Tüszős mandulagyulladás

Tisztelt Doktornő! Holnap lesz egy hete, hogy tüszős mandulagyulladást diagnosztizált nálam a háziorvosom. Magas lázam volt, erős torokfájásom, a manduláimon tüszőkkel, stb. Dalacin 300 mg kapszulát kaptam rá, napi 3-at kellett bevegyek 5 napig. Úgy a kezelés 3. napjától kezdve csökkenni kezdtek a tüneteim, a végére pedig a kínzó torokfájás is elmúlt, csak a tüszők maradtak a mandulákon, illetve száraz köhögés lépett fel (ez az elején nem volt) . Sajnos ma (1 napja fejeztem be az antibiotikum kúrát) újból elkezdett fájni a torkom egyik oldala, illetve még mindig tüszők vannak a mandulákon, köhögök (testhőmérsékletem normális) . A visszatérő torokfájás normális a gyógyulás alatt, vagy további kezelésre van szükségem? A másik kérdésem az lenne, hogy meddig fertőz a betegség? Köszönettel: Pálinkás Diána

Dr. Gerencsér Emőke válasza tüszős mandulagyulladás témában

Kedves Diána!

Feltételezem, hogy Ön penicillin és kefalosporin érzékeny, ezért kapott Dalacint.

Ha a garatmandulákon fehér " pöttyök" vannak, az nem biztos, hogy tüsző. Mert lehet detritusz is, ami idült mandulagyulladás jele.

Tehát el kellene dönteni azt, hogy amit a mandulán lát / látnak, az valóban tüsző-e?

Felsőléguti gyulladásokban a száraz köhögésre is köptetőt kell adni és nem köhögéscsillapítót. Az ingerlékeny, gyulladt nyálkahártyáról az ott termelődő váladékot el kell távolítani.

Ha torokpanasza van, akkor gargalizáló / spray / szopogatós tabletta formájában torok fertőtlenítőt is érdemes alkalmazni.

A tüszős mandulagyulladást sem tartjuk klasszikus értelemben fertőző betegségnek és csak a minimálisan elvárható higiénés szabályokat kell betartani. / kézmosás, közösen nem lehet használni evőeszközt, poharat, fogkefét, gyerek puszilgatása nem ildomos, köhögéskor a száj elé tartott zsebkendő, stb., /

Ha lehetősége van, fül-orr-gégész döntse el, hogy valójában milyen az Ön torok státusza.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2017. október 30., 20:13 ;Megválaszolva: 2017. október 31., 11:45
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Nyaki nyirokcsomó duzzanat.
A nyakamon a jobb oldalon a fülem alatt kb másfél hónapja van egy 1.7mm gyulladt nyirokcsomo ami nem múlik voltam orvosnál vérvételre kellett mennem...
Milyen házi gyógymódot ajánl az...
Tüszős mandula és szájüreg gyulladásom van. Nagyon érzékenyek ezek a pontok. Nehézséget okoz az evés. Antibiotikumot szedtem, de még eredményt nem...
Betegségek és szex
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azt szeretném kérdezni, hogy pl tüszős mandulagyulladás (vagy bármilyen cseppfertőző betegség) terjedhet-e szexuális...
Kíváncsiság
Tisztelt dr ur/nő. A barátnőm, fül-mandula panaszokkal ment orvoshoz, jobb fülére rosszul hall, a mandulája teli van tüsző jellegü valamivel, de nem...
Tüsző a mandulán
Kedves Doktornő/Úr! Az elmúlt napokban reggel erős torokfájáésra ébredtem. Nehéz nyelés és száraz nyálkahártyák. A mandulámon egy...