Torok probléma

Tisztelt Doktor Nő, Az elmúlt időszakban sok a problémám a torkommal. Szinte folyamatosan piros többé kevésbé és sárgás lepedék van a mandulamon. Néhol mintha apró hólyagocskák is lennének. Amikor nagy rossz volt akkor nyelni alig bírtam, nyilaló fájás volt minden nyelésnél. Az antibiotikummal kezelve lett tüszős mandulagyulladasra gyanakodva. Jobb is lett de nem teljesen. Próbálok rá jönni mitől rosszabb vagy jobb időnként de tanácstalan vagyok. Lázam sosem volt és más egyéb tünet sem igazán. Hogyan lehetne ezt kezelni? Mi lehet ez? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza torokfájás tüszős mandulagyulladás témában

Tisztelt Kérdező!

A kép alapján a mandulája valóban nem gyógyult még meg teljesen, látható egy egy tüsző, és a lepedék is. Amennyiben még mindig panaszos, én csinálnék egy torokleoltást, hogy kiderüljön milyen kórokozó okozta, és az eredmény alapján olyan antibiotikumot írnék fel, amelyre az adott kórokozó érzékeny és eltér a korábbi antibiotikumtól. (ez kiderül a mikrobiológiai leletből)

Azt feltételezem, hogy empirikusan amoxicillin-clavulansav készítményt kaphatott (amennyiben nincs gyógyszerérzékenysége rá) de nem mindegy hogy milyen dózisban és meddig szedte. Tonsillitisnél (tüszős mandulagyulladás) a korábbi 7 nap sokszor kevés, 10 napig kell szedni, annyi alatt gyógyul teljesen.

Amit addig is meg tudna tenni, javasolom a Glycoseptes öblögetést, ecsetelést, felváltva a Tantum Verde pasztilla szopogatásával. (amennyiben nem ismert gyógyszerérzékenysége rájuk) Érdemes lenne még emelt dózisban C vitamint és D vitamint szednie.

Érdemes lenne háziorvosával is konzultálnia, a torokleoltást, vényköteles gyógyszerek felírását ő tudja elvégezni.

Mielőbbi jobbulást kívánok!

üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. október 30., 23:26; Megválaszolva: 2021. október 31., 14:19
Kérdések és válaszok: Fájdalom
Köldök váladék
Kedves Dr! Múlt hét szerdán emeltem egy nagyobb súlyt ekkor egy erős szúró fájdalmat éreztem a köldökömnél. További napokban is tapasztaltam a...
Feszítő nyak
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Panaszom 5 napja kezdődött egy éjszakai ébredést követően, furcsa feszítő, nyomó érzést kezdtem érezni a...
Gyógyszerek kombinációja
Mell környéki fájdalom 2 hónapja
Üdv! 28 éves, vékony testalkatú férfi vagyok, az alábbi problémával: Kb. 2-3 hónapja folyamatos, de tényleg folyamatos tompán nyomó bal oldali...