelen nagy mennyiségű úszkáló homály észlelése „repkedő legyek” - az üvegtest hígulása vagy gyulladása során jelennek meg.

    • Vöröses-barnás gomolygó homály látása – az elszakadt érből kilépő vér eloszlása az üvegtestben.

    • „Dohányfüst” észlelése – a szakadás miatt barnás festékszemcsék szabadulnak ki az ideghártya festékes sejtjeiből.

    A szakadás nélküli ideghártya leváláskor enyhébbek ezek a tünetek.

    Ideghártya-leválás tünetei

    A levált ideghártyának megfelelően látótérkiesés: a fényérzékelő receptorok (csapok és pálcák) nem egyformán érzékenyek a tápanyaghiányra. A sötétben látásért felelős pálcikák hamarabb pusztulnak el, így félhomályban észlelhető a látótérkiesés először. A világ fordított leképezése miatt az ideghártya alsó részének leválása miatt a felső látótérfélben nő a sötét terület, a kiesés: „a függöny lassan legördül”.

    Heges leválás esetén a látótér-kiesés lassan növekszik, akár hónapokig néha évekig stabil marad. Ha folyadékképződés okozza a leválást a látótér kiesés hirtelen alakul ki és gyorsan növekszik.

    Jelentős látásromlás akkor alakul ki, amikor az éles látás helye (sárgafolt) is elemelkedik, az is leválik.

    Nagyobb bajt is okozhatunk

    A folyadék helyzete követi a gravitációt – testhelyzettől függően változhat a folyadék, retinaleválás helyzete és így változhat a látótérkiesés megjelenése is. Függőleges fejtartás mellett a folyadék alul gyűlik össze, de az éleslátás helye megkímélt. Fekvő helyzetben viszont az éles látás helye van a legmélyebben és ezért itt választódik le az ideghártya – vakságot okozva. Az ágy fejvégét meg kell emelni!


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

    Módosítva: 2019.04.13 13:33, Megjelenés: 2018.03.31 18:56
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Visszérteszt férfiaknak

    Visszérteszt férfiaknak

    WEBBeteg

    A visszérbetegség a férfiakat sem kíméli. Tesztelje visszerei állapotát!

    Emésztőrendszer

    Emésztőrendszer

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    Mi okozhatja a székelési inger hiányát? Miért veszélyes? Mi a teendő ilyen esetben?

    A szürke hályog műtéti kezelése - Hasznos tanácsok műtét után

    Hogyan történik a szürke hályog (katarakta, cataracta) műtéti kezelése? Mire kell figyelnie a betegnek a műtét után? Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat és teendőket.

    LBV-kezelés - Éles látás szemüveg nélkül

    Az LBV (Laser Blended Vision) terápia forradalmian új módszer a presbiópia kezelésére. A presbiópia szó szerint öregszeműséget jelent, mely állapot a korai középéletkorban kezdődik, mikor a szemlencsék kezdik elveszíteni a távoliról a közeli tárgyakra való fókuszálási képességüket.

    Az ideghártya-leválás kezelése

    A cél a legkisebb időveszteséggel visszafektetni az ideghártyát a helyére, mivel a tápanyagellátás hiányát az ideghártya csak rövid ideig tudja károsodás nélkül elviselni. A kiváltó okot meg kell szüntetni, különben az újbóli leválás csak idő kérdése.

    Ideghártya leválás: gyógyítható? - Az orvos válaszol

    Huszonhárom éves vagyok, 1989 óta cukorbeteg, 2008 októberében a jobb szememről leváltak a hártyák. Ön szerint műthető? Ha lehetséges, akkor mi ennek a módja? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA