• A Janssen pszoriázisban alkalmazott biológiai terápiája a 2013-as Év Gyógyszere

    Szerző: fama pr

    A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság a Janssen pszoriázis elleni termékét választotta a 2013-as Év Gyógyszerének. A díj ünnepélyes átadására 2014. május 26-án kerül sor Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián.

    Sokak életét keseríti meg a pikkelysömör, éppen ezért fontos elismerés, hogy a 2013-as „Év Gyógyszere” díjat az innovatív termékeket gyártó Janssen pszoriázis elleni készítménye kapta meg.

    A Janssen terméke áttörést jelent a közepes fokú vagy súlyos plakkos pikkelysömörben szenvedő betegek kezelésében. A készítmény Magyarországon is elérhető a betegek számára, így e élethosszig tartó, a páciensek életminőségét jelentősen károsító betegségben a hazai biológiai terápiás paletta megegyezik a legfejlettebb országok terápiás eszköztárával.

    A pikkelysömör

    A pikkelysömör (pszoriázis) egyike a leggyakoribb krónikus gyulladásos betegségeknek, mely nem csupán a bőrt, hanem a körmöket vagy akár az ízületeket is érintheti (1-4). Magyarországon mintegy 200 ezerre tehető a pikkelysömörös betegek száma. A betegség tünetei viszonylag korán, általában 20 és 30 éves kor között alakulnak ki. Krónikus, időnként kiújuló, rosszabbodó komplex bőrgyógyászati kórképről beszélünk, mely sajnos élethosszig tart. A betegség az orvostudomány jelen állása szerint nem gyógyítható, de a korszerű kezelésekkel hosszú távon is tünetmentesíthető lehet.

    Hirdetés

    Pikkelysömörhöz kapcsolódó társbetegségek

    A pikkelysömörös betegek az átlagpopulációnál gyakrabban szenvednek egyéb betegségekben. Ilyenek például az anyagcsere-betegségek, a cukorbetegség, a zsíranyagcsere zavarai és az elhízás. Mindezek növelik a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is. Egy súlyos pikkelysömörben szenvedő, 30 éves beteg esetében például háromszorosára nőhet a szívinfarktus kockázata. A szívinfarktus vagy agyvérzés miatti halálozás kb. 2,6-szor magasabb a fiatal koruktól gyakran kórházi kezelésre szoruló pikkelysömörben szenvedő betegeknél. A betegek élettartama akár 3-4 évvel is rövidebb lehet az átlagos populációhoz képest.

    Elmondható tehát, hogy a pikkelysömör nem csak a bőr betegsége.

    Pikkelysömör és életminőség

    A pikkelysömör fénykezelése

    A pikkelysömör, vagyis a psoriasis kezelésénél a cél a pikkelyek leválasztása, a gyulladásos folyamat csökkentése, a hámsejtek érési folyamatának helyreállítása a pikkelysömörös területeken. A pikkelysömör fénykezelése>>

    A pikkelysömörös betegek a napjainkban egyre gyakrabban használt életminőség-mutatók tekintetében is hátrányt szenvednek. Több tanulmány alapján elmondható, hogy e betegséggel élők olyan rossznak ítélik az életminőségüket, mint a náluk élettanilag súlyosabb kórban (rákban, szívbetegségben, légzőszervi betegségekben) szenvedők. A sokszor nagyon „látványos” bőrtünetek komoly pszichoszociális problémákat is okozhatnak. Ezek súlyosságára utal, hogy a pikkelysömörös betegek kb. 25%-ánál jelentkezik depresszió és szorongás, a betegek 5%-át foglalkoztatja aktívan az öngyilkosság gondolata. A betegség kihathat a társas és családi kapcsolatokra is. A betegek 40%-a a szexuális életben is nehézségekkel küzd. A negatív fizikai és érzelmi hatások befolyással lehetnek a betegek teljesítőképességére, munkavégzésére és karrier lehetőségeire is, a felmérések szerint a betegek egynegyede veszíti el állását betegsége miatt.

    Betegelégedettség hagyományos kezelési eljárások esetén

    A betegek sokszor elégedetlenek a jelenleg rendelkezésre álló terápiás gyakorlattal, emiatt az együttműködési készségük nem mindig optimális. A kutatások szerint csupán kb. 25%-uk elégedett teljes mértékben a korábban alkalmazott kezelés sikerével. Feltehetően ez áll annak hátterében, hogy a betegek mintegy fele nem tartja be maradéktalanul a terápiás előírásokat. A páciensek tartanak a káros mellékhatások bekövetkeztétől. Sajnos gyakran hiányzik az érdemi orvos-beteg kommunikáció, így a betegek nem rendelkeznek elegendő információval helyzetükről, lehetőségeikről és komoly igényük van a hatékony, biztonságos és a gyakorlatban könnyebben kivitelezhető terápiákra.

