• A növekedési hormon nem vált be az Alzheimer-kór ellen

    Szerző: Független Hírügynökség

    Nem bizonyult hatásosnak az Alzheimer-kór ellen embereken egy gyógyszer, amely egereken ígéretes eredményeket mutatott, derült ki egy kedden nyilvánosságra hozott tanulmányból.

    Az úgynevezett 1-es inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) termelését fokozó gyógyszer egereken csökkentette az emlékezet- és viselkedészavarokkal gyanúsított agyi lerakódásokat.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az inzulinszerű növekedési faktorok olyan fehérjék, amelyek molekulaszerkezetüknél fogva hasonlítanak az inzulinhoz, és növekedést tudnak előidézni olyan sejtekben, amelyek képesek felismerni és megkötni őket.

    A kísérleti gyógyszert 208 enyhe vagy mérsékelt stádiumú Alzheimer-betegnek adták egy éven át. Másik 208 páciens pedig placebót kapott. Azoknál, akik a kísérleti gyógyszert szedték, valóban fokozódott az IGF-1-termlődés, de a betegség tünetei nem enyhültek.

    A pennsylvaniai Merck laboratórium kutatói levonják a következtetést, hogy az IGF-1 termelését célzó gyógyszer nem bizonyult hatásosnak az Alzheimer-kór előrehaladásának lassítására. A tanulmány a Neurology című ideggyógyászati folyóiratban jelent meg.

    Legutóbb frissült: 2008.11.18 10:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról?

    A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Jelenleg az intenzív kutatás ellenére az Alzheimer-kór kezelésére nem áll rendelkezésünkre hatékony terápia. Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról? Töltse ki tudástesztünket!

    A szellemi leépülés lelassítható!

    Amikor egy szerettünk vagy talán a legfontosabb ember az életünkben a szellemi hanyatlás első jeleit mutatja, tisztában lehetünk vele, hogy a lejtőn sajnos már nemigen van megállás. Vagy mégis? Egyes kutató-orvosok szerint remény még ilyenkor is van: a folyamaton jelentős mértékben lassíthatunk és a beteg állapotában is javulást érhetünk el. Az időskori demenciával kapcsolatos kérdéskört szakértőnkkel, dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körül.

    A demencia stádiumai

    A demencia kórlefolyása függ annak típusától, ezért a megfelelő terápia szempontjából fontos beazonosítani a demencia típusát. A stádium felismerése is jelentős az adott kezelési stratégia felállításában, és a hozzátartozók életének újraszervezése szempontjából.

    Az agykutatás új területe

    Az Alzheimer-kór kialakulásának megértésében is segíthet az a kutatás, amely az agy eddig ritkán vizsgált területével foglalkozik. A Debreceni Egyetemen országosan egyedülálló módszerrel vizsgálják az idegsejtek és a gliasejtek egymásra hatását.

    Herpeszvírusok állhatnak az Alzheimer-kór hátterében

    A Neuron című szaklap friss számában közölt tanulmány szerzői kétszer annyi herpeszvírust találtak az Alzheimer-kórban elhunytak agyában, mint azokéban, akiknél nem alakult ki a betegség - írta a LiveScience.com.

    Alzheimer-kór - A kognitív képességeket támogató speciális terápiás módszerek

    Az Alzheimer-kór kezelése terén az utóbbi években nagy előrelépés történt. Összegyűjtöttük, hogy jelenleg milyen kezelési módszerek érhetőek el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.