Magzat téma

A magzat és a csecsemő életét is veszélyezteti a túlsúlyos kismama

Medipress

A terhesség korai időszakában túlsúlyos édesanyák gyermekei sokkal nagyobb eséllyel halnak meg egy éves születésnapjukig, amihez az anyai magas vérnyomás és a cukorbetegség is hozzájárulhat, állítják brit tudósok.

A kiegyensúlyozatlan étrend káros a magzatra

MTI

Olyan mechanizmusra bukkantak cambridge-i kutatók, amely megmagyarázhatja, miért növeli az anya kiegyensúlyozatlan étrendje az utódnál a diabétesz kialakulásának kockázatát későbbi életében - idézte hétfőn a BBC hírportálja.

Mobiltelefon és terhesség - Veszélyeztetheti a magzatot?

WEBBeteg - Cs. K. fordító

A mobiltelefon sugárzása születés előtt és utána is növeli bizonyos viselkedési problémák (pl. hiperaktivitás, figyelemzavar, kortársakkal való együttműködés zavara) kockázatát – feltételezi a Journal of Epidemiology and Community Health online szaklapban megjelent tanulmány.

Egy pocaklakó üzenete

leszokasvonal.hu

A napokban beszélgettem egy pocaklakóval. Szomorú volt. Elmondta, hogy anyukája gyakran rágyújt és neki is nyelni kell a füstöt és a sok-sok mérget, ami minden szál cigarettában benne van. (x)

A 17 hetes magzat már képes mosolyogni - Fotóval

Medipress

Egy 17 hetes magzat is képes már kimutatni boldogságát és fájdalmát. Ez jóval koraibb, mint azt eddig hitték.

A születés előtti alultápláltság szellemi hanyatláshoz vezethet

MTI

A magzati korban történő kalóriamegvonásnak különféle káros hatásai lehetnek a mentális egészségre a későbbi életben - ismertették holland kutatók.

Koraszülésért felelős gént találtak

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Amerikai tudósok megtalálták azokat a DNS eltéréseket, amelyek nyilvánvalóan befolyásolják a koraszülés kockázatát.

Már a magzat is emlékszik - 10 percig

MTI

Már a harminchetes magzat is legalább tíz percig emlékszik történtekre, derült ki holland kutatók tanulmányából. Ezek szerint az ember rövidtávú memóriája már az anyaméhben kifejlődik.

A légszennyezés árthat a fejlődő agynak

MTI

Első ízben találtak összefüggést a születés előtti környezetszennyezés és a gyerekek intelligenciahányadosa (IQ) között amerikai kutatók.

Öt centiméteres magzat a vastagbélben

MTI

Egy asszony vastagbeléből öt centiméteres magzatot távolítottak el egyiptomi orvosok. Ez a fajta méhen kívüli terhesség 10 millió terhesség közül egyben fordul elő.