Baj, ha a gyermekem magasabb vagy alacsonyabb a kortársainál?

Szerző: Budai Endokrinközpont - dr. Tar Attila, gyermekendokrinológus

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke egészséges ütemben fejlődjön, és hogy ne maradjon le semmilyen szempontból a kortársaitól. Amennyiben a gyerek testileg nem éri el a többiek fejlettségét, akkor a szülők hamar orvoshoz fordulnak, hogy kizárják a betegségek fennállását. Azonban mi a teendő akkor, ha a fiunk vagy a lányunk jóval magasabb az átlagnál? Hogy van-e ok ekkor aggodalomra, arra dr. Tar Attila, gyermekendokrinológus ad választ.

Mi az a csontkor?

Alacsonyabb a gyermeke az átlagnál?

A gyermekek normál testmagassága igen széles skálán mozog, melyben legnagyobb szerepe a genetikának van. Igenám, viszont olykor előfordulhat, hogy az alacsony növés hátterében hormonális betegség húzódik. Hogy pontosan mi, arról dr. Tar Attila, gyermekendokrinológust kérdeztük.

Alacsonyabb a gyermeke az átlagnál? Ez lehet az oka!

Bár a gyermekek fejlődési üteme más és más, ráadásul genetikusan vannak kissé magasabb és alacsonyabb növésűek is, ám az értékek egy bizonyos intervallumon belül mozognak. Ezért, ha nagyobb magasságbeli különbségeket észlel a szülő, érdemes megvizsgálni a gyermek csontkorát, ami lényegében a biológiai érettségét mutatja meg. Ideális esetben ez megegyezik a gyermek életkorával, ám előfordulhat, hogy a csontkor és az életkor közt akár több évnyi különbség is lehet. Amennyiben a normálisnál kevesebb növekedési hormon van a szervezetben, úgy a csontkor az életkortól elmarad, míg ellenkező esetben az életkor kevesebb, mint a csontkor.

Mikor érdemes meghatározni a csontkort?

  • gyermek testmagassága nagyban eltér a kortársaiétól
  • korai/késői nemi érés esetén
  • egyéb endokrinológia betegségben is (pl. mellékvesekéreg, pajzsmirigy betegség stb.) esetén

Magát a csontkort röntgenfelvétellellehet meghatározni, amelynek során a kéz és a csukló kézközépcsontjait vizsgálják.

Mi okozhat a normálistól előrehaladottabb vagy visszamaradottabb csontkort?

Meddig nőhet a testmagasság?

Sokszor jönnek az endokrinológiai szakrendelésre betegek azzal a panasszal, hogy alacsony termetűek. A növekedési hormont már mesterségesen előállították, a gyógyítás szolgálatában áll. De lehet-e mindenkin segíteni?

Meddig nőhet a testmagasság?

Amennyiben a csontkor és a gyermek életkora közt különbség van, úgy az bizonyos – leggyakrabban hormonális- betegségek gyanúját kelti. Ekkor nemcsak magasabb/alacsonyabb testmagasság figyelhető meg, hanem ez általában korai/késői pubertással is párosul - mondja dr. Tar Attila, gyermek endokrinológus.

Magát a testmagasságot – többek között- az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon szabályozza, ezért probléma esetén mindenképp érdemes megnézetni a szintjét, ugyanis ha kevesebb mennyiségben van jelen a szervezetben, akkor pótlása válhat szükségessé. A növekedésre emellett a pajzsmirigy által termelt hormonok is befolyással vannak, ugyanis ha túl kevés T3 illetve T4 van jelen, az alacsony növést eredményezhet- ám szerencsére hormonpótlással kezelhető a probléma.

Amennyiben a gyermek túl magas, az ugyanúgy betegség gyanújára adhat okot, és hátterében gyakran a korai serdülés áll, amelynek egyik tünete az átmenetileg túl magas termet (ám a végső magasság alacsonyabb).

Ezzel szemben a késői serdülés bár kezdetben alacsonyabb testmagasságot eredményez, a későbbiekben a normális tartományban lévő termet lesz jellemző. Emellett – igaz, ritkán - növekedési hormont termelő daganat is okozhat az átlagnál nagyobb testmagasságot, így probléma esetén szükség lehet képalkotó vizsgálatokra is (CT, MRI) az esetleges tumor kizárása céljából. Ebben az esetben műtétre is sor kerülhet!

(Budai Endokrinközpont)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hererák Hererák

Mitől alakulhat ki? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan történik a kezelése?

A mérgező családokban élő...

A felnőttek többnyire azt a mintát követik, amit gyermekként szüleiktől láttak, amivel erősítették önbecsülésüket, testi, lelki fejlődésüket...

Hogyan tegye bababiztossá a...

A karácsony a fénylő díszek, csillogó fenyőfa és gyertyák szezonja - melyeket nézni is gyönyörűség, ám sokkal izgalmasabb megfogni, különösen...

COVID-19: a genetika felelhet azért...

A koronavírust az önmaga reprodukálásában, a sokszorozódás folyamatában segítő egyik génnek (de akár több génnek is) van szerepe abban, hogy a...

Gyermeket nem magunknak szülünk

Arra mindenki viszonylag hamar rájön, hogy hiába a sok szakirodalom, könyvből nem lehet gyereket nevelni. Minél több előfeltevéssel indulunk, annál...

Az egyszülős családban nevelkedő...

Az egyszülős családban nevelkedő gyermekekből is éppúgy válhat egészséges lelkű kamasz, ifjú, majd felnőtt, mint a hagyományos családmodellben...

A gyermek jogai: kapcsolattartás...

Az ellátásra kerülő gyermeknek joga, hogy értelmi képességének és pszichés állapotának megfelelően számára is megfelelő tájékoztatást...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.