A mellrák kockázatát "kivédő" gyermek születik

Független Hírügynökség
megjelent:

Néhány napon belül várhatóan megszületik Nagy-Britanniában az első olyan csecsemő, akiből hiányzik egy gén, ami állítólag a mellrák kialakulásának egyik legfőbb okozója.

Az embrió vizsgálatakor megállapították az orvosok, hogy "mentes" a BRCA 1-es géntől, amiről azt gyanítják, hogy a mellrák egyik legfőbb okozója: akiben ez a gén megtalálható, azt 50-80 százalékos valószínűséggel megbetegíti a kór.

Az effajta génellenőrző vizsgálatokat az Egyesült Államokban és Belgiumban már évek óta folytatják, hogy kiszűrjenek bizonyos genetikai rendellenességeket.

A 27 éves nő, akinek személyazonosságát titokban tartják, azért egyezett bele az eljárásba, mert több nőrokona is mellrákban halt meg.

Magzatvédő szervezetek azonban tiltakoznak az efféle vizsgálatok ellen, mondván: ez már az első lépés abba az irányba, hogy később majd "mesterséges gyermekeket" szüljenek csak a nők.

(FH)

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.