Párkapcsolat téma

A kapuzárási pánik pszichológiája

WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus - 2022-12-04 21:03
Kapuzárási pánik
A közhelyként oly gyakran használt kifejezés, amelyet általában pejoratív értelemben használ a mindennapi kifejezések között a köznyelv, igazából nagyon komplex lélektani folyamatot takar.

Nők függőségben: Hamupipőke-komplexus?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-11-02 10:03
Nők
A Hamupipőke-komplexust általában a nők függetlenségtől való félelmének leírására használják.

Újféle megközelítés a párterápiában - a séma-párterápia

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-10-12 13:03
Párválasztás
A felnőttkori romantikus partnerválasztás alapvetően nem véletlen. Esetleg önben is felmerülhetett már az a gondolat, hogy aktuális partnere már megint ugyanolyan, mint az előzőek. Hogyhogy nem vesszük észre a jeleket? És miért futunk bele ugyanolyan kapcsolatokba? Lehet ezúttal más a forgatókönyv? A séma-párterápia eszköztárával és kellő motivációval még ez is elképzelhető.

A párterápia 11 jótékony hatása

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-10-03 12:03
Párkapcsolat
A házaspárok közel fele már részt vett valamilyen tanácsadáson. Ha abban reménykedik, hogy javíthat kapcsolati elégedettségén, az első lépés lehet egy párterapeuta felkeresése. A párterápia a pszichoterápia, azon belül is a családterápia egy speciális típusa, amely hasznos lehet egy pár két tagja közötti konfliktus kiváltó okainak feltárásában és orvosolásában.

A szerelem születésének és átalakulásának lélektana

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-05-17 09:33
Emlékszünk még életünk első szerelmére? Vajon kíséri emléke az életünket a mai napig? Ha igen, bizonyos, hogy ő volt az első és örök szerelem, akihez mindenki mást hasonlítottuk. Nem feltétlenül tudatosan. Épp a mély és igaz szerelem szépsége okán.

Ne törődjünk bele, ha rossz a szexuális életünk!

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-05-14 22:03
Emberemlékezet óta a szexualitásról elemi ösztönként, az egyik legszebb örömforrásként beszélnek írók, költők, civilek. Elméletben, a fantázia színes világában sok minden megtörténhet. Szerencsés esetben, a mindennapi életünkben is. Mit tapasztalunk a valóságban? Nézzünk a kulisszák mögé!

Mikor érdemes párterápiára menni?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-05-10 13:03
Párkapcsolat
A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a párterápia fontos része lehet egy párkapcsolatnak. A legtöbb probléma ugyanis egy párkapcsolaton belül kicsiben kezdődik, és ha nem oldódnak meg, komoly konfliktusforrássá is válhatnak. Ilyenkor a párterápia azáltal segíthet, hogy eszközöket és technikákat ad a konfliktusok megoldásának javítására.

Mi a párterápia, és hogyan zajlik?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-03-28 13:03
Párkapcsolat
A párterápia drámaian hangozhat, de a valóságban a párterápiára vagy pártanácsadásra járás valójában egy nagyon egészséges lépés lehet egy kapcsolatban. Általában annak a jele, hogy egy pár tagjai elkötelezettek egymás iránt, tudatosan és kölcsönösen szeretnének javítani a kapcsolatukon.

Lelkileg is készüljünk a baba érkezésére

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2022-03-12 04:03
Stressz
Az újszülött érkezése szorosabbra vonhatja a családi kapcsolatokat, de nagyobb fokú alkalmazkodást is követel mindenkitől.

A jó házasságok a megbecsülésből és a szeretetből táplálkoznak

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-03-11 20:33
Szerelem
Az elmúlt egy évtizedben jelentősen csökkent a házasodási kedv hazánkban, s minden harmadik frigy válással végződik ma is. A fiatalok és az új párt találók is inkább a különélést vagy a hivatalos szentesítés nélküli együttélést választják.

A párkapcsolatra is hatással van a PCOS

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus - 2022-03-02 20:33
A PCOS, vagyis a petefészek cisztásodása gyakori probléma a nők körében, melynek számos negatív egészségügyi vonzata van, ráadásul előfordulhat, hogy a párkapcsolatra sincs jó hatással. Dr. Koppány Viktória PCOS- és inzulinrezisztencia-specialista a betegség kezelési módszereit ismerteti.

Miként változtatja meg az eltérő szexuális vágy a párkapcsolatot?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-01-20 22:03
Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy idő után egyébként is alábbhagy és megváltozik. Másrészt, nincs két egyforma vérmérséklettel, szexuális igénnyel létező ember.

