Növekedés

Olvastam dr. Balogh Andrea cikkét a gyermekkori alacsony növésről. Kisfiam most 10 éves, 4. éve járunk az alacsony növése miatt endokrinológiára. A 3 percentilist követi. Növekedési hormon hiánya a kezelőorvos szerint nincs, mert az "indukáció" hatására (mikor fél óránként vettek tőle vért és mérték az adatokat) az egyik eredmény a négyből megugrott. Csontkora több évvel van elmaradva, kb 7 évnek felel meg. Étvágya nincs, sajnos semmilyen vitamint vagy étkezéssel kapcsolatos tanácsot nem kaptam. Multivitaminokat adok neki. Kérem a doktornő válaszát, hogy mit tehetnék a gyermekem gyorsabb fejlődése érdekében. Köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Felszeghy Enikő válasza a növekedési hormon témában

Kedves Kérdező! Amennyiben a kisfia 10 éves és a 3 percentilist követi, akkor elképzelhető, hogy a serdülés beindulásával fog igazán elkezdeni nőni, főleg, akkor, ha a terhelés kapcsán az értékei rendben voltak. Ebben az esetben igazából addig a követésen kívül nincs más teendő és nincs is olyan szer, amivel a növekedés természetesen fokozható. A türelem a fontos.

Dr. Felszeghy Enikő
Dr. Felszeghy Enikő gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus
Kérdés: 2011. október 13., 19:19; Megválaszolva: 2011. október 15., 19:33
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás
Pajzsmirigy
Tsh ingadozik
Inzulinrezisztencia
Pajzsmirígy