Tüszős mandulagyulladás

Tisztelt Doktor Úr! 28 éves nő vagyok, egészséges, egyéb gyógyszert nem szedek, korábban nem volt tüszős mandulagyulladásom. Az első panaszok (láz, tüszők, torokfájás stb.) 5 hete jelentkeztek. Azonnal kerestem a szakrendelőben a fül-orr-gége rendelést, tüszős mandulagyulladás állapítottak meg, DUOMOX 1000mg tablettát kaptam, napi 2x1-et 10 napig. A tabletta rendbe is hozott, azonban egy hete ismét hasonló panaszok jelentkeztek.Igaz, csak hőemelkedésem volt, és a torkomat fájlaltam (így eleinte azt is hittem, hogy egy sima megfázásos vírus lesz) , 2 nap elteltével azonban ismét látszódtak (noha közel sem annyira) a tüszők. Ezútttal Levoxa 500 mg tablettát kaptam, amit napi 1x, 10 napig szedek. A panaszaim már az első szemtől csökkentek, lázam azóta sincsen, a tüszők is visszahúzódtak. A második vizsgálat alkalmával a doktornő torokváladékot vett, aminek csak ma jött meg az eredménye: Streptococcus pyogenes. Az összes antibiotikumra É-vagyis érzékeny (még a korábban szedett amoxicilinre is) a lelet szerint, kivétel a levofloaxin, ami mellett M, mérsékelten érzékeny szerepel. A lelet birtokában ma ismét felkerestem a rendelést, ezúttal másik orvos rendelt. Azt tanácsolta, hogy folytassam a Levoxa szedését, a korábban leírt módon (jelenleg a kúra felénél járok) , és "bízunnk abban, hogy sikerrel járunk".Tüszőket nem látott, "laterális garatköteg duzzadt", láztalan vagyok, közérzetem jó. Szeretnék érdekeklődni, hogy mit tanácsol? Folytassam a Levoxa szedését és a gyógyszer befejezését követően ismét kérjen torokváladék levételét? Esetleg mégis, gyorsan egy másik antibitokiumra kellene átállnom, ami a labor szerint hatásosabb? Mit tegyek? Előre is köszönöm segítségét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza mandulagyulladás témában

Tisztelt Hölgyem!

Általánosan elfogadott tény, hogy a S. pyogenes minden antibiotikumra érzékeny. Valamit az is, hogy a tüszős mandulagyulladás spontán múló betegség, az antibiotikumot lényegében a másodlagos betegségek megelőzésére adjuk. Ha jól van, akkor maradjon a Levoxanál. A tenyésztés eredménye abban lehet segítségére, ha röviddel a mostani atb kúra befejezése után ismét tünetes lesz, mert akkor célzottan lehet választani antibakteriális szert.

Kérdés: 2017. május 03., 00:40; Megválaszolva: 2017. május 03., 14:30
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Arcüreg panoráma röntgen
Nyaki fájdalom,nyirokcsomók
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés