A túlsúlyos kismama védtelenebb a fertőzésekkel szemben

Medipress
megjelent:

A túlsúlyos kismamák kevésbé tudnak küzdeni a fertőzések ellen, mint vékony társaik, ami kihathat gyermekük szülés utáni és későbbi egészségére is, számoltak be május 1-jén a kutatók Denverben az amerikai Gyermekgyógyász Társaságok Akadémiájának éves kongresszusán.

A már terhesség előtt is túlsúlyos édesanyák immunrendszerének működése jelentősen eltér a normál súlyú kismamákétól, aminek negatív hatásait mind az édesanyák, mind gyermekeik megtapasztalják - véli Dr. Sarbattama Sen, a kísérlet vezetője, aki Bostonban a Tufts Egészségügyi Központ Gyermekkórházában dolgozik.

A terhesség alatti túlsúly megemeli a fertőzések gyakoriságát, például nő a a magzatburkok és a magzatvíz fertőződésének (orvosi szóval a chorioamnionitis) valószínűsége, aminek komoly következményei lehetnek az édesanyára és a magzatra egyaránt.

A túlsúlyos kismama ellenállóképessége csökken

A kutató és csapata azt vizsgálták, hogy a terhesség alatti túlsúly megváltoztatja-e a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet. 30, 24. és 28. hét közötti kismamától vettek vért, hogy megvizsgálják azoknak a sejteknek és sejtfehérjéknek a jelenlétét, melyek a fertőzésekkel szemben veszik fel a harcot. 15-en már azt megelőzően is túlsúlyosak voltak, hogy teherbe estek ( BMI>30), míg 15-nek átlagos volt a súlya (BMI-jük 20-25 közötti volt).

A túlsúlyos kismamáknak kevesebb volt a CD8+ (úgynevezett citotoxikus T) és a természetes ölő (NK) sejtjük, melyek a fertőzésekkel szembeni küzdelemben résztvevő fehérérsejtek, mint a vékony nőknek. Ráadásul a kövér terhes kismamáknak a fertőzésekkel küzdő sejtek termelésének képessége is elégtelen volt.

Az anyai kövérség mind az édesanya, mind magzata számára következményekkel jár, amit csak most kezdünk megérteni. Ahogy emelkedik a termékeny korú kövér nők száma, fontos megértenünk annak hatásait a következő generációkra.

Táplálkozás és életmód gyermekvárás idején

A terhesség alatt szabadon ehetünk bármit, amit a szervezet megkíván - tartja a mondás. Sokan vallják ezt, de sajnos nem így van. A terhesség alatti kalóriák nem szállnak el nyomtalanul. Azzal, ha a szükségesnél sokkal több táplálékot fogyasztunk, nem segítjük gyermekünk növekedését.

Medipress

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.