Koraszülésért felelős gént találtak

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Amerikai tudósok megtalálták azokat a DNS eltéréseket, amelyek nyilvánvalóan befolyásolják a koraszülés kockázatát.

Az amerikai National Institutes of Health kutatói a csecsemőkben és az anyákban egyaránt megtalálták a génváltozatokat – hangzott el egy amerikai konferencián. Úgy gondolják, hogy ezeknek fontos szerepük lehet az immunválasz kontrollálásában, mely elméletileg kiválthatja a szülést, ha túl erős hatás éri a szervezetet.

A koraszülés -, mely a brit születések 7%-t érinti – jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a baba későbbi egészségére. A koraszülés okai még nehezen érthetők, bár egyes fertőzések és más egészségügyi komplikációk bizonyos esetekben nagymértékben okolhatóak érte.

A tanulmány 700 DNS változatot vizsgált 190 génben, melyet koraszülő és időben szülő nőktől vettek. A csecsemők köldökzsinórvérét szintén megvizsgálták ezekre a génváltozatokra. A keresést leszűkítették egy maroknyi olyan génvariációra, melyet gyakrabban találtak azokban a nőkben és csecsemőikben, akik idő előtt adtak életet gyermeküknek. Különösen azok a csecsemők, akik az "interleukin 6 receptor" gén DNS-variánsát hordozzák, lesznek nagyobb valószínűséggel koraszülöttek.

Az interleukin 6 gént a sejteket a fertőzésekre adandó válaszként termelik, és részt vesz a gyulladásos folyamatokban is. A magzatvíz és a magzati vér magas interleukin 6 tartalma összefüggésbe hozható az idő előtti szüléssel.

Dr. Roberto Romero, aki a kutatást vezette, a következőket mondta: "Feltételezzük, hogy az anya és / vagy a magzat jelzi a koraszülés folyamatának kialakulását, amikor a méhben a belső környezet már kedvezőtlen, és veszélyezteti az anya-gyermek páros túlélését. Ha a méhben fertőzés van, akkor a koraszülés tűnik az egyetlen túlélési esélynek – ami lehetővé teszi az anya számára is, hogy megszabadítsa magát a fertőzött szövetektől és a későbbiekben újra teherbe eshessen.”

Csak Angliában évente 54.000 koraszülés történik, s ezek harmada ismeretlen okból. Egy megbízható teszt kifejlesztése létfontosságú lenne a veszélyeztetett anyák azonosításához, illetve biztosítaná a legkiszolgáltatottabb babák számára a lehető legjobb ellátást.

A terhesség kilenc hónapja
Kövesse végig a várandósság kilenc hónapját, s tudjon meg mindent arról, hogy mi megy végbe az anya, és magzata szervezetében ezen időszak alatt.
A baba fejlődéséről

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: bbc; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.