A petefészekgyulladás napjainkban

Dr. Kiss György
szerző: Dr. Kiss György, nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent: 2015.01.09.

Nem található olyan szerv a női testben, mely olyan gyakran gyulladna be, mint a petefészek vagy a hüvely. Éppen ezért a petefészek és hüvely gyulladása, illetve azok kezelése a XIX-XX. századi nőgyógyászat egyik leggyakoribb kórképét, illetve tevékenységét képezte.

Amikor fájdalmas az együttlét

A nők majdnem fele érez fájdalmat szexuális együttlét közben vagy közvetlenül utána - mint kiderült egy nemrég megjelent felmérésből. Ha Ön is közéjük tartozik, ne csak csöndben szenvedjen! Ha szégyell orvoshoz fordulni problémájával, használja az alábbi útmutatót, hogy megtudja, mi lehet a fájdalom oka, és milyen megoldási lehetőségei vannak. Amikor fájdalmas az együttlét>>

Megtörtént és elkövettük mi, szakemberek azt a hibát, hogy a női kismedencei panaszokat (pl. fájdalom, folyás), a petefészek és a hüvely gyulladásának szövődményeként diagnosztizáltuk (ami sok esetben igaz is), és ennek megfelelően kezeltük.

A diagnosztikai lehetőségek bővülésével (pl. molekuláris biológia, ultrahang) ezen egyoldalú szemlélet megdőlni látszik. Az új képalkotó vizsgálatoknak köszönhetően eredményesebb terápiát tudunk folytatni az alhasi panaszokkal jelentkező betegeknél.

A megromlott partnerkapcsolat miatti alhasi panaszokkal, „az orvos által megállapított”, „amíg meg nem gyógyult, nem szabad”, petefészek és hüvelygyulladásokkal jelentkező nőkre nem vonatkoznak a leírtak.

Mikor beszélünk ténylegesen a petefészek gyulladásáról?

A petefészek gyulladás biztosabb diagnosztizálásában napjainkban a bimanuális vizsgálaton kívül a laboratóriumi paraméterek (pl.: We, CRP)/ változása és a hüvelyi ultrahang vizsgálat segíti a nőgyógyászt a helyes diagnózis felállításában.

Egyre inkább tisztában vagyunk annak jelentőségével, hogy kizárólag a petefészek az a nemi szerv, mely félig a hasüregben foglal helyet. Ez azért van, mert a zavartalan peteérés egyik kritériuma az állandó hőmérséklet, és ez a hasüregben biztosított leginkább. Ennek a ténynek a megállapítása többek között az IVF kutatásoknak köszönhető, melyek eredményei nagyban hozzájárultak hivatásunk napjainkban zajló szemléleti változásaihoz.

Mit érdemes tudni a hüvelyflóráról?

Általában amikor baktériumokról van szó, mindig rögtön gyulladásra, fertőző betegségre gondolunk. Pedig a természetben sem minden fekete vagy fehér. A baktériumok között vannak halálos betegséget okozók és olyanok is, amik nélkülözhetetlenek az egészséges élethez. Mit érdemes tudni a hüvelyflóráról?>>

Ha a petefészek - akár a keringési rendszer vagy a nyirokkeringés által odajutott kórokozóktól, akár a méh üregébe felhelyezett IUD jelzőszála által feljutó baktériumok miatt – valóban begyullad, illetve gyulladás keletkezik, akkor a klinikai tünetek és ezzel a beteg panaszai (pl. láz, vérzészavar, fokozódó fájdalom), valamint az előbb említett laboratóriumi értékek és az UH-os kép is sokkal komolyabb annál, mintsem azt járóbeteg ellátás körülményei között, lábon ki lehetne hordani. Főleg, hogy ez rövid időn belül többször is bekövetkezhet. Rettentően rossz felfogás, ha azt gondoljuk, hogy „állandóan begyullad a petefészkem”.

Mi okozza akkor az alhasi diszkomfortérzést?

Ezzel válik érthetővé az, hogy a női alhasi diszkomfortot a legritkábban okozhatja a petefészek gyulladása. Ezzel szemben okozhatja a ciklussal összefüggő átmeneti anatómiai eltérés: meg nem repedt tüsző, funkcionális cysta és hólyag és végbél rendellenességek (melyeket manapság már illik párhuzamosan kivizsgálni, mielőtt a diagnózist kimondanánk).

Sokkal gyakoribb azonban, hogy a problémát a kismedencei vér- és nyirokkeringés funkcionális változása (alhasi vérbőség, pangás, a kismedencei artériás és vénás érrendszerének károsodása) miatt bekövetkező állapot okozza.

Feltehetőent kellett volna írnom, mert ezen történésekről jelenleg még kevés információval rendelkezünk. Azonban az előzőekben említett laboratóriumi lehetőségek (nanotechnika, mikroszkóp), a képalkotó eljárások fejlődése (UH, CT, MRI) és a kettő összekapcsolása és értelmezése miatt, rövidesen közelebb visznek bennünket a nőgyógyászat és a női kismedencei változások helyes megítéléséhez.

(WEBBeteg - Dr. Kiss György, nőgyógyász)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Nőgyógyászati daganatok: már...

Újabb eljárással egészült ki a nőgyógyászati daganatos betegek minimálisan invazív beavatkozással járó terápiás palettája a Szülészeti és...

Szeptember 20-án borítsuk lilába a...

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Nőgyógyászati Daganatos Betegségekkel Foglalkozó Szervezetek Európai Hálózata (ENGAGe) által életre...

A hüvelygyulladás tünetei, okai és...

A hüvelygyulladás a női szervezet egyik leggyakoribb megbetegedése, ami fiatal és idősebb életkorban egyaránt kialakulhat. A kellemetlen tünetekkel...

Hogy igazodjon el a hüvelygélek...

Egyre többen használnak hormonmentes hüvelygéleket vagy hüvelykúpokat a hüvelyszárazság kezelésére és ezzel együtt növekszik azoknak a...

Tehetünk a candidiasis ellen

Kellemetlen panaszokat okozhat és a nők életükben legalább egyszer átesnek rajta. A candidiasis egy gombafajta elszaporodásának következménye, amely...

A Mycoplasma baktérium okozta...

A Mycoplasma baktériumok nemzetsége 10 különböző, embert is megbetegítő fajból áll. Milyen betegségekért tehetők felelőssé ezek a kórokozók?

Méheltávolítás (hiszterektómia)...

A méh jó- és rosszindulatú betegség miatt kerülhet eltávolításra. A műtétet hasi úton vagy hüvelyi úton végezhetik el. A méh mérete és a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.