Lábfej röntgenfelvételen

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

Mikor van szükség a lábfej röntgenvizsgálatára?

A köznyelvben lábfejként ismert testrész hivatalos, orvosi elnevezése a láb (habár a mindennapos szóhasználatban „láb” alatt általában az egész alsó végtagot értjük).

Mikor van szükség a láb (lábfej) röntgenvizsgálatára?

A lábfej röntgenvizsgálatával kimutatható például a törés, a ficam, a csontok viszonyainak megváltozásai, a csontritkulás vagy a kóros meszesedés. A röntgenfelvételek a lábhát irányából egyenes és félferde tartásban, valamint oldalnézetből készültek. Ezen túlmenően még más speciális felvételek is léteznek, pl. sarokcsontról is többféle felvétel is készülhet.

Az emberi láb(fej) 26 csontja közül a sarokcsont a legnagyobb. A sarok feladata, hogy biztosítsa a támasztékot a test súlyának, éppen ezért a sarkunk minden egyes lépésünknél komoly behatásnak van kitéve.

A röntgenfelvételen jól látszanak a lábfej csontozatát alkotó lábtő-, lábközép- és lábujjcsontok.

lábtő része az ugrócsont, a sarokcsont, a sajkacsont, a három ék alakú csont és a köbcsont. A lábközépcsontok hosszúkás csontok, a láb ujjperccsontjai közül az öregujjban csak két csont található. Az öregujjhoz tartozó lábközépcsont fejecsénél látható a két szezámcsont, melyek az inak lefutásába esnek és azok védelmét szolgálják.