• Növekedési Hormon

    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
    Sokszor jönnek az endokrinológiai szakrendelésre betegek azzal a panasszal, hogy alacsony termetűek. A növekedési hormont már mesterségesen előállították, a gyógyítás szolgálatában áll. De lehet-e mindenkin segíteni?
    WEBBeteg - O. K. T.
    A borsónyi nagyságú agyalapi mirigyben termelődő növekedési hormonok a születés pillanatától kezdve a szövetek és a szervek növekedését, működését generálják. Egyes betegségeknél javasolt a mesterséges hormonkészítmények szedése, ám szükségtelen szedése többféle károsodást is okozhat az egészséges szervezetben.
    Budai Endokrinközpont - dr. Tar Attila, gyermekendokrinológus
    Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke egészséges ütemben fejlődjön, és hogy ne maradjon le semmilyen szempontból a kortársaitól. Amennyiben a gyerek testileg nem éri el a többiek fejlettségét, akkor a szülők hamar orvoshoz fordulnak, hogy kizárják a betegségek fennállását. Azonban mi a teendő akkor, ha a fiunk vagy a lányunk jóval magasabb az átlagnál? Hogy van-e ok ekkor aggodalomra, arra dr. Tar Attila, gyermekendokrinológus ad választ.
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
    Az alacsonynövésnek számos más ok mellett hormonális alapja is lehet. Ezek közül a legtöbbek által ismert a növekedési hormon hiányából fakadó alacsony termet, de e mellett egyéb hormonhiány is vezethet törpenövéshez.
    Budai Endokrinközpont - Dr. Tar Attila, gyermekendokrinológus
    A gyermekek normál testmagassága igen széles skálán mozog, melyben legnagyobb szerepe a genetikának van. Igen ám, viszont olykor előfordulhat, hogy az alacsony növés hátterében hormonális betegség húzódik. Hogy pontosan mi, arról dr. Tar Attila, gyermekendokrinológust kérdeztük.
    Budai Endokrinközpont
    A gyermekek indokolatlan, fogyása/hízása, hajhullása, rossz közérzete, a koncentrálás hiánya, van, hogy pajzsmirigyproblémára utalhat. Bár legtöbbször felnőtteknél diagnosztizálják, nem ritka, amikor a gyermek veleszületett pajzsmirigyzavara okozza a kellemetlen tüneteket. Dr. Tar Attila, gyermek endokrinológustól megtudhatja, milyen tünetek esetén érdemes elmenni a szerv ultrahangos vizsgálatára.
    WEBBeteg
    "Férfi létemre 25 évesen 168 cm vagyok, ami eléggé frusztráló. Manapság a villamosra felszálló általános iskolás diáklányok is akkorák, hanem magasabbak mint én. Nőhetek még?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    Orvos valaszol - Dr. Fáklya Mónika
    Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy növelhető-e a testmagasság mesterségesen előállított növekedési hormonnal? Igazából nem vagyok kórosan alacsony, 1,6m fölött vagyok, inkább csak esztétikai oka lenne. 16 éves...
    Orvos valaszol - Svábhegyi Gyógyintézet
    üdvözlöm ! 2008 ban álapitoták meg a kislányomnál hogy a szervezete nem termeli a növekedesési hormont igy fel irták neki a NORDITROPIN SIMPLEXX -t edig nem is volt semmi gond vele de a napokba vettem észre hogy kezd szörösödni a nemi...
    WEBBeteg
    A 17 éves fiamnak kb. 15 éves korában befejeződött a növekedése. Jelenleg 165 cm, 60kg, lábmérete 37-es. Fiamat zavarja testmagassága, de jobban lábmérete. Növekedési hormonnal lehet-e testmagasságát és lábméretét befolyásolni? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.