• Mandulagyulladásból végzetes kór?

    Szerző: Oxygen Medical

    Egy jó karban lévő, középkorú férfi látszólag veszélytelen problémával: nem múló torokfájással került kórházba. Az antibiotikumok ellenére sem múlt a panasza, sőt, végig magas lázzal küzdött, amikor dr. Marton Annához, az Oxygen Medical belgyógyászához, kardiológusához, diabetológusához került.

    Ritka kór a háttérben

    A Wegener granulomatozis és tünetei

    Ez az idegen nevű betegség az ún. szisztémás vaszkulitiszek közé tartozó megbetegedés. Jellemzője, hogy leggyakrabban az orr, az orrmelléküregek, a torok vagy a tüdő nyálkahártyájának érintettségével jár, de késői diagnózis esetén átterjedhet a test teljes érhálózatára. Időben felfedezve és kezelve gyógyítható, az előrehaladott betegség azonban súlyos veseelégtelenséget és ennek következményeként halált is okozhat. A Wegener granulomatozis és tünetei>>

    Dr. Marton Anna vizsgálatai során kiderült, hogy a betegnek valóban garatgyulladása van, ez okozza a tartós fájdalmat. Ugyanakkor a leletekből az is kiderült, hogy a páciens vesefunkciója sem volt rendben, ráadásul óriási volt süllyedése is. A süllyedés mérése során az alvadásban gátolt vérben lévő sejtek ülepedési sebességét határozzák meg. A magas érték számos kóros állapotra utalhat, például fertőző betegségekre, gyulladásra, rosszindulatú daganatokra, vesebetegségre, pajzsmirigy túlműködésre. Mivel addig a páciensnek semmilyen komoly betegsége nem volt, ez a laborérték is gyanakvásra adott okot.

    Az eredmények és tünetek ismeretében Marton doktornő egy igen ritka betegséget, a Wegener granulomatózist valószínűsítette. Ez a betegség az ún. szisztémás vaszkulitiszek csoportjába tartozik, és számos, kevésbé tipikus jellemzője van, mint például az orr, az orrmelléküregek, a torok vagy a tüdő nyálkahártyájának érintettsége. Késői diagnózis esetén a betegség átterjedhet a teljes érhálózatra. Amennyiben sikerül időben diagnosztizálni, megfelelően kezelve gyógyítható, ám az előrehaladott betegség súlyos veseelégtelenséget és ennek következményeként halált is okozhat. Bizonyos speciális vérvizsgálatokat elvégzése után – amelyeket ilyen esetben ajánlott elvégezni -, sajnos beigazolódott a doktornő gyanúja.

    Hirdetés

    A korai felismerés életet menthet

    A folyamat gyors romlása miatt a beteg vesefunkciói egyre gyengébben működtek, így áthelyezték egy másik osztályra, ahol dialízisre is került.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    - Ekkor már egészen biztos voltam a diagnózisban, és végül az érintett szakorvosokkal konzultálva a beteget kemoterápiával és szteroidokkal kezdtük kezelni. Ennek a ritka és nehezen felismerhető betegségnek ez az elfogadott kezelési módja. A Wegener granulomatózis ugyanis úgy működik, mint egy olyan rosszindulatú daganatos betegség, amelyet ha idejében felismernek, teljes mértékben gyógyítható. Ha nem kezelik, könnyen végzetessé válhat- ismerteti dr. Marton Anna, az Oxygen Medical belgyógyász, kardiológusa, diabetológusa.

    A férfi a kezelés következtében sikeresen felépült, bár természetesen a rosszindulatú daganatoknál szokásos öt évig még rendszeres ellenőrzéseken kellett átesnie. Életét gyakorlatilag az időben történt, átgondolt diagnózis és az adekvát kezelés mentette meg. Ez az eset is arra világít rá, mennyire fontos, hogy a tartós vagy szokatlan panaszokat ne vegyük félvállról és időben forduljunk szakorvoshoz.

    A ritka betegségek - Bemutatják a Ritka Betegségek Nemzeti Tervet


    A ritka betegségek: Azok a ritka betegségek, melyek maximum egy embert érintenek 2000 főből, és életveszélyesek, vagy krónikus leépüléssel járnak, magas szintű komplexitással. Többségében nincs gyógyítási lehetőség a 6000-8000 féle ritka betegség esetén, melyek 75 %-a gyermekeket érint! Az általános információhiány következtében ezek a betegek sokszor diagnózis nélkül, kezelés nélkül, kutatás nélkül, és ezért szinte minden remény nélkül küzdenek a betegséggel. Napjainkban kb. 30 millió ember szenved valamilyen ritka betegségben Európában.

    2013. október 25-én mutatják be a Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter által aláírt Ritka Betegségek Nemzeti Tervet a második nemzetközi EUROTERV konferencián. A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége, ezúttal is az EMMI Egészségügyi Államtitkársággal karöltve, megrendezi a IV. nemzeti EUROTERV konferenciát, mely második alkalommal kerül nemzetközi szinten megrendezésre. E rendezvény az Európai Uniós irányvonalak mentén, minden érintett érdekcsoport képviseletével törekszik a hazai 800.000 ritka betegségben szenvedő jobb ellátásának elősegítésére. Bemutatják a Ritka Betegségek Nemzeti Tervet>>

    (www.oxygenmedical.hu)

    Legutóbb frissült: 2015.01.07 21:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A krónikus mandulagyulladás tünetei és kezelése

    A krónikus mandulagyulladás a torokmandulák bakteriális fertőzése, kolonizációja következtében létrejövő, idült állapot. Lehet klinikailag csak a távoli betegség miatt feltételezett, de előfordul a heveny, tüszős mandulagyulladások ismétlődése is.

    A szívnagyobbodás

    A szívnagyobbodás diagnózissal a páciens gyakran a mellkasi röntgenfelvétel leletét olvasva találkozik először. A mellkasröntgen vizsgálata során a szív árnyéka látható két dimenzióban, ez azonban nem alkalmas a szívnagyság pontos megállapítására.

    Krónikus mandulagyulladás esetén indokolt a műtét

    Számos történetet hallottunk arról, hogy a torokmandulák a szájüreg mélyén, a torok két oldalán elhelyezkedő nyirokszövetek gyakori fertőzése milyen galibát képesek okozni, veszélyeztetve a létfontosságú szerveinket. Sok esetben tanácstalanok a gyermeket nevelő szülők: vállalják-e a műtétet vagy sem?

    Mi okozhat visszatérő arcüreggyulladást?

    Az téli hónapokban gyakori panasz az arc egyik, vagy mindkét oldalán jelentkező fájdalommal járó arcüreggyulladás. Kiváltó oka az esetek többségében valamilyen felső-légúti fertőzés, ám visszatérő panaszok esetén érdemes felderíteni a krónikus arcüreggyulladás egyéb lehetséges okait –például orrsövényferdülés, orrpolip, allergia, fogászati probléma - is.

    A nyelési panaszok leggyakoribb okai és kezelése

    A nyelési panaszok (szaknyelven dysphagia) számos okra vezethetők vissza. Főleg télen gyakori panasz, meghűlés, torokfájás következtében. A nyelési panaszt azonban nem mindig kíséri fájdalom, előfordulhat, hogy a páciens a torkában gombócérzetet tapasztal.

    A szívelégtelenség típusai

    Szívelégtelenségről akkor beszélünk, ha a szív a szervezetet már nem tudja megfelelően ellátni vérrel és oxigénnel. A szív teljesítménye nem elegendő ahhoz, hogy fedezze a szervezet igényeit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.