Daganatok és testmagasság

Szerző: MTI

Tíz gyakori ráktípus előfordulási kockázata nagyobb a magasabb embereknél - idézte az Oxfordi Egyetem munkatársainak megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

A kutatók szerint 152 centiméteres magasság fölött a nőknél minden további tíz centiméter 16 százalék kockázatnövekedéssel járt együtt, aminek hátterében az állhat, hogy a növekedést irányító hormonok befolyásolják a daganatok képződését is. A több mint egymillió nő bevonásával készült tanulmányt a The Lancet Oncology című orvosi folyóirat ismertette részletesen.

A felmérésben 1,3 millió középkorú brit nő egészségét követték nyomon 1996 és 2001 között. Nézték a vastagbél-, végbél-, bőr-, mell-, méh-, petefészek- és veserák, valamint a limfóma, non-Hodgkin limfóma és a leukémia előfordulását. Az elemzés eredménye szerint a legmagasabb, 175 centiméter fölötti nők rákkockázata 37 százalékkal volt nagyobb, mint a legalacsonyabb, 152 centiméter alatti nőké.

A kutatók tíz korábbi tanulmány adatait is áttekintették, amelyekben férfiak is szerepeltek: ezek alapján azt állapították meg, hogy a kapcsolat nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is fennáll.

Mi állhat a háttérben?

Nyilvánvalóan nem önmagában a magasság van hatással a rákra, hanem jelzője lehet valami másnak - hangsúlyozta Jane Green kutatásvezető, az Oxfordi Egyetem munkatársa. Szerinte a sokféle ráktípuson átívelő kapcsolat hátterében "valami alapvető mechanizmus állhat".

Nem sikerült még igazolni, ám a kutatók feltételezik, hogy a növekedési hormonok környékén érdemes keresni a magyarázatot. A növekedési faktorok magasabb szintje két dologhoz vezethet. Egyrészt több sejt jöhet létre, a több sejt pedig nagyobb valószínűséggel hordozhat mutációt és válhat rákossá. Illetve a másik lehetőség, hogy a növekedési faktorok emelik a sejtosztódási arányt, így növelik az elfajulás kockázatát.

A mediterrán étrend

A mediterrán étrend csupán néhány elemének beépítése a táplálkozásba akár 12 százalékkal csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát - vélik a világ kutatói és tudósai, akik korábban már megállapították, hogy a délies koszt a felnőttkori cukorbaj ellen is jó - adta hírül a BBC brit közszolgálati média. A mediterrán étrend csökkenti a rák kockázatát>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan bánjunk az előrehaladott...

„Segítsetek engem, hogy segíteni tudjak magamon!” A diagnózisra várva minden páciens elveszti megszokott biztonságérzetét, elsőként is lelkileg...

Rákkutatás és rákgyógyítás:...

Az onkológia területét érintő kérdésekben - a kutatás, gyógyítás ügyeiben - illetékes Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (American Society...

A rák megelőzése - Mi és miért...

A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges...

Mikor a rák kiújul

A rák kiújulásával egyidejűleg újra jelentkeznek mindazok az érzések, amelyek az első diagnózis sokkoló híre hallatán törtek fel Önből. Harag...

Növeli-e a rák kockázatát a...

Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból...

Hogyan juthat a megfelelő...

A megfelelő táplálkozás segíthet abban, hogy jobban érezze magát, és könnyebben tudja elviselni a rákkezelést.

A nagy rákbeteg átalakítás

Egy franciaországi jótékonysági alapítvány (Mimi) húsz daganatos beteget alakított át. A jelentkezőktől csak annyit kértek, hogy az átalakítás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.