Májbetegség téma

Májrák - Gyakoribb, mint gondolná

Rákgyógyítás

Minden utcában élnek veszélyeztetett emberek: vagy tudják, vagy nem. Ma a rosszindulatú májdaganatok nagy részét akkor fedezik fel, amikor már panaszokat okoz, s szétterjedt a rákos folyamat.

Miért veszélyesebb az alkohol a nőkre?

WEBBeteg

Bár a nők általában nem szívesen ismerik be, régóta ismert tény, hogy az alkohol sokkal gyorsabban hat rájuk, mint a férfiakra.

Világszerte egyedülálló terápia a nem alkoholos zsírmáj betegség diétás kezelésére

Támogatott tartalom

A túlevés és a mozgás hiánya támogatja a leggyakoribb krónikus májbetegséget, a nem alkoholos zsírmájat (NASL). A nyugati társadalmakban a felnőttek 30-40%-át érinti. A túlsúlyosak és elhízottak 70%-ánál, a 2-es típusú diabéteszesek 80-90%-ánál, és a normál súlyúak 15%-ánál előfordul. (X)

Tömény alkohol: többet iszunk, mint az oroszok

WEBBeteg - T.A., újságíró

Az európai átlag 12,5 liter. Ennyi alkoholt iszunk éves szinten az öreg kontinensen, ettől többet az oroszok és mi, magyarok fogyasztunk a tömény alkoholból, így például a pálinkából. Mit okozhat a tömény szesz túlzott fogyasztása, másfajta kezelést igényelnek-e azok a betegek, akik inkább a pálinkát részesítik előnybe? Kiderítettük.

Hogyan lehet felismerni a májáttétet?

Rákgyógyítás

A májban kialakult áttétre a daganatgyanúval felvett betegek kivizsgálása vagy a daganatos páciensek kontrollvizsgálata során derülhet fény.

Az egészségügyi államtitkárság is támogatná a májbetegek új, hatékony terápiáját

MTI

Az egészségügyi államtitkárság már dolgozik azon, hogy bekerüljön a támogatásba a májbetegek új, hatékony terápiája - közölte az egészségügyi államtitkárság pénteken az MTI-vel.

Megnéztem a májamat, fotóm is van róla!

WEBBeteg - T. A., újságíró

Még nem voltam hasi ultrahangvizsgálaton, néhány napja kértem beutalót a háziorvosomtól, aki minimum egy-két hetes várakozást jósolt az állami szakrendelésen. Harmincöt éves vagyok, nem iszom túl sok alkoholt, túl zsíros ételeket sem választok, nem volt panaszom az emésztésemmel, de kíváncsi voltam rá, milyen a májam.

A GPR120 jelű fehérje hibája okozhatja az elhízást?

MTI

Egy zsírérzékelőként is működő fehérje hibája okozhat elhízást és májbetegségeket - idézte brit, francia és japán kutatók megállapítását a ScienceDaily című ismeretterjesztő folyóirat.

Egyre több alkoholista van Japánban

MTI

Becslések szerint 800 ezer ember, a teljes népesség 0,6 százaléka számít alkoholistának Japánban. Bár ez még most is kisebb arány, mint az európai és az amerikai, a növekedés azonban felhívja a figyelmet a problémára.

GPT (glutamát-piruvát-transzamináz)

WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin

GPT

A glutamát-piruvát-transzamináz, hivatalos nevén alanin-aminotranszferáz (ALAT vagy ALT) túlnyomóan a májsejtekben termelődő enzim, amely az ott bekövetkező károsodások mutatója.