Endokrinológus segíthet a teherbeesésben

Oxygen Medical
megjelent:

A gyermektelenség hátterében gyakran hormonális eltérések állnak, amelyek kiderítése endokrinológusi feladat. Dr. Katona Evelin endokrinológus a szükséges vizsgálatokról és a lehetőségekről beszélt.

Mindkét felet érdemes vizsgálni

Ha két év védekezés nélküli házasélet után sem jön össze a baba, mindkét félnek érdemes elkezdeni egy meddőségi kivizsgálás. A nőgyógyászok gyakran küldik tovább endokrinológushoz a páciensüket, hogy kiderüljön, meghúzódhat-e hormonális eltérés a probléma mögött.

A meddőség rizikófaktorai

Általában nem szabad túlságosan aggódni, ha nem sikerül azonnal teherbe esni. Fontos, hogy odafigyeljen egészségére, és hogy egészséges életet éljen. Azonban gyakran ez sem lehet elég. Ekkor bátran forduljon szakorvoshoz segítségért. Mi vezethet meddőséghez?>>

Már egy egyszerű vérvétellel számos hormon szintjét lehet ellenőrizni mindkét félnél, ebből már kiderülhet például, ha baj van az agyalapi miriggyel, a petefészekkel, a pajzsmiriggyel vagy a mellékvesével – ilyenkor további kivizsgálásra és kezelésre is szükség van. Ehhez a nőknél a vérvizsgálat mellett fel kell térképezni a bioritmust, vagyis a ciklus adott napjain mintavétel szükséges vérből, vagy nyálból.

Ha nem szabályos a menstruációs ciklus, akkor az ellenőrzés szabadon választott időpontokban történik. Szükség esetén hüvelyi vagy kismedencei ultrahanggal is meg lehet róla bizonyosodni, hogy a petefészekkel minden rendben van-e, bár sok esetben ezt már a nőgyógyász elvégzi.

Elképzelhető, hogy szükség van úgynevezett szimuláció-gátlós próbákra, amelyek megmutatják, milyen tartalékokkal rendelkezik a női szervezet, milyen a reakcióképessége. Ez a vizsgálat szintén vérből történhet meg. A serkentő vagy gátló hatóanyagot tablettával vagy injekcióval juttatjuk a szervezetbe és megadott időpontokban – például: 0 percnél, 30, 60 és 120 perc elteltével – vért veszünk a hormontartalékok meghatározására – ismerteti Dr. Katona Evelin, az Oxygen Medical endokrinológusa.

A férfiaknál ugyanilyen részletességű kivizsgálásra lehet szükség, például a hereműködésről, a tesztoszteron termelődéséről – ez mind ellenőrizhető a vérből. Ezek az elsődleges vizsgálatok nagyjából 4-6 hét alatt zajlanak le.

Árulkodó jelek

A tapasztalt endokrinológus akár már megtekintés alapján eldöntheti, hogy szükséges-e egy úgynevezett sella MR, amely megmutatja, hogy az agyalapi-mirigyben van-e eltérés. Az avatott szem felfigyelhet néhány jellegzetes külső jegyre: nőknél például a szőrnövekedésre, vagy a szoptatáson kívüli tejcsorgásra, férfiaknál a túlzottan sima, puha szőrtelen bőrre. Aki tehát eddig nem tapasztalt változást, akár csak szokatlan pattanásosságot észlel, gondolnia kell arra, hogy valamiféle hormonális eltérés állhat a háttérben.

A kikérdezés sok esetben kiterjedhet látszólag távol eső területekre, például a székelési szokásokra. A pajzsmirigy problémák ugyanis okozhatnak székelési gondokat és együtt járhatnak kismedencei kóros folyamatokkal. A krónikus székrekedés pedig hozzájárulhat akár a petefészekciszták kialakulásához is.

Dr. Katona Evelin szerint a legfontosabb, hogy a párok vegyék komoly a problémát és bizonyos időtartamú sikertelen próbálkozás után feltétlenül kérjenek szakértői segítséget. Amennyiben ugyanis sikerül felfedezni a kiváltó okot, akár egy egyszerű gyógyszeres kezeléssel helyreállhat a hormonháztartás, és elhárulhat az akadály a gyermekvállalás elől.

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.