Mobiltelefon és terhesség - Veszélyeztetheti a magzatot?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A mobiltelefon sugárzása születés előtt és utána is növeli bizonyos viselkedési problémák (pl. hiperaktivitás, figyelemzavar, kortársakkal való együttműködés zavara) kockázatát – feltételezi a Journal of Epidemiology and Community Health online szaklapban megjelent tanulmány.

Az új kutatásnak azonban vannak korlátai, s amint arra a kutatók is rámutattak, nincs elegendő adat ahhoz, hogy biztosan állítsák, a mobiltelefon expozíció viselkedési problémát okoz. Amint azt Leeka Kheifets, a tanulmány kutatója elmondta, a magzati expozíció valószínűleg nagyon alacsony, így ma még nem világos, hogyan befolyásolja a magzati fejlődést.

Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy néhány egyszerű óvintézkedéssel csökkenthető a terhességi és gyermekkori veszélyeztetettség. Egyszerűen csak tartsa távol a telefont a testétől és használjon kihangosító eszközt!

Mobiltelefon expozíció és viselkedés

Veszélyes-e a mikrohullámú sütő?

A mikrohullámú sütőben elkészített élelmiszer ugyanolyan ízletes, mint bármely más módszerrel készült étel, ráadásul sokkal több vitamin, ásványi-és tápanyag marad benne, mint a hagyományos főzés során. Mindezek ellenére a mikrohullámú sütő veszélyes is lehet, ha nem a megfelelő módon használják. Veszélyes-e a mikrohullámú sütő?>>

A kutatók 28745 hétéves gyermek és édesanyjuk adatait vizsgálta. Az anyák tájékoztatást adtak a terhesség alatti életmódjukról, beleértve a mobiltelefon használati szokásaikat is a terhesség alatt és után. A gyermekek 7 éves korában újból megkérdezték őket a gyerek mobiltelefon használati szokásairól és viselkedési problémáiról.

A gyerekek 35%-a használt mobiltelefont, kevesebb, mint 1 %-uk heti több mint egy órát telefonált. A szülők elmondása szerint a gyerekek többségének (93%) nincs viselkedés zavara, ám 3.3%-nál borderline személyiségzavart, 3.1%-nál pedig egyéb viselkedési problémát (lelki tünetek, hiperaktivitás, figyelemzavar, kapcsolati problémák) tapasztaltak.

A gyerekek 18%-a volt kitéve a mobiltelefon ártalmainak terhesség alatt és születés után, és ennél a csoportnál volt a viselkedési problémák előfordulása a legnagyobb. Kheifets azt tervezi, hogy 11 éves korukban ismét megkérdezi a gyerekeket a mobiltelefon használati szokásaikról.

Csökkentse az expozíciót!

A mobiltelefon használat ártalmaival kapcsolatban már számos tanulmány megjelent. Ezért is fontos, hogy a várandós nők a pocakjuktól minél távolabb tárolják mobiljukat, illetve kihangosítóval használják azt. Noha még kevés adat áll rendelkezésünkre, jobb félni, mint megijedni – állítják a szakemberek.

Nem csak a terhes nőkre és a magzatra veszélyes a mobiltelefon. Számos tanulmány bizonyítja, hogy férfiaknál a zsebben hordott mobil jelentősen csökkenti, illetve károsítja a spermákat.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Bárányhimlő
Bárányhimlő

Nem biztos, hogy átestünk már rajta.

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.