Depressziós kispapák

DRportal - 2021-12-12 13:36
A Pediatrics szakmai folyóiratban 2016-ban megjelent tanulmány szerint a fiatal, átlagosan 25 éves kispapák közt 68 százalékkal több depressziós tünet jelentkezik az apává válás első 5 évében. Ez az adat a párkapcsolatban és gyermekükkel együtt élő apákra vonatkozik. Mi okozza a kispapa-depressziót?

Mi befolyásolja az alvás minőségét?

WEBBeteg - K. J., fordító - 2021-09-22 18:33
Az alvásnak tulajdonképpen a világ legegyszerűbb dolgának kellene lenni: ha fáradtak vagyunk, csak lefekszünk, becsukjuk a szemünket, alszunk, s aztán kipihenve ébredünk. Ez lenne az ideális..., az alvás boncolgatásával manapság igen ingoványos területre tévedünk. Főleg, ha odafigyelünk az alváskutatók világkonferenciáján nyilvánosságra hozott tanulmányokra.

Mi lesz velünk a járvány után? A kapcsolataink

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus - 2021-05-28 13:03
Végre kinyitott az ország, és bár még fertőtlenítővel, néha maszkban, de végre újra „szabadok lehetünk”. Régóta vártunk erre. De vajon, hogyan hat ez a párkapcsolatunkra? Befolyásolja a viszonyunkat a gyerekeinkkel? Mi történik akkor, ha egyedül vagyunk? Tudunk és merünk még egyáltalán ismerkedni? Hogyan integráljuk a gyerekünket, aki még szinte sosem volt eddig közösségben?

Miért jelenik meg a volt párunk az új életünkben?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2021-02-14 15:05
Valamilyen módon szinte mindenkinek van legalább egy exe - volt párja -, aki időnként vagy rendszeresen felbukkan az életében. Akarva, akaratlan, esetleg csupán a békesség és egyezség jegyében a közös gyerek miatt.

Virtuális szex és merevedési zavar

WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus - 2020-08-29 22:03
A technikai fejlődés lehetővé teszi – alighanem már a közeljövőben –, hogy a testi kapcsolat virtuális módú, de valódinak érzett formája is létrejöjjön. Milyen hatással van ez a személyes kapcsolatokra?

Amíg a férj tagad, addig a feleség van nyeregben?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2019-03-12 09:36
Család
A mai világ a rohanó és felfokozott élet, a pénz és megélhetés utáni hajsza mintha azt sugallná: pótolhatóak, kicserélhetőek vagy lecserélhetőek vagyunk. Bármikor. Ez kishitűvé, bizalmatlanná tesz sok embert.

Mentő lépések egy félrecsúszott párkapcsolatért

Több mint TestŐr - 2019-01-08 13:23
Sok kapcsolat még megmenthető lehetne, ha a veszekedés helyett mindkét fél a jobbítást tartaná szem előtt. Persze ez sokszor csak külső segítséggel megy. Ilyen lehet például egy párkapcsolati mediátor, aki segíti a feleket az újra egymásra találásban. Fontos, hogy új szokásokat vezessenek be, időt adjanak a beszélgetésre, az egymásra figyelésre. Sok esetben ilyen kis változtatásokkal igazi nagy mérföldkövet képes megugrani egy kapcsolat.

Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?

WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus - 2018-12-10 09:33
Kapcsolatfüggés
A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre.

A párkeresés az idősebb korosztályt is érdekli

Több mint TestŐr - 2018-03-12 14:10
Ötven, hatvan év feletti magányos emberek számára egyre kevesebb felület van, ahol társat kereshetnek. Ennek a korosztálynak a magánszférán kívüli személyes ismerkedésre nem sok lehetősége van, az internet használatához viszont sokuknak segítségre van szüksége. Olyan társkereső internetes felületet érdemes használniuk, ahol kifejezetten ennek a korosztálynak az igényeihez alkalmazkodva, telefonos segítséggel támogatják az oldal látogatóit.

A potenciazavar a kapcsolatokra is hatással van

WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - 2018-03-01 05:21
Hazánkban körülbelül félmillióra becsülik a potenciazavarral küzdők számát. Sajnos csak becslés, hiszen nagyon sok férfi nem fordul orvoshoz problémájával, annak ellenére, hogy ez az állapot nem csak őket, hanem a párjukat is érinti, és hosszú távon a párkapcsolatra is hatással lehet.

Szexuális élet a terhesség alatt

WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2018-02-09 05:21
Sok várandós nőben felmerül a kérdés: szabad-e szexuális életet élni a 9 hónap alatt? Nem árt-e a magzatnak? Nem árt-e az anyának? Nagyon fontos, hogy a gyermeket váró pár beszéljen a kételyeiről, ezzel is erősítve kettejük és a születendő gyermek kapcsolatát.