Fehér színű váladék jött a mandulámból, mi okozhatja?

WEBBeteg
megjelent:

"Tisztelt Doktor úr! A mandulámból törmelékes, fehér színű darabkákat nyomkodtam ki. Mitől van ez, s mit lehet ellene csinálni? Súlyos?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Valószínűleg krónikus mandulagyulladása van, de ennek kimondását érdemes fül-orr-gégész szakorvosra bízni.

Veszélyt annyiban jelenthet, hogy időnként rejtélyesnek tűnő, nehezen fellelhető okú, visszatérő vagy elhúzódó, a mandulától teljesen független panaszok hátterében állhat. Ilyenkor a mandulában tartósan megtelepedett kórokozók, időnként a vérbe kerülve távoli szervekbe juthatnak, illetve az immunrendszer befolyásolása révén okozhatnak problémákat. Ezeket nevezzük gócbetegségeknek. Szív- (reumás láz), vese-, bőrbetegségek, a szem bizonyos gyulladásai, ízületi-, ér- és ideggyulladások tartoznak ide. Ilyenkor a mandula sebészi eltávolítása megoldja a problémákat.

A betegségek köre viszonylag behatárolt, de a téma sok bizonytalanságot is magában foglal. Mindig a kivizsgálást végző, tapasztalt orvosok dolga valószínűsíteni az összefüggést. Sajnos a gócfertőzés fogalmát gyakran túlmisztifikálják, és mindenféle nyűgöt igyekeznek ráfogni, ami felesleges mandulaműtéthez vezethet.

Amennyiben nincsenek ilyen panaszai és a visszatérően fellángoló mandulagyulladások sem jellemzőek, nem kell bántani, csak tudni kell róla.

(Dr. Gócs Viktor infektológus)

Cikkajánló

Mandulagyulladás - Típusai, tünetei és kezelése

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Mandulagyulladás
A mandulagyulladás (tonsillitis) többnyire kora tavasszal és télen alakul ki, főleg iskoláskorú vagy kisgyerekeknél. Az orr- és a garatmandulák gyulladását vírus- és baktériumfertőzés okozza, leggyakrabban a felső légúti huruthoz, megfázáshoz kapcsolódik. Az esetek egy részében a visszatérő mandulagyulladás krónikussá válik, amelynek kezelési módja a mandulák eltávolítása.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos és Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.