A magzat és a csecsemő életét is veszélyezteti a túlsúlyos kismama

Szerző: Medipress

A terhesség korai időszakában túlsúlyos édesanyák gyermekei sokkal nagyobb eséllyel halnak meg egy éves születésnapjukig, amihez az anyai magas vérnyomás és a cukorbetegség is hozzájárulhat, állítják brit tudósok.

A kutatók összesen közel 41 ezer egyszeres terhesség adatát tekintették át 2003 és 2005 között 5 észak-angliai szülészeti központban. A méhen belüli elhalás illetve az egy éves születésnap előtti halál (csecsemőhalálozás) kétszer olyan magas a kövér kismamák esetében (30-as BMI fölött) a koraterhesség időszakában, mint a normál súlyú édesanyák gyermekei között (BMI 18,5 és 24,5 között).

Majdnem nyolccal több magzatot és csecsemőt veszítünk el 1000 kövér édesanya gyerekei közül, mint normál testsúly esetén. ( 16 ezrelék túlsúlyos és 9 ezreléket normál súlyú édesanyák esetében) A kockázat 23-as BMI esetén a legalacsonyabb.

A BMI egy, a testmagasságból és testsúlyból számolt érték, 25 és29,9 közötti BMI esetén beszélük túlsúlyról, míg 30-as BMI és a fölötti értékekek esetén kövérségről. A közlemény a Human Reproduction áprilisi számában jelent meg.

Számos oka lehet annak, hogy a túlsúly megemeli a gyerekek halálozási kockázatát, de a pontos mechanizmust még nem ismerjük. Magasabb ugyanis a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulási kockázata is. A pontos mechanizmus megértése azért is fontos, hogy a kismamákat szorosabbban ellenőrizve megvédjük őket az esetleges szövődményektől - magyarázza a cikk társszerzője, Judith Rankin, a Newcastle Egyetem professzora.

A fejlett országokban, így az Egyesüllt Királyságban is a legtöbb édesanya egészséges gyerekeknek ad majd életet, függetlenül attól, hogy milyen testsúllyal esik teherbe, nyugtatja meg a kismamákat Dr. Ruth Bell szülész-nőgyógyász .

Fontos, hogy a kismamák még teherbeesésük előtt törekedjenek az ideális testsúly elérésére és hogy az ehhez szükséges segítséget is megkaphassák. Ezzel sokat tehetünk gyermekük egészségéért is.

Terhesség alatt nem célszerű testsúlycsökkentésre törekedni, de figyelni kell az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Táplálkozás és életmód gyermekvárás idején
A terhesség alatt szabadon ehetünk bármit, amit a szervezet megkíván - tartja a mondás. Sokan vallják ezt, de sajnos nem így van. A terhesség alatti kalóriák nem szállnak el nyomtalanul. Azzal, ha a szükségesnél sokkal több táplálékot fogyasztunk, nem segítjük gyermekünk növekedését.

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Terhes és szoptató nőknél egy...

Azok a nők, akik a terhességük során, illetve a szoptatási periódusban kapták meg az mRNS-típusú COVID-19 elleni vakcinájuk első dózisát...

A terhesség alatti vérkép és a...

A vizeletben jellemzően nem jelenik meg fehérje, ellenben terhesség során egy kis mennyiség jelen lehet. A várandós szervezetében nő a keringő vér...

Magzatmozgások - Mikor és mennyi a...

Általában a várandósság 16-18. hete körül érzékelhetőek először a magzat mozgásai a kismama számára. Ezt a legtöbben az orvossal történő...

A baba fejlődése az első hónapban

A várandósság első két hete valójában a peteérésig, illetve a megtermékenyülésig eltelt időszakot jelenti. A petesejt és a hímivarsejt...

Hogyan ne táplálkozzon egy kismama?...

Amikor egy nő a gyermekét hordja a szíve alatt, csak arra tud gondolni, hogy egészségesen, szépen növekedjen a babája, és semmilyen tápanyagban ne...

Mennyit igyanak a kismamák?

A várandósság és a szoptatás ideje alatt megnövekedett folyadékigénnyel kell számolni. A folyadékpótlás szempontjából is megkülönböztetett...

8 étkezési szabály kismamáknak

A kismama táplálkozása nem csak a saját egészsége és jó közérzete miatt fontos, de a magzat fejlődése szempontjából is döntő jelentőségű.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.