A növekedési hormon nem vált be az Alzheimer-kór ellen

Független Hírügynökség
megjelent:

Nem bizonyult hatásosnak az Alzheimer-kór ellen embereken egy gyógyszer, amely egereken ígéretes eredményeket mutatott, derült ki egy kedden nyilvánosságra hozott tanulmányból.

Az úgynevezett 1-es inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) termelését fokozó gyógyszer egereken csökkentette az emlékezet- és viselkedészavarokkal gyanúsított agyi lerakódásokat.

Az inzulinszerű növekedési faktorok olyan fehérjék, amelyek molekulaszerkezetüknél fogva hasonlítanak az inzulinhoz, és növekedést tudnak előidézni olyan sejtekben, amelyek képesek felismerni és megkötni őket.

A kísérleti gyógyszert 208 enyhe vagy mérsékelt stádiumú Alzheimer-betegnek adták egy éven át. Másik 208 páciens pedig placebót kapott. Azoknál, akik a kísérleti gyógyszert szedték, valóban fokozódott az IGF-1-termlődés, de a betegség tünetei nem enyhültek.

A pennsylvaniai Merck laboratórium kutatói levonják a következtetést, hogy az IGF-1 termelését célzó gyógyszer nem bizonyult hatásosnak az Alzheimer-kór előrehaladásának lassítására. A tanulmány a Neurology című ideggyógyászati folyóiratban jelent meg.

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.