A magzat és a csecsemő életét is veszélyezteti a túlsúlyos kismama

Medipress
megjelent:

A terhesség korai időszakában túlsúlyos édesanyák gyermekei sokkal nagyobb eséllyel halnak meg egy éves születésnapjukig, amihez az anyai magas vérnyomás és a cukorbetegség is hozzájárulhat, állítják brit tudósok.

A kutatók összesen közel 41 ezer egyszeres terhesség adatát tekintették át 2003 és 2005 között 5 észak-angliai szülészeti központban. A méhen belüli elhalás illetve az egy éves születésnap előtti halál (csecsemőhalálozás) kétszer olyan magas a kövér kismamák esetében (30-as BMI fölött) a koraterhesség időszakában, mint a normál súlyú édesanyák gyermekei között (BMI 18,5 és 24,5 között).

Majdnem nyolccal több magzatot és csecsemőt veszítünk el 1000 kövér édesanya gyerekei közül, mint normál testsúly esetén. ( 16 ezrelék túlsúlyos és 9 ezreléket normál súlyú édesanyák esetében) A kockázat 23-as BMI esetén a legalacsonyabb.

A BMI egy, a testmagasságból és testsúlyból számolt érték, 25 és29,9 közötti BMI esetén beszélük túlsúlyról, míg 30-as BMI és a fölötti értékekek esetén kövérségről. A közlemény a Human Reproduction áprilisi számában jelent meg.

Számos oka lehet annak, hogy a túlsúly megemeli a gyerekek halálozási kockázatát, de a pontos mechanizmust még nem ismerjük. Magasabb ugyanis a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulási kockázata is. A pontos mechanizmus megértése azért is fontos, hogy a kismamákat szorosabbban ellenőrizve megvédjük őket az esetleges szövődményektől - magyarázza a cikk társszerzője, Judith Rankin, a Newcastle Egyetem professzora.

A fejlett országokban, így az Egyesüllt Királyságban is a legtöbb édesanya egészséges gyerekeknek ad majd életet, függetlenül attól, hogy milyen testsúllyal esik teherbe, nyugtatja meg a kismamákat Dr. Ruth Bell szülész-nőgyógyász .

Fontos, hogy a kismamák még teherbeesésük előtt törekedjenek az ideális testsúly elérésére és hogy az ehhez szükséges segítséget is megkaphassák. Ezzel sokat tehetünk gyermekük egészségéért is.

Terhesség alatt nem célszerű testsúlycsökkentésre törekedni, de figyelni kell az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Táplálkozás és életmód gyermekvárás idején
A terhesség alatt szabadon ehetünk bármit, amit a szervezet megkíván - tartja a mondás. Sokan vallják ezt, de sajnos nem így van. A terhesség alatti kalóriák nem szállnak el nyomtalanul. Azzal, ha a szükségesnél sokkal több táplálékot fogyasztunk, nem segítjük gyermekünk növekedését.

Medipress

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.