Psoriasis téma

Pszoriázis - ritkán jár egyedül

Magyar Dermatológiai Társulat - 2022-10-27 10:42
A korszerű terápiák segítségével a pszoriázis és társbetegségei hatékonyan kezelhetők, tartósan kontroll alatt tarthatók, és akár tünetmentessé tehetők. Erre hívták fel a figyelmet az október 29-ei Pszoriázis Világnapja alkalmából megtartott sajtótájékoztatón a Magyar Dermatológiai Társulat képviselői, bőrgyógyász szakemberek.

Életmódtippek pikkelysömörben szenvedőknek

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-09-10 12:21
Pikkelysömör
A pikkelysömörben (psoriasisban) szenvedő betegeknek különösen fontos odafigyelniük egészségükre, a normál testsúly megtartására és bizonyos rossz szokások, káros szenvedélyek mellőzésére.

Pikkelysömör: a bőrgyógyász tanácsai

Budai Allergiaközpont - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus - 2022-03-06 17:03
Mit tegyünk, hogyan védekezzünk a pikkelysömör makacs, kiújuló tünetei ellen? Öngyógyítás helyett forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz!

Tippek a pikkelysömör téli fellángolása ellen

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-02-14 07:33
A pikkelysömörrel élők jól ismerik a téli időjárás veszélyeit, hiszen ebben az időszakban gyakrabban kiújulnak a kellemetlen bőrpanaszok. Jó hír, hogy a hideg időjárás és fűtött szoba bőrszárító hatásai ellen több módon is lehet védekezni.

A pikkelysömör kezelése

Magyar Dermatológiai Társulat - 2021-08-25 11:03
A tudomány mai állása szerint a pikkelysömör ugyan nem gyógyítható, a megnyilvánulása azonban gyengíthető, a gyulladásos folyamat lassítható. A kezelés célja a tünetmentesség elérése. A tünetmentes időszak betegenként eltérő lehet, de akár a több évet is elérheti komplex kezelés mellett.

Pikkelysömörben szenvedő betegek étrendje

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2020-12-21 14:35
Psoriasis
A psoriasis (pikkelysömör) egy gyulladásos betegség, ezért a gyulladáskeltő élelmiszerek étrendből való elhagyásával, illetve gyulladáscsökkentő élelmiszerek fogyasztásával a tünetek jelentősen csökkenthetők.

Pikkelysömör kvíz

WEBBeteg - 2020-12-19 13:23
A pikkelysömör (psoriasis) a bőr fokozott elszarusodásával járó betegség. A betegségben szenvedők számára sajnos jelenleg még nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán. Tesztelje tudását!

A pikkelysömör tünetei

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2020-08-24 05:06
Pikkelysömör
A pikkelysömör (psoriasis) a bőr fokozott elszarusodásával járó nem fertőző betegség, amely leggyakrabban 20-30 éves kor körül jelentkezik. A betegségben szenvedők számára sajnos jelenleg nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán.
Annyi minden van, ami miatt feszengünk az első randi vagy akár a párunkkal való első együttlét előtt. A pikkelysömörben szenvedők esetében a bőrbetegség okozta elváltozás további szorongást okoz, de tudatosítani kell magunkban: nem szabad, hogy ez gátja legyen bárminek is! El is mondjuk, hogyan.
Hazánkban megközelítőleg kétszázezer beteget érint a pikkelysömör, a bőrgyulladásos hámlását okozó bőrbetegség. Bizonyos körülmények esetén a tünetek fellángolhatnak, ezeket érdemes megelőzni, vagy mielőbb kezelni.
Sokat fejlődött a pikkelysömör (psoriasis) gyógyítása - közölte a Semmelweis Egyetem psoriasis centrumának vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában a pikkelysömör közelgő, október 29-ei világnapja alkalmából.

Psoriasis a körmön

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2015-07-10 13:11
A pikkelysömörre (psoriasis) jellemző tipikus tünetek mellett sok psoriasisos betegnél köröm psoriasis is jelentkezik. A körmök foltos mintázatúak vagy elveszítik szilárdságukat. Általában nem csak egyetlen köröm érintett, hanem egyidejűleg több, gyakran a kéz ujjain lévő és a lábujjakon lévő körmökön egyszerre vannak tünetek.

Nem fertőz a pikkelysömör

Debreceni Egyetem - 2014-10-28 15:32
A pikkelysömör az egyik leggyakoribb bőrbetegség. A jellegzetes tünetek a bőrt, a hajas fejbőrt, a körmöket betegítik meg, és ízületi gyulladást is okozhatnak.

