• A petefészekgyulladás napjainkban

    Dr. Kiss György
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kiss György, nőgyógyász

    Nem található olyan szerv a női testben, mely olyan gyakran gyulladna be, mint a petefészek vagy a hüvely. Éppen ezért a petefészek és hüvely gyulladása, illetve azok kezelése a XIX-XX. századi nőgyógyászat egyik leggyakoribb kórképét, illetve tevékenységét képezte.

    Amikor fájdalmas az együttlét

    A nők majdnem fele érez fájdalmat szexuális együttlét közben vagy közvetlenül utána - mint kiderült egy nemrég megjelent felmérésből. Ha Ön is közéjük tartozik, ne csak csöndben szenvedjen! Ha szégyell orvoshoz fordulni problémájával, használja az alábbi útmutatót, hogy megtudja, mi lehet a fájdalom oka, és milyen megoldási lehetőségei vannak. Amikor fájdalmas az együttlét>>

    Megtörtént és elkövettük mi, szakemberek azt a hibát, hogy a női kismedencei panaszokat (pl. fájdalom, folyás), a petefészek és a hüvely gyulladásának szövődményeként diagnosztizáltuk (ami sok esetben igaz is), és ennek megfelelően kezeltük.

    A diagnosztikai lehetőségek bővülésével (pl. molekuláris biológia, ultrahang) ezen egyoldalú szemlélet megdőlni látszik. Az új képalkotó vizsgálatoknak köszönhetően eredményesebb terápiát tudunk folytatni az alhasi panaszokkal jelentkező betegeknél.

    A megromlott partnerkapcsolat miatti alhasi panaszokkal, „az orvos által megállapított”, „amíg meg nem gyógyult, nem szabad”, petefészek és hüvelygyulladásokkal jelentkező nőkre nem vonatkoznak a leírtak.

    Mikor beszélünk ténylegesen a petefészek gyulladásáról?

    A  petefészek gyulladás  biztosabb   diagnosztizálásában  napjainkban  a  bimanuális  vizsgálaton  kívül a   laboratóriumi  paraméterek  (pl.: We,  CRP)/  változása  és  a  hüvelyi  ultrahang  vizsgálat  segíti  a  nőgyógyászt  a  helyes  diagnózis  felállításában.

    Hirdetés

    Egyre inkább tisztában vagyunk annak jelentőségével, hogy kizárólag a petefészek az a nemi szerv, mely félig a hasüregben foglal helyet. Ez azért van, mert a zavartalan peteérés egyik kritériuma az állandó hőmérséklet, és ez a hasüregben biztosított leginkább. Ennek a ténynek a megállapítása többek között az IVF kutatásoknak köszönhető, melyek eredményei nagyban hozzájárultak hivatásunk napjainkban zajló szemléleti változásaihoz.

    Mit érdemes tudni a hüvelyflóráról?

    Általában amikor baktériumokról van szó, mindig rögtön gyulladásra, fertőző betegségre gondolunk. Pedig a természetben sem minden fekete vagy fehér. A baktériumok között vannak halálos betegséget okozók és olyanok is, amik nélkülözhetetlenek az egészséges élethez. Mit érdemes tudni a hüvelyflóráról?>>

    Ha a petefészek - akár a keringési rendszer vagy a nyirokkeringés által odajutott kórokozóktól, akár a méh üregébe felhelyezett IUD jelzőszála által feljutó baktériumok miatt – valóban begyullad, illetve gyulladás keletkezik, akkor a klinikai tünetek és ezzel a beteg panaszai (pl. láz, vérzészavar, fokozódó fájdalom), valamint az előbb említett laboratóriumi értékek és az UH-os kép is sokkal komolyabb annál, mintsem azt járóbeteg ellátás körülményei között, lábon ki lehetne hordani. Főleg, hogy ez rövid időn belül többször is bekövetkezhet. Rettentően rossz felfogás, ha azt gondoljuk, hogy „állandóan begyullad  a  petefészkem”.

    Mi okozza akkor az alhasi diszkomfortérzést?

    Ezzel válik érthetővé az, hogy a női alhasi diszkomfortot a legritkábban okozhatja a petefészek gyulladása. Ezzel szemben okozhatja a ciklussal összefüggő átmeneti anatómiai eltérés: meg nem repedt tüsző, funkcionális cysta és hólyag és végbél rendellenességek (melyeket manapság már illik párhuzamosan kivizsgálni, mielőtt a diagnózist kimondanánk).

    Sokkal gyakoribb azonban, hogy a problémát a kismedencei vér- és nyirokkeringés funkcionális változása (alhasi vérbőség, pangás, a kismedencei artériás és vénás érrendszerének károsodása) miatt bekövetkező állapot okozza.

    Feltehetőent kellett volna írnom, mert ezen történésekről jelenleg még kevés információval rendelkezünk. Azonban az előzőekben említett laboratóriumi lehetőségek (nanotechnika, mikroszkóp), a képalkotó eljárások fejlődése (UH, CT, MRI) és a kettő összekapcsolása és értelmezése miatt, rövidesen közelebb visznek bennünket a nőgyógyászat és a női kismedencei változások helyes megítéléséhez.

    (WEBBeteg - Dr. Kiss György, nőgyógyász)

    Módosítva: 2015.01.09 21:41, Megjelenés: 2015.01.09 21:41
   • Cikkajánló

    Alváshiány

    Alváshiány

    Cs. K., fordító

    Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Emésztési panaszok menstruáció idején - Lehet összefüggés?

    Számos nőnél a havi vérzés ideje alatt, vagy a megelőző időszakban, az úgynevezett premenstruációs időszakban jelentkezhetnek járulékos tünetek, nem csak az alhasi fájdalom. Ezek összefüggése a hormonális ciklussal kérdéses, kevés vizsgálat foglalkozott a nők beszámolóival, hogy reálisak-e a nők visszatérő panaszai, illetve a jelenség háttere sem tisztázott.

    Betegségek, amelyek kapcsán nem is gondolnánk a hüvelyszárazságra

    Normál esetben a hüvelyfalat egy vékony, tiszta folyadékréteg síkosítja. Az ösztrogén hormon segít fenntartani ezt a folyadékréteget, így védve az egészséges, rugalmas hüvelyfalat.

    Méheltávolítás (hiszterektómia) - Mikor szükséges és hogyan zajlik a műtét?

    A méh jó- és rosszindulatú betegség miatt kerülhet eltávolításra. A műtétet hasi úton vagy hüvelyi úton végezhetik el. A méh mérete és a betegség természete a meghatározó a műtéttípus kiválasztásánál.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.