• Növekedési hormon pótlás: igen vagy nem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Kislányom növekedési problémájával kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. 5, 5 éves és 3 éve járunk endokrinológiai szakrendelésre amiatt, hogy a percentilis legalsó görbéje alatt van a magasságát illetően. A 3 év alatt háromszor voltunk glucagon teszten (fél óránként nézték a növekedési hormon szintjét), ezek közül egyik esetben sem igazolódott a növekedési hormon hiány. Rendszeresen nyomon követik a csontkorát is, amiben volt elmaradás, viszont amúlt heti rtg szerint a csontkora 5 évesnek megfelelő, ami az 5, 5 éves életkorhoz viszonyítva elvileg (? ) megfelelő. Ennek ellenére a kislányom továbbra is alacsonyabb az átlagnál, paraméterei: magassága: 101, 1 cm, súlya: 14 kg. Növekedési ráta: 5, 6 cm/12 hó. Ikergyermeikeim vannak, az ikertestvérnek semmilyen ilyen jellegű gondja nincs. A múlt héten voltunk glucagon teszten, annak az eredményét csatolom, a leírás szerint a GH hiány nem igazolódott. A doktornő szerint IUGR dologról van szó. A legutóbbi kontrollon volt egy "komolyabb" konzultációnk a doktornővel, emiatt szeretném az Ön véleményét is kikérni: mivel a GH hiány nem áll fenn, így méltányossági alapon a kislányom kaphatna növekedési hormon pótlást, mivel a doktornő szerint a lassú növekedési ütem azt mutatja, hogy valamilyen probléma mégis csak fenn áll, és nem tudhatjuk előre, hogy nem áll-e meg a növekedés mondjuk 130 cm-nél. Ezért rajtam, rajtunk áll a döntés: nekem kell kimondanom a végszót arról, hogy kapja-e a kislányom vagy sem. Hangsúlyozom, a kezelő orvosunkkal teljesen elégedett vagyok, amire most szükségem lenne, nem az ő felülbírálása, hanem egy másik szakértői vélemény, mivel én teljesen laikus vagyok a témában. Elmondta, hogy okozhat vércukor szint emelkedést, vérnyomás gondokat, de ha ezek esetlegesen fennállnak, akkor is lehet kezelni, de ha a npvekedés egy bizonyos cm-nél megáll, akkor az ellen már nem fogok tudni mit tenni. Ő - bár nem mondja ki határozottan - a hormon pótlás mellett voksol. De említett olyat is, hogy a hormonpótlás a tumor sejteknek is kedvez, ami persze, engem teljesen elriaszt. Hallottam olyat is, hogy szívproblémákat (szívnagyobbodást) okozott valakinél a hormon. Szeretném meghallgatni Doktornő álláspontját. Bólintsak-e rá, vagy érdemes lenne elmennem egy másik orvoshoz is? Köszönettel: N. J.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a növekedés témában

        Tisztelt kérdező! Egyetértek a kezelő orvosával. A kezelés alatt a gyermeket követni fogják, így ha az említett problémák előfordulnának azt időben észrevehetik.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2018. július 19., 14:25; Megválaszolva: 2018. augusztus 15., 21:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Endokrinológus szakorvost nem tudtam választani, jelenleg nem volt a listában, ezért választottam önt, remélem tud válaszolni a kérdésemre. 2019. márciusában diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy alulmüködést,(leleteim: TSH...
        A TSH értékem a legutóbbi labor eredményem alapján 4,5. Tudtommal ez az érték pont a határán van a túl magasnak. A háziorvosom szélén pótlást javasolt, a pszichoáterem syntroxine-t írt fel nekem, és azt mondta, nyugodtan szedjem be....
        Üdvözlöm! Feketéné Szarvas Katalin vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy pajzsmirigy-túlműködésem van e? 11 hónapja szültem a második gyermekem. Jelentős fogyást tapasztaltam, a hajam még mindíg hullik. Erős szívdobogás érzés szokott...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Az indokolatlan hízás, éjszakai izzadás, szapora ingadozó pulzus okának keresése miatt pajzsmirigy vérvizsgálatot végeztettem. Az eredmények: TSH 2,896 ulU/ml (ref:0,380-5,330), FT3 4,99 pmol/l (ref:3,8-6,0), FT4...
        Szép napot! 26 éves nő vagyok. 2020. márciusában voltam nyaki ultrahangon és ez az eredményem: A pajzsmirigy jobb lebenye 34x16x14mm. Az isthmus keskeny. A bal lebeny hosszabb 38x14x12mm. Szerkezetében apró cysta van. A lebenyek kevésbé...
        Üdvözlöm.Érdekelne a véleménye a 3ik napi vérvételröl.a saját orvosom sajnos annyival lezárta hogy magas az lh szint.de semmi gyogyszert kezelést nem irt elö. Lh szint 21,66 Fsh szint 8,81 Osztraidol 524 A sima cukrom 5.5 A 60perces 9,7 A...
        Kedves Doktor! Az lenne a kérdésem, hogy a minap voltam vervetelen, ahol 31es prolaktin szintet mertek. A mellembol atlatszo folyadek jon nyomas hatasara, csak 1-2 csepp, de elegge aggasztott, ezert elmentem kivizsgaltatni. A referencia ertek 3-27ig...
        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Közel 12 éve diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy autoimmun gyulladást. Évente járok kontrollra, ahol csak vérképet néznek, ultrahangvizsgálatra 2-3 évente kerül sor. Az orvosom szerint nincs szükségem...
        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Kislányom 14 éves. Másfél éve volt egy betegsége: rosszindulatú pajzsmirigy daganat, minek következtében eltávolításra került a teljes pajzsmirigy és a mellék pajzsmirigy egy része, valamit nyirokcsomók is. Az...
        Kedves doktornő/úr! Már lassan két éve minden nap kimerültnek érzem magam. Emiatt régen el is mentem orvoshoz, azóta többször is voltam vérvételen. Februárban voltam utoljára vérvételen, és meg tudtam hogy a pajzsmirigyem alulműködik,...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Modern daganatterápia
        Személyre szabott kezelési terv, mesterséges intelligencia segítségével.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Új - Távkonzultáció
        Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!