• Koraszülésért felelős gént találtak

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Amerikai tudósok megtalálták azokat a DNS eltéréseket, amelyek nyilvánvalóan befolyásolják a koraszülés kockázatát.

    Az amerikai National Institutes of Health kutatói a csecsemőkben és az anyákban egyaránt megtalálták a génváltozatokat – hangzott el egy amerikai konferencián. Úgy gondolják, hogy ezeknek fontos szerepük lehet az immunválasz kontrollálásában, mely elméletileg kiválthatja a szülést, ha túl erős hatás éri a szervezetet. 

    Hirdetés

     

    A terhesség kilenc hónapja
    Kövesse végig a várandósság kilenc hónapját, s tudjon meg mindent arról, hogy mi megy végbe az anya, és magzata szervezetében ezen időszak alatt.
    A WEBBetegen minden kérdésére választ találhat, ha elolvassa A baba fejlődéséről szóló cikksorozatunkat!

    A koraszülés -, mely a brit születések 7%-t érinti – jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a baba későbbi egészségére. A koraszülés okai még nehezen érthetők, bár egyes fertőzések és más egészségügyi komplikációk bizonyos esetekben nagymértékben okolhatóak érte.

    A tanulmány 700 DNS változatot vizsgált 190 génben, melyet koraszülő és időben szülő nőktől vettek. A csecsemők köldökzsinórvérét szintén megvizsgálták ezekre a génváltozatokra. A keresést leszűkítették egy maroknyi olyan génvariációra, melyet gyakrabban találtak azokban a nőkben és csecsemőikben, akik idő előtt adtak életet gyermeküknek. Különösen azok a csecsemők, akik az "interleukin 6 receptor" gén DNS-variánsát hordozzák, lesznek nagyobb valószínűséggel koraszülöttek.

    Az interleukin 6 gént a sejteket a fertőzésekre adandó válaszként termelik, és részt vesz a gyulladásos folyamatokban is. A magzatvíz és a magzati vér magas interleukin 6 tartalma összefüggésbe hozható az idő előtti szüléssel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Dr. Roberto Romero, aki a kutatást vezette, a következőket mondta: "Feltételezzük, hogy az anya és / vagy a magzat jelzi a koraszülés folyamatának kialakulását, amikor a méhben a belső környezet már kedvezőtlen, és veszélyezteti az anya-gyermek páros túlélését. Ha a méhben fertőzés van, akkor a koraszülés tűnik az egyetlen túlélési esélynek – ami lehetővé teszi az anya számára is, hogy megszabadítsa magát a fertőzött szövetektől és a későbbiekben újra teherbe eshessen.”

    Csak Angliában évente 54.000 koraszülés történik, s ezek harmada ismeretlen okból. Egy megbízható teszt kifejlesztése létfontosságú lenne a veszélyeztetett anyák azonosításához, illetve biztosítaná a legkiszolgáltatottabb babák számára a lehető legjobb ellátást.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: bbc; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2010.02.18 10:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mi lehet az oka, ha születése után nem sír fel a baba?

    Már a születés pillanatában megkezdődik az újszülött adaptációja a külvilághoz, melynek során a légutak és a gázcsere azonnali változását a későbbiekben a keringés, a hőháztartás, valamint az anyagcsere átalakulása követi.

    Magzatmozgások - Mikor és mennyi a normális?

    Általában a várandósság 16-18. hete körül érzékelhetőek először a magzat mozgásai a kismama számára. Ezt a legtöbben az orvossal történő találkozó során úgy mondják el, hogy olyan érzés, mintha belülről megsimogatták volna a hasfalat. Vajon mit jelez és hogyan?

    A mióma diagnosztizálása

    A méh simaizomzatából kiinduló jóindulatú daganat, a mióma az egyik leggyakoribb elváltozás a reproduktív korban levő nők körében. Hogyan állítható fel a diagnózis?

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

    Vizsgálatok az utolsó trimeszterben: NST - Mire jó? Mikor szükséges?

    A terhesség harmadik trimeszterében, a szülés előtti ellátás során számos módszerrel figyelik a baba egészségét, életfunkcióit. Rendszerint ebben az időszakban a korábbinál gyakoribb orvosi vagy védőnői találkozókra kerül sor. Az egyik legfontosabb szűrővizsgálat az utolsó harmadban az úgynevezett NST, azaz a non-stressz teszt. Mit kell tudni róla?

    Kismamák és a stressz

    A várandós anya stressze átjuthat a méhben fejlődő magzatba és hosszan tartó hatása lehet - idézte német kutatók megállapítását a BBC hírportálja

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.