• A korai szívrendellenességek gyógyítása a GOKI-ben

    Szerző: MTI - Press

    A betegségek korai felismerése egyfajta versenyfutás az idővel, kulcskérdés szinte valamennyi egészségügyi területen.

    Hogy mennyire érvényes szempont a csecsemők és kisgyermekek szívrendellenességei esetében, arról Szatmári András professzorral, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermek Szívközpontjának szakmai főigazgatójával beszélgetünk.
        
    Mit jelent pontosan, hogy időben, mit jelent ezekben az esetekben a korai felismerés?

    - A korai szívrendellenességek, fejlődési hibák már magzati korban kialakulnak, a terhesség 11-13. hetében. A szív fejlődése a fogamzás pillanatában megkezdődik. Ebben a valóban korainak számító időszakban azoknál a várandós anyáknál indokolt a magzat ilyen irányú szűrése, ahol a családban halmozottan fordultak, illetve fordulnak elő genetikai hátterű egészségügyi problémák, akkor is, ha ezek nem kifejezetten szívet érintőek. Ezen kívül az anya életkora is indokolhatja az alapos, mindenre kiterjedő szűrést - hangsúlyozta.

    Hirdetés

    A tapasztalatok szerint ez a fajta korai szűrés sok vagy kevés esetet tár fel?   

    - Bár a sok vagy kevés ez esetben is relatív, azt kell mondanom, hogy két uralkodó nézet létezik szakmai körökben is. Az egyik szerint állandó, stabilnak mondható a korai időszakban feltárt kóros esetek száma, más nézetek szerint viszont emelkedő irányzatot mutat. Véleményem szerint arról van szó, hogy a modern eljárások és lehetőségek következtében az elmúlt 2-3 évtizedben valóban több a felismert defektusok száma, de abszolút mértékben ez a szám nem növekedett, csak több esetről szerzünk tudomást.

    Létezik-e ilyen irányú kötelező szűrés?

    A magzat vizsgálata


    Az NST és a CTG teljesen veszélytelen, fájdalommentes és tetszőlegesen ismételhető vizsgálati módszerek. Szükség esetén (például koraszülés vagy magzati veszélyállapot gyanúja esetén) már a 24. terhességi héttől el lehet végezni őket, ellenben nem annyira informatívak ezek a vizsgálatok, ilyenkor apróbb különbségeket még nem lehet értékelni. Hogyan vizsgálják a magzat méhen belüli állapotát?>>

    - Nem. Volt ugyan olyan ország, ahol bevezették, de az eredmények nem igazolták célszerűségét. Egyébként ennél a témakörnél két kérdés adódik: ki végezze ezeket a korai szűréseket? A szülész-nőgyógyász optimális esetben felveti a rendellenesség gyanúját, hiszen a szív fejlődési zavarainak pontos felismerése rendkívül bonyolult ebben a korai időszakban. A másik kérdés, hogy ki finanszírozza, mert az erre alkalmas és használatos ultrahangos technika rendkívül költségigényes.

    Az eredmények nem támasztották alá az általános, kötelező szűrés szükségességét, ezért a mai elfogadott gyakorlat szerint csak a veszélyeztetett terhes populáció szűrése indokolt. És még valami. A legtöbb szívfejlődési rendellenesség valójában születés után derül ki. Ezek között vannak olyan elváltozások, amelyek néhány évtizede még gyógyíthatatlannak bizonyultak, ma viszont már igen ritkán hangzik el a megfellebbezhetetlen "gyógyíthatatlan" kifejezés a gyermekkardiológusok részéről.

    Minek köszönhetően?

    - Kiknek és minek? - így teljes a kérdés. Egyrészt felnőtt egy képzett, rendkívül sok tudást, tapasztalatot felhalmozott orvosnemzedék, olyan szakemberek, akik már az újszülött-koraszülött osztályokon felismerik az ilyen jellegű fejlődési rendellenességeket, és haladéktalanul a Gyermek Szívközpontba irányítják ezeket az eseteket, ahol felkészült stáb és technológia várja a kis pácienseket. Itt, ha kell azonnal, a rendellenességtől függően többnyire már egyéves kor alatt elvégezzük a szükséges beavatkozásokat. És nagy eredménynek számít, hogy ezek ma már sok esetben nem műtéti úton történnek, mert a modern katéteres intervenciós eljárások képesek kiváltani bonyolult műtéteket is.

    Szívzörejek gyermekkorban


    A szívbetegségeknek még a gyanúja is komoly izgalmat vált ki a szülőkben, természetesen joggal. A szívzörej is ilyen gyanújel. Ez a vér áramlása vagy a szívburkok mozgása által keltett hangjelenség, amelyet a szív feletti hallgatózással vizsgálnak. Szívzörejek gyermekkorban>>

    Az ország legnagyobb szakcentrumában időnként, a látványos, közfigyelemre számot tartó nagy műtétek, szívtranszplantációk idején felerősödik az érdeklődés. A csendes hétköznapok, amikor "csak" életmentés folyik a nyilvánosság kizárásával, miként telnek?

