• Mobiltelefon és terhesség - Veszélyeztetheti a magzatot?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A mobiltelefon sugárzása születés előtt és utána is növeli bizonyos viselkedési problémák (pl. hiperaktivitás, figyelemzavar, kortársakkal való együttműködés zavara) kockázatát – feltételezi a Journal of Epidemiology and Community Health online szaklapban megjelent tanulmány.

    Az új kutatásnak azonban vannak korlátai, s amint arra a kutatók is rámutattak, nincs elegendő adat ahhoz, hogy biztosan állítsák, a mobiltelefon expozíció viselkedési problémát okoz. Amint azt Leeka Kheifets, a tanulmány kutatója elmondta, a magzati expozíció valószínűleg nagyon alacsony, így ma még nem világos, hogyan befolyásolja a magzati fejlődést.  

    Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy néhány egyszerű óvintézkedéssel csökkenthető a terhességi és gyermekkori veszélyeztetettség. Egyszerűen csak tartsa távol a telefont a testétől és használjon kihangosító eszközt!

    Hirdetés

    Mobiltelefon expozíció és viselkedés

    Veszélyes-e a mikrohullámú sütő?


    A mikrohullámú sütőben elkészített élelmiszer ugyanolyan ízletes, mint bármely más módszerrel készült étel, ráadásul sokkal több vitamin, ásványi-és tápanyag marad benne, mint a hagyományos főzés során. Mindezek ellenére a mikrohullámú sütő veszélyes is lehet, ha nem a megfelelő módon használják. Veszélyes-e a mikrohullámú sütő?>>

    A kutatók 28745 hétéves gyermek és édesanyjuk adatait vizsgálta. Az anyák tájékoztatást adtak a terhesség alatti életmódjukról, beleértve a mobiltelefon használati szokásaikat is a terhesség alatt és után. A gyermekek 7 éves korában újból megkérdezték őket a gyerek mobiltelefon használati szokásairól és viselkedési problémáiról.

    A gyerekek 35%-a használt mobiltelefont, kevesebb, mint 1 %-uk heti több mint egy órát telefonált. A szülők elmondása szerint a gyerekek többségének (93%) nincs viselkedés zavara, ám 3.3%-nál borderline személyiségzavart, 3.1%-nál pedig egyéb viselkedési problémát (lelki tünetek, hiperaktivitás, figyelemzavar, kapcsolati problémák) tapasztaltak.

    A gyerekek 18%-a volt kitéve a mobiltelefon ártalmainak terhesség alatt és születés után, és ennél a csoportnál volt a viselkedési problémák előfordulása a legnagyobb. Kheifets azt tervezi, hogy 11 éves korukban ismét megkérdezi a gyerekeket a mobiltelefon használati szokásaikról.

    Csökkentse az expozíciót!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A mobiltelefon használat ártalmaival kapcsolatban már számos tanulmány megjelent. Ezért is fontos, hogy a várandós nők a pocakjuktól minél távolabb tárolják mobiljukat, illetve kihangosítóval használják azt. Noha még kevés adat áll rendelkezésünkre, jobb félni, mint megijedni – állítják a szakemberek.

    Nem csak a terhes nőkre és a magzatra veszélyes a mobiltelefon. Számos tanulmány bizonyítja, hogy férfiaknál a zsebben hordott mobil jelentősen csökkenti, illetve károsítja a spermákat.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2011.02.28 02:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Magzatmozgások - Mikor és mennyi a normális?

    Általában a várandósság 16-18. hete körül érzékelhetőek először a magzat mozgásai a kismama számára. Ezt a legtöbben az orvossal történő találkozó során úgy mondják el, hogy olyan érzés, mintha belülről megsimogatták volna a hasfalat. Vajon mit jelez és hogyan?

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

    Vizsgálatok az utolsó trimeszterben: NST - Mire jó? Mikor szükséges?

    A terhesség harmadik trimeszterében, a szülés előtti ellátás során számos módszerrel figyelik a baba egészségét, életfunkcióit. Rendszerint ebben az időszakban a korábbinál gyakoribb orvosi vagy védőnői találkozókra kerül sor. Az egyik legfontosabb szűrővizsgálat az utolsó harmadban az úgynevezett NST, azaz a non-stressz teszt. Mit kell tudni róla?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.