    Biológiai terápiák a pszoriázis kezelésére

    Az utóbbi években a bőrgyógyászati alapkutatások rohamos fejlődése következtében sikerült azonosítani számos, a betegség kialakulására hajlamosító örökletes tényezőt, a kóros immunológiai folyamat jobb megismerése pedig lehetővé tette a korábbiaknál hatásosabb, célzott kezelések bevezetését. A pszoriázis kezelésében az úgynevezett "biológiai terápiák" komoly áttörést hoztak. Ezen kezelések lényege, hogy célzottan gátolják a betegség kialakulásáért felelős, a szervezetben termelődő biológiai anyagokat. A biológiai hatóanyagok biotechnológiai úton előállított fehérjetermészetű molekulák, legtöbbször ellenanyagok, a betegség kialakulásáért felelős gyulladáskeltő hatású molekulákat gátolják. E szereket az orvostudomány számtalan területén alkalmazzák: onkológiában, belgyógyászatban, reumatológiában, ideggyógyászatban, stb.

    A Johnson & Johnson Janssen gyógyszervállalatairól

    A Johnson & Johnson Janssen gyógyszervállalatai elkötelezettek amellett, hogy megoldást találjanak napjaink legégetőbb orvosi szükségleteire az onkológia (pl. limfóma, myeloma multiplex és prosztatarák), az immunológia (pl. rheumatoid arthritis, gyulladásos bélbetegség és pszoriázis), az idegtudományok (pl. szkizofrénia, demencia és fájdalom), a fertőző betegségek(pl.HIV/AIDS, hepatitisz C és tuberkulózis), valamint a szív- és érrendszeri és az anyagcsere-betegségek (pl. diabétesz) terén.

    A betegek melletti elkötelezettségüktől vezérelve fenntartható, integrált egészségügyi megoldásokat dolgoznak ki az egészségügyben érintettekkel szorosan együttműködve, a bizalomra és az átláthatóságra épülő partneri viszony alapján.

    Vészhelyzet, elsősegély

    A Janssen Pharmaceutica vállalatról

    A Janssen Pharmaceutica NV az integrált K+F, a termelés és az általános szolgáltatások globális központja. A vállalatnak négy telephelye van Belgiumban (Beerse I és II, Geel és Olen), amelyek összesen 4000 főt foglalkoztatnak.

    A vállalat több mint nyolcvan, emberi gyógyászatban használt regisztrált gyógyszerét alkalmazzák világszerte. 

    (fama pr)

     

    Legutóbb frissült: 2014.05.27 17:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Pikkelysömör a plusz kilóktól?

    A metabolikus szindróma, vagyis az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, és a cukorbetegség együttese hajlamosíthat a pikkelysömörre. Dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza a betegségről és a kezelési lehetőségekről beszélt.

    Nem fertőz a pikkelysömör

    A pikkelysömör az egyik leggyakoribb bőrbetegség. A jellegzetes tünetek a bőrt, a hajas fejbőrt, a körmöket betegítik meg, és ízületi gyulladást is okozhatnak.

    A pikkelysömör: Ismertek a rizikófaktorok?

    Egy nemrégiben megjelent tanulmányban a pikkelysömör és a metabolikus szindróma elemeinek összefüggéseit vizsgálták.

    Három magyar művész alkotása is segíti az autoimmun betegek megértését

    Három magyar művész: Szász Lilla, Fülöp Gábor és Várnai Gyula egy-egy alkotása is helyet kapott a Perspektívák című nemzetközi projektben, melynek célja, hogy kortárs képzőművészek munkáin keresztül láttassa az autoimmun betegségben szenvedők életét.

    Magyar művészek a betegek szolgálatában

    Három magyar képzőművész alkotása is helyet kapott abban a nemzetközi projektben, melyet az AbbVie biogyógyszer vállalat hívott életre több mint 40 ország részvételével. A kezdeményezés a Perspektívák címet viseli és célja, hogy a kortárs képzőművészek szemén keresztül új nézőpontból – perspektívából – láttassa egyes immun-mediált betegségekben szenvedők életét, hétköznapjait.

    Pikkelysömör - A sörivó nőknél gyakoribb

    A rendszeresen sört fogyasztó nőknél nagyobb a pikkelysömör kialakulásának veszélye - derült ki a Harvard Egyetem kutatóinak köszönhetően, akik vizsgálataikról az Archives of Dermatology című szakfolyóiratban számoltak be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.