Lassítható-e az öregedés növekedési hormonokkal?

szerző: O.K.T. - WEBBeteg
megjelent:

A borsónyi nagyságú agyalapi mirigyben termelődő növekedési hormonok a születés pillanatától kezdve a szövetek és a szervek növekedését, működését generálják. Egyes betegségeknél javasolt a mesterséges hormonkészítmények szedése, ám szükségtelen szedése többféle károsodást is okozhat az egészséges szervezetben.

A felnőttkor küszöbén a mirigy fokozatosan egyre kevesebb növekedési hormont kezd termelni. Az öregedési folyamatokat beindító lassú hanyatlás a mesterségesen előállított növekedési hormonok alternatívájára irányította a figyelmet, noha eddig még nem bizonyított, hogy a növekedési hormonok az egészséges emberi szervezet megifjodását és vitalitását eredményezték volna.

A kizárólag orvosi rendelvényre beszerezhető szintetikus növekedési hormonok injekció formájában kerülnek beadásra. A növekedési hormonok valós hiányával küzdő felnőtt szervezet ténylegesen kezelhető mesterséges, injektált hormonnal, jóllehet nem az öregedést megelőzendő.

Kinek kell növekedési hormont szednie?

Kockázatok és mellékhatások

A weblapokon hirdetett hormontabletták hatása állítólag megegyezik az injektált változattal. Helyenként növekedési hormon felszabadítónak is nevezik a tablettás verziót. Semmi sem bizonyítja, hogy a tabletta valóban hatásos lenne. Az állítólag növekedési hormon tartalmú homeopátiás készítmények hatásmechanizmusa sem tisztázott.

Növekedési hormonhiány miatt hormoninjekcióval kezelt felnőtt lakosság vizsgálata szerint, a szintetikus készítmény szedése:

  • erősíti a csontozatot,
  • növeli az izomtömeget,
  • csökkenti a testzsír mennyiségét,
  • növeli a fizikai kapacitást.

Az AIDS-es és HIV-fertőzött betegek izomsorvadásának kezelésében eredményesen alkalmazzák a növekedési hormonokat.

Mit okozhat a hormon az egyébként egészséges szervezetben?

A rendelkezésre álló vizsgálati anyag mennyisége jelenleg igen csekély. Jóllehet, növekedési hormoninjekció-kezelés mellett az egészséges felnőtt szervezet izomtömege növekedésnek indul, s a testzsír mennyisége is csökken, de a megnövekedett izommennyiség nincs arányban az erőnléti állapot javulásával. Nem bizonyított, hogy a növekedési hormon szedése egyéb jótékony hatással lenne az egészségre.

A növekedési hormon szükségtelen szedése többféle károsodást is okozhat. Többféle mellékhatás is ismert, például:

  • a kar és a láb feldagadása,
  • ízületi fájdalom,
  • izomfájdalom,
  • férfiak esetén a mell növekedése.

A hormon alkalmazása növelheti a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.

Egyes kutatási eredmények arra utalnak, hogy az idősebb felnőtt szervezetben nagyobb valószínűséggel jelentkeznek a hormon mellékhatásai, mint a fiatalabbaknál. Tekintve, hogy az egészséges felnőttek körében végzett vizsgálatok meglehetősen újkeletűek, nem világos, hogy a mellékhatások idővel súlyosbodhatnak-e.

Ha az öregedés kérdése komolyan foglalkoztatja, érdemes tanácsért a háziorvost felkeresnie. Az egészséges életmód - tápláló, megfelelő mennyiségű ételek fogyasztása és a testmozgás- bizonyítottan előmozdítja az egészséget és fitten tartja a korosodó szervezetet is.

(WEBBeteg - O.K.T.)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Fül-orr-gége Központ - Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus
WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.