Petefészek átültetéssel kitolható a gyerekvállalás ideje?

Szerző: MTI

Két új technikát fejlesztettek ki amerikai és francia orvosok a petefészkek megőrzésére és átültetésére, ami esélyt adhat a nőknek arra, hogy idősebb korban szüljenek - jelentették be hétfőn egy amszterdami szakmai konferencián (www.eshre.com).

Korábban kemoterápia előtt álló rákos nők petefészkét távolították el az orvosok, majd ültették vissza a beavatkozás után. Ezeknek a műtéteknek azonban csak kis hányada végződött sikerrel.

A régebbi, lassabb lefagyasztási módszerrel a később kiolvasztott petefészekben a petesejtek csupán mintegy fele maradt épen. Amerikai kutatók Sherman Silber vezetésével most olyan hirtelenfagyasztásos eljárásról számoltak be a Humán Reprodukciós és Embriológiai Európai Társaság találkozóján, amelynél valamennyi petesejt egészséges maradt a tárolás során.

A Missouriban lévő St. Louis Termékenységi Központ munkatársai 15 fiatal, rákbeteg nő petefészkéből származó szöveteket fagyasztottak le új módszerükkel. Az orvosok nem találtak különbséget a friss és a fagyasztott szövetben található petesejtek számában, a tárolás nem rontott a szerv "minőségén".

Az első nő, akin a módszert kiprobálták egészséges babát szült

Egy másik kutatásban a francia Pascal Piver csoportjával a Limoges-i Egyetemi Kórházban dolgozott ki új technikát a petefészek átültetésére. A transzplantáció után ugyanis időre van szükség ahhoz, hogy az új szervben a vér- és hormonáramlás meginduljon.

Az ebből eredő károsodás megelőzése érdekében a francia orvosok két lépésben végezték el az átültetést: először csak kisebb szövetdarabot operáltak be a petefészekből. Három nap elteltével, amikor az erek képződése már megindult, elvégezték a teljes szervátültetést.

Az első francia nő, akinél a módszert kipróbálták - mert másként rákellenes kezelése miatt nem lehetett gyereke -, júniusban egészséges kislánynak adott életet.

Silber úgy véli, a két újdonsággal a petefészek átültetése már nem tekinthető rákos pácienseknél alkalmazott kísérleti eljárásnak, sokkal több nő számára adhat lehetőséget a késői gyermekvállalásra.

Elméletileg a húszas és harmincas éveikben járó nők petefészkét eltávolíthatják, fagyasztva megőrizhetik, majd később, amikor már készek a gyerekvállalásra, visszaültethetik.

"Egy terméketlenségi járvány közepén vagyunk. Ezekkel a technikákkal látványosan kitolhatjuk a termékeny évek határát" - véli Silber.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A stressz nőgyógyászati...

A koronavírus megjelenése az életünkben sok mindent megváltoztatott. Van, aki a korlátozások miatt egy kicsit lassabbra tudta venni a pörgést és...

Petefészekciszta: érdemes...

Amennyiben nem okoz panaszt a ciszta, akkor is érdemes műtéti úton eltávolítani, hiszen növekedésével a petefészekszövetet roncsolja, így rontja a...

Mire utalhat a petefészektáji...

Szeretném megtudni, hogy mire utalhat a petefészkeim enyhe fájdalma? Gyerekvállalás előtt kicsit aggódom. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.