Úszók éjszakája 5 nagyvárosban

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012-10-31 13:11
Október 29-én, hétfőn, a Pikkelysömör Világnapján egyszerre öt nagyvárosban úsztak együtt a betegek és az érdeklődők. Az Úszók Éjszakáján egy óra leforgása alatt, váltóban 25 750 métert úsztak le a kaposváriak, ezzel az ő psoriasis klubjuk nyerte meg a kirándulást.

Pikkelysömör

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-09-22 11:26

A pikkelysömör (pszoriázis) tünetei, a viaszfehér, vaskos, pikkelyes felrakódások többnyire a könyök, a térd, a hajas fejbőr, a külső nemi szervek, vagy a mell környékén jelentkeznek. A felrakódások hámlanak, de általában nem viszketnek. 

A bőr szarutermelő sejtjei burjánzásnak indulnak, ami a bőr fokozott elszarusodásához vezet.

Psoriasis kézfejen

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-09-22 11:25

A pikkelysömör (pszoriázis) többnyire 10-40 éves kor között jelentkezik először. A bőr szarutermelő sejtjei burjánzásnak indulnak, ami a bőr fokozott elszarusodásához vezet.  A betegség oka ma még nem teljesen ismert, de kialakulásában valószínűleg genetikai és környezeti faktorok is szerepet játszanak.

Tünetei, a viaszfehér, vaskos, pikkelyes felrakódások többnyire a könyök, a térd, a hajas fejbőr, a külső nemi szervek, vagy a mell környékén jelentkeznek. Általában nem okoz viszketést, viszont hámlik. Az egész test felszínén is kialakulhatnak csomócskák, gócok.

A pikkelysömörös (orvosi szóval psoriasis) betegeknél nagyobb a metabolikus szindróma (elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír) kialakulásának valószínűsége – olvasható az Archives of Dermatology decemberi online számában.

Pikkelysömör, stigma, civil szervezetek

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet - 2010-04-28 23:07
A panaszaik enyhítésében eddig hiába reménykedő pikkelysömörös betegek számára életminőséget javító, fontos fejlemény, hogy „biológiai” hatóanyag segítségével tüneteiket immár eredményesen lehet kezelni.

Pikkelysömör kezelése trexannal?

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2015-02-20 10:42
Kb. 10 éve van pikkelysömöröm, és kis hullámvölgyekkel tarkítva folyamatosan egyre nagyobb területen terjed/t el. Egy ideig csak fejbőrön volt, arra skin-cap-et használtam, de aztán ahogy átterjedt a más részekre is, diprosalic kenőcsöt kezdtem haszn

mit tegyek a körmömmel

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2015-02-03 11:39
Tisztelt Dr.-nő Kérdésem a körmön lévő pikkelysömörrel kapcsolatos. Már voltam korábban bőrgyógyászoknál és sajnos egyiktől sem kaptam kielégítő választ a kérdésemre, hogy eltudom mulasztani-e valaha ezt a csúnya betegséget vagy nem, és ha igen akkor

Psoriasis válasz

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2015-01-04 19:01
Tisztelt Főorvos Asszony! A következőt tetszett válaszolni a Psoriasis c. kérdésemre:Sajnos nem tudtam megnézni a képet az ön által megadott oldalon. Ez azért lehetett mert a zárójeleket is bele tetszett másolni amik a linkeklet határolták. A li

Psoriasis folt

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2014-09-08 10:11
Tisztelt Bőrgyógyász, Psoriasis foltokra használtam daivobet és elosalic krémeket. Azokon a helyeken ahol már nem termelődik pakk ott fehér maradt a bőröm. Kérdéseim: 1., Hogyan és milyen kenőccsel tudnám eltüntetni ezeket a foltokat? 2., Nyá

psoriasis kezelése

Orvos valaszol - Dr. Tóth Gyöngyi - 2014-07-02 08:53
T Bőrgyógyász, Vörös tengeri nyaralásom megkezdése előtt szeretnék pár mellkason hátos és karon levő psoriasissal kapcsolatos tanácsot kérni Öntől: 1., Nyaralás megjezdése előtt mikor ajánlott abbahagyani elosalic, daviobet krémek használatt?

Psoriasis belobbanása

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2014-06-13 12:14
T Dr Nő / úr, Egyik napról a másikra kb 1 hónapja a hátamat és a lábamat sok psorisis-os hegek lepték el. Idáig csak a könyökömön volt 1-1 kisebb pötty de most valamitől ellepték a testemet. Himalaja-s só fürdőt heti 2x veszek és most kezdtem el ha