    - Szerencsére remek csapat áll rendelkezésünkre, ezen a humán erőforrás igényes területen ez nélkülözhetetlen. A gyermekkardiológus, a gyermekszívsebész "tanulóideje" igen hosszú. Amíg a megfelelő gyakorlat kialakul, bizony sok áldozatra van szükség az orvos részéről is, aki ezt a hivatást választja. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy meg tudjuk tartani ezt az összeszokott gárdát, mert az utánpótlás igen nehéz ennél a speciális, "emberigényes" és " tudáscentrikus" területen.

    Gyerekorvosok kedvenc mondása, hogy a gyerek nem kis felnőtt, tehát másként kell a gyógyítási folyamat során bánni vele. Azt gondolom, ez fokozottan érvényes itt, ahol 2-3 kilós csöppséget kell kézbe venni, műtőasztalra tenni, és a legkényesebb, életfontosságú szervét gyógyítani, életre szólóan működőképessé tenni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az itt kezelt, műtött, gyógyult betegekkel tartják-e a kapcsolatot a továbbiakban?

    - Aki meggyógyult, hazamegy, óvodába, iskolába járhat, csakúgy, mint többi társa, éli a normális, hétköznapi életét. Óvjuk a családot attól, hogy agyonpátyolgassák a korábban szívpanaszokkal küzdő gyereket, ha az már nem indokolt. Nem kell betegként kezelni, aki már nem az. De léteznek más esetek is.

    Vannak olyan pácienseink, akik katéteres vagy műtéti beavatkozás után is élethosszig tartó figyelemre szorulnak. Ez a betegcsoport semmilyen másikhoz nem hasonlítható. Az ő számukra nem ér véget a történet a gyógyító beavatkozással, nekik életük végéig szükségük van egyfajta odafigyelésre, amelyre talán nem a legmegfelelőbb szó a rehabilitáció, ám az állandó kapcsolattartás nélkülözhetetlen.

    Csakhogy ezek a gyerekek kinőnek a gyerekkorból, a felnőtt kardiológusok számára pedig olyan szakmai kihívást jelentenek, amelyre nincsenek felkészülve. Ezért ezek a gyerekek egy idő után légüres térben találják magukat. A jövő feladata lesz számukra egy újfajta ellátási, gondozási formát kialakítani, hogy biztonságban, egészségesen élhessék napjaikat.

    (MTI-Press)

    Legutóbb frissült: 2011.10.21 16:22
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Rett-szindróma

    Ha a Rett-szindrómáról hallunk, akkor egy olyan fejlődési rendellenességre kell gondolnunk, amely a központi idegrendszert érinti elsődlegesen, és ennek következménye minden kialakuló tünet, melyek közül legsúlyosabb a mozgásfejlődés elmaradása és az értelmi fogyatékosság.

    Mi lehet az oka, ha születése után nem sír fel a baba?

    Már a születés pillanatában megkezdődik az újszülött adaptációja a külvilághoz, melynek során a légutak és a gázcsere azonnali változását a későbbiekben a keringés, a hőháztartás, valamint az anyagcsere átalakulása követi.

    Magzatmozgások - Mikor és mennyi a normális?

    Általában a várandósság 16-18. hete körül érzékelhetőek először a magzat mozgásai a kismama számára. Ezt a legtöbben az orvossal történő találkozó során úgy mondják el, hogy olyan érzés, mintha belülről megsimogatták volna a hasfalat. Vajon mit jelez és hogyan?

    Tévhitek és igazságok a magzati szűrésekről

    A várandósság kilenc hónapja alatt a kismamáknak számos kötelező vizsgálaton kell átesniük, emellett egy sor ajánlott szűrés is rendelkezésükre áll, hogy biztos információt kapjanak a saját és magzatuk egészségéről. A várandósok gyakran az interneten próbálnak informálódni a különféle vizsgálati módszerekről, ám a világhálón sajnos téves információk garmadája kering. Dr. Elekes Tibor klinikai genetikus segítségével összegyűjtöttük a magzati szűrésekkel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket.

    Táplálkozással az allergia ellen

    A gyermekek bélflórája az erős immunrendszer és a felnőttkori egészség letéteményese.

    Gének üzenete - Megfejthető titkok magzati korban

    Jó géneket örökölt... Rosszak a génjei... Mindenért a gének felelősek egészségünkkel kapcsolatban - ilyen és ezekhez hasonló kijelentések gyakran hangzanak el, de vajon minden egészségügyi problémánk visszavezethető a génekig? Klujber Valéria genetikus, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Családtervezési Központjának munkatársaként igencsak otthon van ebben a témában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.