• Lábfej mozgató izom hirtelen és máig fennálló működésképtelensége

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Webbeteg Orvosai, Home office-ban vagyok március 18-a óta és április 1-jén (nem, nem poén) szerdán vettem észre, hogy a jobb lábfejem nem az igazi, mert rányúlva zsibbad a rüsztöm egyik irányban egész a lábujjaimig, másik irányban a bokám fölött a lábszáram jobb oldalán úgy 30cm-ig. Azóta mikor boltba, vagy egyszer dolgozni mentem, a rendes lépéstávú egyszerű járásnál tűnt fel, hogy nem tudok normálisan gördülve lépni, a sarkamra érkezéskor nem tartja meg az izom a lábfejem, hanem lecsapódik a talajra, így eléggé "kripli"-hatást keltek és nagyon zavaró ez a hiány. Állva a jobb lábfejem nem tudom megemelni, ill. kipróbáltam, hogy hátradőlök csak lábbal tartva és a jobb lábfejem nem tud ellentartani. Nagyon kíváncsi vagyok, mit lehet ezzel kezdeni - ha lehet, a mostani helyzetben -, remélem nem permanens állapotváltozás. Egészségügyi problémám eddig nem volt. U.i: Nem vagyok biztos benne, hogy érrendszeri, vagy neurológiai eredetű-e a gondom, ezért nem választottam.

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a lábfej gyengeség témában

        Kedves Kérdező! Tünetei a jobb oldali nervus peroneus,(perifériás lábfejemelő) ideg részleges sérülésére utalnak. Ezt okozhatja rendellenes, tartós nyomás, pl. helytelen tartás,mozgáshiánnyal kombinálva.( Túlzásba vitt edzés is kiválthatja!) Súlyosbíthatja a dohányzás, alkohol. Mindezek az idegben tápanyag és oxigén hiányt okoznak.Jellemzően a lábfej emelés nehezített, ezért alakul ki a leírt járászavar.Gyógyítása a kiváltó ok megszüntetése, rendszeres lábfej torna, B vitaminok szedése, valamint az esetleges toxikus anyagok kiiktatása.Normál esetben elektroterápia lenne indokolt, de ez pillanatnyilag valószínűleg nem lehetséges.Szerencsére,a leírt kezelések is elegendőek az ideg regenerációjához. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2020. április 18., 04:17; Megválaszolva: 2020. április 19., 08:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: