Tyúkszem, szemölcs, lábgomba - Lábunk leggyakoribb bőrbetegségei

KamaszPanasz
lektorálta: Dr. Kádár Eszter frissítve:

Egy tyúkszem, talpi szemölcs, benőtt köröm, vagy rosszabb esetben atlétaláb kellemetlenséget, sokszor a járást is akadályozó fájdalmat okoz. lábfájdalmat és kellemetlenséget? A legtöbb, lábfejen kialakuló bőrgyógyászati probléma a rossz szokások (cipőválasztás, higiénés szabályok) eredménye.

Tyúkszem

A bőr felületi súrlódása és megnövekedett nyomás okozza a megkeményedett, elhalt hámsejtekből kialakuló tyúkszem és bőrkeményedést, ami az érzékeny bőr védelme érdekében alakul ki. A pénzérme formájú tyúkszemek a bőr felületén jelennek meg, és általában azokon a területeken, amelyek terhelést viselnek el. A bőrkérgesedés akárhol megjelenhet, ahol a bőr súrlódik, nyomódik.

Mindkettőt a rossz cipőválasztás okozza, és elmúlik, ha a dörzsölődés megszűnik. A bőr cipőbetétek megelőzhetik a tyúkszem é megjelenését.

A bőrkeményedés kezelésében pedikűr segíthet, valamint otthoni hidratáló pakolások. A tyúkszem kissé komplikáltabb kérdés: enyhébb esetben egy jó gyógypedikűrős megoldja a problémát, ha nagyon kezelhetetlen, akkor sebészi kimetszésre is szükség lehet. A tyúkszem kezelése sürgető, mert sok esetben az érintettnek a járása is nehezített az éles fájdalom miatt, amit okoz.

Tyúkszem lábfejen
Tyúkszem

Szemölcsök

A talpi szemölcsök kemény, bőrkeményedéses kinövések, amelyek a talpakon és a lábfejeken fejlődnek. Fertőzők, a sérült bőrszöveten át bejutó HPV-vírus okozza, és gyakran terjednek nyilvános uszodákban, zuhanyzókban. A szemölcsök úgymond ártalmatlanok, viszont könnyen tovább terjednek és sok esetben igen erős fájdalmat okoznak. Bár sokszor maguktól is elmúlnak, ez több év is lehet, ezért javasolt orvosi kezelés.

A szemölcsöktől való megszabaduláshoz több eszköz is a rendelkezésünkre áll: szalicilsav tartalmú ecsetelők otthoni, vagy orvosi használatra, égetés, fagyasztás, lézeres kezelés és sebészeti eltávolítás is segíthetnek. Fontos orvossal konzultálni a kezelési mód megválasztásához.

Atlétaláb, lábgomba

Az atlétaláb egy gombás lábfertőzés, ami hámlást, pirosságot, viszketést, égést és néha hólyagosodást, fájdalmat is okozhat. A lábgomba fertőző, közvetlen érintkezéssel, vagy mezítláb járással terjed, leginkább az uszodákban, öltözőkben. A gomba aztán a cipőben növekszik, különösen az olyanokban, amelyek szorosak és nem jár bennük a levegő, vagy fokozott nedvességnek van kitéve. (Innen ered az "atlétaláb" elnevezés, mivel a sportolók izzadságnak és folyamatos terhelésnek kitett lába fogékonyabb a fertőzésre.)

Az atlétalábat általában gombásodás elleni krémekkel, vagy lézerrel kezelik, súlyosabb esetekben szisztémás gyógyszerekkel.

Körömgomba

Akkor merül fel a probléma, amikor a mikroszkopikus gomba a sérült köröm alá kerül. Egy körömgomba-fertőzés vastaggá, elszíneződötté, zöldessé és töredezetté teheti a körmöket. Ha nem kezelik, a körömfertőzés nem múlik el magától és tovább is terjedhet a többi körömre. A meleg, nedves helyeken növekszik, és a gomba emberről emberre terjedhet strandokon, uszodában.

A körömfelületre kent vény nélkül kapható körömgomba elleni krémek, ecsetelők segíthetnek enyhe esetekben, de újabb eljárások, mint pl. a lézeres, vagy szisztémás kezelés nagyobb hatékonyságot mutatnak.

Körömbenövés

Egy lábujjköröm, ami a bőrbe nőtt, vagyis egy benőtt köröm, fájdalmat, pirosodást, dagadást és még fertőzést is okozhat. A túlságosan rövidre vagy nem egyenesen vágott köröm, valamint a lábujjköröm sérülése, vagy a szűk cipő viselése lehet a bűnös. Kimondottan fájdalmas, főleg, ha felülfertőződik és begennyesedik.

A körömbenövés kezelése enyhébb esetekben házi módszerekkel is megoldható: áztassa lábát meleg vízben, tartsa tisztán, és tűzzön egy kis darabka pamutot a benőtt köröm sarka alá, hogy megemelje a bőrtől. Komolyabb esetekben sebészi beavatkozásra is szükség lehet, ilyenkor az érintett körmöt részlegesen, vagy egészben eltávolítják.

Bőrpanaszokat is okozó, nem bőrgyógyászati betegségek

Köszvény

A köszvény az ízületi gyulladás egyik formája, amit hirtelen fájdalom, pirosság, dagadás, megkeményedés jellemzek. Általában a nagy lábujjnál jelentkezik, de megjelenhet a lábfejen, a bokán vagy a térden is. A köszvényt a vérben lévő túl sok húgysav okozza, ami az ízületekben szilárd kristályokat képezhet. A rohamok napokig vagy hetekig is tarthatnak, és gyulladás- vagy húgysav-csökkentő gyógyszerekkel kkel kezelhetők. A köszvény esetén fontos a purintartalmú ételek csökkentése, az enyhíti a tüneteket.

Lúdtalp (harántsüllyedés)

A lúdtalp a lábfej vagy a talp talajjal való majdnem, vagy teljes érintkezése.Fájdalmat a súlyos elhízás, a helytelen lábbeli, vagy megerőltető állás okozhatnak. A lábfej deformitása közvetve bőrkeményedéshez, hólyagokhoz, tyúkszemek kialakulásához vezethet, a szellőzési akadályok miatt a lábgombásodást is elősegíti.l A kezelést lábfej-erősítő gyakorlatok, és megfelelő cipő , illetve lúdtalpbetét választása jelenti.

Kalapácsujj, bütyök

A kalapácsujj és bütyök a lábujjaknál jelentkező féjdalmas deformitás illetve csontkinövés, amihez a lábfejizmok egyensúlyának megbomlása okoz. A lábujjak rendezettségét megtörve jellegzetes kitüremkedés jön létre, amely valamilyen nyomás vagy ízületi gyulladás esetén rendkívül fájdalmas, és tyúkszemhez is vezethet. A fájdalomcsillapítók, a speciális talpbetétek és a sebész segíthet a probléma kezelésében, de az is fontos, ha kényelmes cipőket visel és kerüli a magas sarkút.

Forrás: Kamaszpanasz
Lektorálta, aktualizálta: Dr. Kádár Eszter

Cikkajánló

Szamárköhögés
Szamárköhögés

Javasolt az emlékeztető oltás várandósoknak.

Gombás fertőzések
Gombás fertőzések

Nyáron gyakoribb a gombásodás?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Ötvenentúl.hu
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.