Mandulagyulladásból végzetes kór?

Szerző: Oxygen Medical

Egy jó karban lévő, középkorú férfi látszólag veszélytelen problémával: nem múló torokfájással került kórházba. Az antibiotikumok ellenére sem múlt a panasza, sőt, végig magas lázzal küzdött, amikor dr. Marton Annához, az Oxygen Medical belgyógyászához, kardiológusához, diabetológusához került.

Ritka kór a háttérben

A Wegener-granulomatozis és tünetei

Ez az idegen nevű betegség az ún. szisztémás vaszkulitiszek közé tartozó megbetegedés. Jellemzője, hogy leggyakrabban az orr, az orrmelléküregek, a torok vagy a tüdő nyálkahártyájának érintettségével jár, de késői diagnózis esetén átterjedhet a test teljes érhálózatára. Időben felfedezve és kezelve gyógyítható, az előrehaladott betegség azonban súlyos veseelégtelenséget és ennek következményeként halált is okozhat. A Wegener-granulomatozis és tünetei>>

Dr. Marton Anna vizsgálatai során kiderült, hogy a betegnek valóban garatgyulladása van, ez okozza a tartós fájdalmat. Ugyanakkor a leletekből az is kiderült, hogy a páciens vesefunkciója sem volt rendben, ráadásul óriási volt süllyedése is. A süllyedés mérése során az alvadásban gátolt vérben lévő sejtek ülepedési sebességét határozzák meg. A magas érték számos kóros állapotra utalhat, például fertőző betegségekre, gyulladásra, rosszindulatú daganatokra, vesebetegségre, pajzsmirigy-túlműködésre. Mivel addig a páciensnek semmilyen komoly betegsége nem volt, ez a laborérték is gyanakvásra adott okot.

Az eredmények és tünetek ismeretében Marton doktornő egy igen ritka betegséget, a Wegener-granulomatózist valószínűsítette. Ez a betegség az ún. szisztémás vaszkulitiszek csoportjába tartozik, és számos, kevésbé tipikus jellemzője van, mint például az orr, az orrmelléküregek, a torok vagy a tüdő nyálkahártyájának érintettsége. Késői diagnózis esetén a betegség átterjedhet a teljes érhálózatra. Amennyiben sikerül időben diagnosztizálni, megfelelően kezelve gyógyítható, ám az előrehaladott betegség súlyos veseelégtelenséget és ennek következményeként halált is okozhat. Bizonyos speciális vérvizsgálatokat elvégzése után – amelyeket ilyen esetben ajánlott elvégezni -, sajnos beigazolódott a doktornő gyanúja.

A korai felismerés életet menthet

A folyamat gyors romlása miatt a beteg vesefunkciói egyre gyengébben működtek, így áthelyezték egy másik osztályra, ahol dialízisre is került.

- Ekkor már egészen biztos voltam a diagnózisban, és végül az érintett szakorvosokkal konzultálva a beteget kemoterápiával és szteroidokkal kezdtük kezelni. Ennek a ritka és nehezen felismerhető betegségnek ez az elfogadott kezelési módja. A Wegener-granulomatózis ugyanis úgy működik, mint egy olyan rosszindulatú daganatos betegség, amelyet ha idejében felismernek, teljes mértékben gyógyítható. Ha nem kezelik, könnyen végzetessé válhat- ismerteti dr. Marton Anna, az Oxygen Medical belgyógyász, kardiológusa, diabetológusa.

A férfi a kezelés következtében sikeresen felépült, bár természetesen a rosszindulatú daganatoknál szokásos öt évig még rendszeres ellenőrzéseken kellett átesnie. Életét gyakorlatilag az időben történt, átgondolt diagnózis és az adekvát kezelés mentette meg. Ez az eset is arra világít rá, mennyire fontos, hogy a tartós vagy szokatlan panaszokat ne vegyük félvállról és időben forduljunk szakorvoshoz.

Bemutatják a Ritka Betegségek Nemzeti Tervet

A ritka betegségek: Azok a ritka betegségek, melyek maximum egy embert érintenek 2000 főből, és életveszélyesek, vagy krónikus leépüléssel járnak, magas szintű komplexitással. Többségében nincs gyógyítási lehetőség a 6000-8000 féle ritka betegség esetén, melyek 75 %-a gyermekeket érint! Az általános információhiány következtében ezek a betegek sokszor diagnózis nélkül, kezelés nélkül, kutatás nélkül, és ezért szinte minden remény nélkül küzdenek a betegséggel. Napjainkban kb. 30 millió ember szenved valamilyen ritka betegségben Európában.

2013. október 25-én mutatják be a Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter által aláírt Ritka Betegségek Nemzeti Tervet a második nemzetközi EUROTERV konferencián. A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége, ezúttal is az EMMI Egészségügyi Államtitkársággal karöltve, megrendezi a IV. nemzeti EUROTERV konferenciát, mely második alkalommal kerül nemzetközi szinten megrendezésre. E rendezvény az Európai Uniós irányvonalak mentén, minden érintett érdekcsoport képviseletével törekszik a hazai 800.000 ritka betegségben szenvedő jobb ellátásának elősegítésére. Bemutatják a Ritka Betegségek Nemzeti Tervet

(www.oxygenmedical.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

A Wegener-granulomatozis és tünetei

Ez az idegen nevű betegség az úgynevezett szisztémás vaszkulitiszek közé tartozó megbetegedés. Jellemzője, hogy leggyakrabban az orr, az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.