Segíthet a növekedési faktor szívroham után

MTI
megjelent:

Egy növekedési faktor befecskendezésével segíthetik a szív szöveteinek regenerálódását és javíthatják működését anélkül, hogy őssejteket használnának - közölték amerikai kutatók a Cell című szaklap pénteki számában.

Infarktuson átesett egerek szívébe fecskendeztek be az NRG1 jelű fehérjéből naponta egyszer 12 héten át a bostoni Harvard Egyetem kutatói.

Megállapították, hogy ezáltal javult a szív pumpafunkciója és regenerálódási képessége a kezelés nélkül hagyott egerek szívéhez képest.

Az infarktusról

"Tudomásom szerint ez az első helyreállító terápia, amely rendszerszerű jelleggel alkalmazható" - mondta Bernhard Kuhn, a kutatás résztvevője.

Hozzátette, hogy emberi alkalmazásnál a szívrohamon átesett páciensnek egy héten át napi egy NRG1 tartalmú infúziót kellene kapnia.

Kuhn úgy véli, nincs akadálya annak, hogy a módszer átkerüljön a humán klinikai gyakorlatba, de további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy biztonságosságáról meggyőződjenek.

"Sok erőfeszítést összpontosítanak az őssejtekre alapuló stratégiákra, munkánk azonban azt mutatja, hogy nem szükségesek őssejtek, a differenciálódott szívizomsejtek (kardiomiociták) szaporodásának serkentése is életképes alternatíva lehet" - mondta.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.