Petefészek átültetéssel kitolható a gyerekvállalás ideje?

MTI
megjelent:

Két új technikát fejlesztettek ki amerikai és francia orvosok a petefészkek megőrzésére és átültetésére, ami esélyt adhat a nőknek arra, hogy idősebb korban szüljenek - jelentették be hétfőn egy amszterdami szakmai konferencián (www.eshre.com).

Korábban kemoterápia előtt álló rákos nők petefészkét távolították el az orvosok, majd ültették vissza a beavatkozás után. Ezeknek a műtéteknek azonban csak kis hányada végződött sikerrel.

A régebbi, lassabb lefagyasztási módszerrel a később kiolvasztott petefészekben a petesejtek csupán mintegy fele maradt épen. Amerikai kutatók Sherman Silber vezetésével most olyan hirtelenfagyasztásos eljárásról számoltak be a Humán Reprodukciós és Embriológiai Európai Társaság találkozóján, amelynél valamennyi petesejt egészséges maradt a tárolás során.

A Missouriban lévő St. Louis Termékenységi Központ munkatársai 15 fiatal, rákbeteg nő petefészkéből származó szöveteket fagyasztottak le új módszerükkel. Az orvosok nem találtak különbséget a friss és a fagyasztott szövetben található petesejtek számában, a tárolás nem rontott a szerv "minőségén".

Az első nő, akin a módszert kiprobálták egészséges babát szült

Egy másik kutatásban a francia Pascal Piver csoportjával a Limoges-i Egyetemi Kórházban dolgozott ki új technikát a petefészek átültetésére. A transzplantáció után ugyanis időre van szükség ahhoz, hogy az új szervben a vér- és hormonáramlás meginduljon.

Az ebből eredő károsodás megelőzése érdekében a francia orvosok két lépésben végezték el az átültetést: először csak kisebb szövetdarabot operáltak be a petefészekből. Három nap elteltével, amikor az erek képződése már megindult, elvégezték a teljes szervátültetést.

Az első francia nő, akinél a módszert kipróbálták - mert másként rákellenes kezelése miatt nem lehetett gyereke -, júniusban egészséges kislánynak adott életet.

Silber úgy véli, a két újdonsággal a petefészek átültetése már nem tekinthető rákos pácienseknél alkalmazott kísérleti eljárásnak, sokkal több nő számára adhat lehetőséget a késői gyermekvállalásra.

Elméletileg a húszas és harmincas éveikben járó nők petefészkét eltávolíthatják, fagyasztva megőrizhetik, majd később, amikor már készek a gyerekvállalásra, visszaültethetik.

"Egy terméketlenségi járvány közepén vagyunk. Ezekkel a technikákkal látványosan kitolhatjuk a termékeny évek határát" - véli Silber.

(MTI)

Cikkajánló

Antioxidánsok
Antioxidánsok

Milyen szerepet töltenek be szervezetünkben?

Nőgyógyászat
Nőgyógyászat

Visszatérő hüvelyfolyás gyakori okai, megelőzése.

WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.