Elrákosodhat-e a petefészekciszta?

Dr. Pétervári László
szerző: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Ultrahang vizsgálaton a bal ováriumban egy ciszta simplex ábrázolódik. Nagyon ijesztőnek tűnik ez a lelet, sohasem volt cisztám. A ciszta elrákosodhat-e? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász válasza

A ciszta szó a görög kystis = hólyag, tömlő kifejezésből származik, és legtöbbször folyadékkal telt, hártyával, vagy vaskosabb fallal körülvett képletet jelent. Az ováriumokban gyakori elváltozás. A petefészekciszta összefoglaló kifejezés, és igen sokféle formát takar.

Jó- vagy rosszindulatú az elváltozás?

A beteg életkora, panaszai, a tapintásos és az ultrahang vizsgálatokkal (UH) nyert információk alapján mérlegelhető a ciszta jó- vagy rosszindulatú természete. Ebben segítségünkre lehetnek egyes, vérvétellel nyerhető laborértékek, az ún. tumormarkerek is. A jó- vagy rosszindulatú jelleg, valamint a betegség pontos típusa ultrahang-vizsgálattal, és tumormarker vizsgálattal nagy valószínűséggel meghatározható, illetve kétes esetben műtét javasolt, mert véglegesen csak az elváltozásból vett szövet-, illetve sejtminta vizsgálatával állapítható meg biztosan a jó vagy rosszindulatúság.

Az egyszerű, jóindulatú ciszták rendszerint egy-két menstruációs ciklust követően spontán eltűnnek. Beavatkozásra általában nincs szükség. Amennyiben a ciszta hónapokig észlelhető, 5 cm-nél nagyobb az átmérője, szöveti elemeket tartalmaz, a hasüregben bő szabad folyadék van, úgy a felmerül a rosszindulatúság, és a ciszta műtéti eltávolítása jelenti a szokásos protokollt.

Sejtvizsgálat során megállapítható a ciszta jó- vagy rosszindulatú természete, amely a további megfelelő kezelési mód megválasztásában segíthet. Tekintettel a ciszták sokféleségére, bizonytalan eredetére és viselkedésére, igazolt petefészekciszta esetén a rendszeres kontrollvizsgálat elengedhetetlen. Amennyiben az 5 cm-nél kisebb, kerekded cisztát premenopausalis korban fedezik fel ultrahang segítségével, sem papillaris szerkezete, sem septuma nincs, 2-4 hónap múlva kontrolláljuk, hogy a ciszta megszűnt-e.

Petefészekciszták

A legtöbb fiatal vagy termékeny korban lévő nő esetében jelentkező petefészekciszta jóindulatú, a változókor után azonban sokkal gyakoribb lesz a rosszindulatú elváltozás. A ciszta általában folyadékot tartalmazó, hártyával vagy vaskosabb fallal körülvett képletet jelent. A petefészekciszta - mint összefoglaló kifejezés - önmagában számtalan elváltozásra jellemző elnevezést takar. Nem minden esetben jelent betegséget vagy rákot, ugyanis az orvosi nyelv daganatnak nevez minden olyan elváltozást mely a szokványos méretét meghaladja. Petefészekciszták

Petefészekrák

A petefészek daganatai rendkívül sokfélék mind szövettani, mind szerkezeti, mind pedig funkcionális (hormontermelők vagy sem) szempontból. Léteznek jó- és rosszindulatú, valamint átmeneti formák. A gyakori funkcionális ciszták mindig jóindulatúak. A rosszindulatú petefészek daganatok nagy része (közel 90%-a) hámsejt eredetű (carcinoma). Petefészek daganatok - Petefészekrák

(WEBBeteg - Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.