Növekedési hormon pótlás: igen vagy nem?

Tisztelt Doktornő! Kislányom növekedési problémájával kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. 5, 5 éves és 3 éve járunk endokrinológiai szakrendelésre amiatt, hogy a percentilis legalsó görbéje alatt van a magasságát illetően. A 3 év alatt háromszor voltunk glucagon teszten (fél óránként nézték a növekedési hormon szintjét) , ezek közül egyik esetben sem igazolódott a növekedési hormon hiány. Rendszeresen nyomon követik a csontkorát is, amiben volt elmaradás, viszont amúlt heti rtg szerint a csontkora 5 évesnek megfelelő, ami az 5, 5 éves életkorhoz viszonyítva elvileg (? ) megfelelő. Ennek ellenére a kislányom továbbra is alacsonyabb az átlagnál, paraméterei: magassága: 101, 1 cm, súlya: 14 kg. Növekedési ráta: 5, 6 cm/12 hó. Ikergyermeikeim vannak, az ikertestvérnek semmilyen ilyen jellegű gondja nincs. A múlt héten voltunk glucagon teszten, annak az eredményét csatolom, a leírás szerint a GH hiány nem igazolódott. A doktornő szerint IUGR dologról van szó. A legutóbbi kontrollon volt egy "komolyabb" konzultációnk a doktornővel, emiatt szeretném az Ön véleményét is kikérni: mivel a GH hiány nem áll fenn, így méltányossági alapon a kislányom kaphatna növekedési hormon pótlást, mivel a doktornő szerint a lassú növekedési ütem azt mutatja, hogy valamilyen probléma mégis csak fenn áll, és nem tudhatjuk előre, hogy nem áll-e meg a növekedés mondjuk 130 cm-nél. Ezért rajtam, rajtunk áll a döntés: nekem kell kimondanom a végszót arról, hogy kapja-e a kislányom vagy sem. Hangsúlyozom, a kezelő orvosunkkal teljesen elégedett vagyok, amire most szükségem lenne, nem az ő felülbírálása, hanem egy másik szakértői vélemény, mivel én teljesen laikus vagyok a témában. Elmondta, hogy okozhat vércukor szint emelkedést, vérnyomás gondokat, de ha ezek esetlegesen fennállnak, akkor is lehet kezelni, de ha a npvekedés egy bizonyos cm-nél megáll, akkor az ellen már nem fogok tudni mit tenni. Ő - bár nem mondja ki határozottan - a hormon pótlás mellett voksol. De említett olyat is, hogy a hormonpótlás a tumor sejteknek is kedvez, ami persze, engem teljesen elriaszt. Hallottam olyat is, hogy szívproblémákat (szívnagyobbodást) okozott valakinél a hormon. Szeretném meghallgatni Doktornő álláspontját. Bólintsak-e rá, vagy érdemes lenne elmennem egy másik orvoshoz is? Köszönettel: N. J.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza növekedés témában

Tisztelt kérdező!

Egyetértek a kezelő orvosával. A kezelés alatt a gyermeket követni fogják, így ha az említett problémák előfordulnának azt időben észrevehetik.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2018. július 19., 14:25; Megválaszolva: 2018. augusztus 15., 21:26
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint